CİHAN SAMGAR / İZGAZETE - AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı 24 Haziran'da yapılacak olan erken seçimle ilgili DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan gazetemize açıklamalarda bulundu. Her iki isim de 24 Haziran'da yapılacak olan seçimi 'baskın seçim' olarak nitelendirirken, Sarı herkesi 1 Mayıs'ta alanlara davet etti. Özcan ise üniversitelere hazırlanan öğrencilerin mağduriyetine de dikkat çekti.

'ERKEN SEÇİMİN PROVASI 1 MAYIS'

Erken seçimin provasının 1 Mayıs meydanları olacağını belirten Sarı, "Her şeyden önce anayasa ve referandum sürecindeki değişikliklerle hükümet, cumhurbaşkanı ve iktidarın küçük ortağı vermiş oldukları '2019'da seçim' vaadini tutamadı. Ekonomik gidişat, huzursuzluk, OHAL ve KHK’lar ile yapılan baskılar isyanı beraberinde getirdi. Anketlerde bunu gören iktidar, 16 Nisan referandumundan çıkan, 2019 seçimleri kararını ekonomik gidişat dip yapınca bozarak bir baskın seçim kararı aldı. İşçiler ve emekçiler üzerindeki baskılar, grev yasakları, ihraçlar gibi olumsuzluklara rağmen, istedikleri tarihte, istedikleri zaman adına ister ‘erken’ seçim deyin, isterseniz ‘baskın’ seçim deyin biz işçiler hazırız. Demokrasi ve özgürlükleri getirmek için emekten yana olanlarla birlikte demokratik parlamenter sistemi yeniden inşa edeceğiz. Tam da bu dönemde erken seçimin provası 1 Mayıs meydanında olacaktır. Demokrasi, özgürlük ve barış isteyenler 1 Mayıs’ta alanlarda olacaktır." ifadelerini kullandı.

'ÖĞRENCİLER DE MAĞDUR EDİLDİ'

Sandık ve seçim güvenliğine dikkat çeken Özcan ise, "Erken seçim değil bir baskın seçim olduğu açıktır. Sandık ve seçim güvenliği çok önemlidir. Herhangi bir şaibeye karışmadan yapılması önemli ve gereklidir. YSK’nın dikkatli görev üstelenmesi gerekir. Türkiye’de yapılan son seçimlerin güvenilirliği eleştiri konusu olmuştu. Bu seçimin bu eleştirilere mahal vermemesi gerekiyor. Bir diğer durumda 1 yıldır tarihi belli olan üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler de bu baskın seçim kararı ile mağdur olmuştur." açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi