İstanbul Yenidoğan Bilal-i Habeşi Camii İmamı Ebubekir Karsan çektiği videoda 6 yıldır imam olarak görev yaptığını, her hafta cuma günleri namaz sonrasında para toplatıldığını, toplanan paraların akıbetinin bilinmediğini, cami derneklerinin bu paraları nasıl kullandıklarını açıklamadıklarını, toplanan yardımlara ne olduğu sorulduğunda, imamların hırsızlıkla suçlandığını ve imamlara baskı yapıldığını, yasal olarak ‘dernek’ statüsünde olan cemaatlerin camileri mesken tuttuğunu ve camilerde toplanan rantı paylaştıklarını iddia etti. Videonun basında yer alması üzerine Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, konuyla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği bir soru önergesi verdi.

Önergesinde camilere yardım adı altında toplanan bağışlarla ilgili merkezi bir yapılanma olup olmadığını soran Müslüm Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın müftülükler aracılığıyla camilere bağış toplama talimatı verip vermediğini de sordu.

Doğan'ın, İstanbul Yenidoğan Bilal-i Habeşi Camisi’nde imam olarak görev yapan Ebubekir Karsan’ın iddiaları hakkında adli ve idari bir soruşturma açılıp açılmayacağını ve imamların para toplamak gibi bir görevleri olup olmadığını sorduğu önergesinin diğer satır başlıkları şu şekilde;

Para toplamak istemeyen imamlara herhangi bir ceza ya da yaptırım uygulanmakta mıdır

Camilere yardım adı altında toplanan paraların kontrolü ne şekilde yapılmaktadır? Bu yardımlar cemaatler ya da dernek yönetimleri tarafından kesintiye mi uğratılmaktadır?

Toplanan paralara ne olduğunu soran imamlara hırsızlık suçlamaları yapıldığı iddiaları doğru mudur? Hırsızlık suçlaması nedeniyle görevine son verilen ya da görevinden uzaklaştırılan imam var mıdır?

Toplanan yardım paralarının akıbetini soran imamların tehdit edildiği iddiaları doğru mudur? Bu konuda ilgili birimlere ulaşan şikâyet sayısı nedir?

Özellikle merkez camilerinin aylık gelirleri kontrol ediliyor mu? Kontroller ne sıklıkla yapılmaktadır? Hesaplarında sorun olan camiler hakkında ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?

Müftülüklere yapılan yardımlar ne sıklıkla kontrol edilmektedir?

Son 5 yıl içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülükler tarafından yaptırılan cami sayısı nedir? Bu camilerin ne kadarı bağışlarla yapılmıştır?

Son 5 yıl içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülükler tarafından yaptırılan kuran kursu sayısı kaçtır? Bu Kuran kurslarının ne kadarı bağışlarla yapılmıştır?

Yasal olarak ‘dernek statüsünde olan cemaatlerin camileri mesken tuttuğu ve camilerde toplanan rantı paylaştıklarını iddiaları doğru mudur? Bu konuda bir soruşturma açılmış mıdır?

Editör: Haber Merkezi