Gizem TABAN/İZ GAZETE- Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selma Aliye Kavaf, partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, DEVA Partisi’nin Sosyal Politikalar Eylem Planı hakkında soruları yanıtlayan Kavaf’a İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen de eşlik etti. Kavaf, partisinin geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurduğu sosyal politikalar ikinci eylem planı hakkında bilgiler verdi.

‘KENDİMİZ ANLATIYORUZ’

“Neredeyse, sokakta dolaşabilen, vatandaşa dokunabilen tek siyasi parti biziz” sözleriyle konuşmasına başlayan DEVA Partisi Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selma Aliye Kavaf, “Kuruluşumuzdan bu yana öncelikle teşkilatlarımızı tamamladık, teşkilat bir partinin kılcal damarlarıdır. Kılcal damarlımız nasıl vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyorsa biz de teşkilatlarımız vasıtasıyla vatandaşların taleplerini toplayıp parti politikalarımızı oluşturuyoruz ve yine teşkilatlarımızla bunları vatandaşa anlatıyoruz. Vatandaşa kendimizi kendimiz anlatıyoruz. Şu an 81 ilde teşkilatımız var. Teşkilatlarımızı oluşturduktan sonra hızlıca sokağa çıktık. Yoğun bir şekilde tek tek hanelere ulaşmak suretiyle partimizin görünürlüğü ve parti politikalarımız noktasında vatandaş ile temaslarımız oldu” açıklamalarında bulundu.

‘İKTİDAR ÇÖZÜM ÜRETMİYOR’

İzmir’de yaptıkları saha çalışmaları kapsamında Ödemiş’te yaptıkları esnaf ziyaretine değinen Kavaf, “İktidar ülkeyi yönetemiyor, algı yönetiyor. Gelişmiş ülkelerdeki gibi bir refah tablosu çiziliyor ama gerçekte öyle değil Esnaf lokantaları yemek saati olmasına rağmen bomboştu. Esnafımız, insanların artık yeme-içme ihtiyaçlarını azalttıklarını söylediler, çarkın kendileri için döndürülemez olduğunu söylediler. Yaşam maliyeti artık taşınamaz derece zorlaştı. Bunlara karşılık iktidar tarafından çözüm üretme gayreti göremiyoruz. İktidara geldiğimizde zaman kaybetmemek adına ve Türkiye’nin problemleri çözmek ve insanımızı rahatlatmak adına her alan eylem planlarımızı hazırlıyoruz” diye konuştu.

‘HAK TEMELLİ DEVAM EDECEK’

DEVA Partisi’nin sosyal politikalara bakış açısını açıklayan Kavaf, “İktidarın yaptığı gibi kendine muhtaç kitleler oluşturarak bunları kendine bağımlı seçmen kitlesine dönüştürülmesine karşıyız. Mevcut iktidar, ‘Ben gidersem sosyal yardımlar kesilir’ diyor. Bu sosyal yardımlar hazinenin parasından karşılanıyor, bu para da hepimizin vergilerinden oluşuyor. Biz sosyal yardımların siyasi bir araca dönüştürülmesine karşıyız. Sosyal yardımlar hak temelli devam edecektir, hak edenler alacaktır. Temel hedefimiz vatandaşımızı çalışabilir, kendi kazandığı parayla onurlu bir şekilde kendi ayakları üzerinde durabilir hale getirmektir. Çalışamayacak durumda olan vatandaşımızı kimseye muhtaç etmeden bakmak tabi ki temel görevimiz. Sosyal politikalara bakış açımız bu… Şu an devletin yaptığı sosyal yardımlarda hak temelli olmayan, kayırmacılığa göre ödenenler var. Biz sosyal yardımların tek bir çatı altında toplanmak suretiyle kurumsal olarak yapılmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

ASGARİ GELİR DESTEĞİ

DEVA Partisi’nin sosyal politikalar alanında açıkladığı ikinci eylem planını anlatan Genel Başkan Yardımcısı Kavaf, “Eylem planımızdaki maddelerin önemli bir kısmı, vatandaşımızın bize ilettiği konular. Asgari gelir desteği sağlayacağız. Bir ailede çalışan insanların çalışarak elde ettikleri gelir, insanca yaşamalarına yetmiyorsa o günün enflasyon şartlarına göre bu standart belirlenecektir ve üstü, devlet tarafından sosyal yardım olarak bu insanların hesabına aktarılacak. Bu, o insanları afişe etmeden yapılacak” dedi.
‘DEVA OLMAYA HAZIR’

Kavaf, eylem planına dair açıklamalarını şöyle sürdürdü: Örneğin, sözleşmeli öğretmenler var. Bu öğretmenler, resmi tatilde çalışmıyor ve genel sağlık sigortası primlerini ödeyemiyorlar. Kendileri ve çocukları sağlık hizmetinden yararlanamıyor, ilaçlarını alamıyor. Bu kişilerin çalışmadığı dönemlerde genel sağlık sigortası primlerini ödemeyi taahhüt ediyoruz. Devletin temel görevi adaleti, güvenliği sağlamak ve herkese kaliteli sağlık ve eğitim hizmetini sunmak. Biz de bunu garanti ediyoruz. Çıraklık yapan insanların o dönemini de emeklilik dönemine dahil edeceğiz. Engelli, şehit ve gazilerin çok büyük sorunları var. Bundan 30 sene önce de olsa gazi olmuş, şehit olmuş insanlar bu vatan için mücadele ederek o mertebeye ulaşmışlar. Onların hayat standartlarını, onlara verilen yardımları tek bir çatı altında toplayacak, hepsini son vererek ayrımcılığı ortadan kaldıracağız. Sahada dolaşmanın en büyük faydası bizzat insanlara dokunup o insanların yaşadığı problemleri görebiliyorsunuz. Ancak sahaya çıkmayıp kendinizi dört duvara hapsettiğiniz vakit bunlar olmuyor. Aynı şekilde engellilerimiz protez kullanıyor. Döviz kurları nedeniyle fiyatları artıyor. Bunun da güncellenmesi gerekiyor. Bir diğer sorun ise ilaç meselesi. Akıllı kanser ilaçlarını ödemeyi taahhüt ediyoruz. Ziraat Bankası yine çiftçilerimizin bankası olacak. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na olan borçlarının faizlerini silerek, ödemelerini faizsiz 2 yıl erteleyeceğiz. Mazotun ÖTV’sini geri ödeyeceğiz.  Çok ciddi bir gıda krizi var. Mutlaka tarım sektörünü canlandırmamız gerekiyor. Teşkilatlarımızla, eylem planlarımızla iktidar olmaya hazırız. Türkiye’ye deva olmaya hazırız.”

Editör: Haber Merkezi