Cengiz ALDEMİR/İZ GAZETE

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.9 büyüklüğünde ki depremde 117 kişi hayatını kaybettiğini ve 1034 kişinin yaralandığını anımsatan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavvat Dervişoğlu, depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayıyla yıkılan evlerin yerine yapılması planlanan binaların yapılmayışını meclis gündemine taşıdı.

DEPREMZEDELERİN MAĞDURİYETİ SÜRÜYOR

Proje alanındaki ağır hasarlı konutların haricinde, 79 bin bağımsız ev sahibi evlerinin dönüşümü için beklediğini ifade eden Dervişoğlu, "Ev sahiplerinin; kentsel dönüşüm kredisi adı altında verilen kredinin depremzedelere özel sıfır faizli, 2 yıl geri ödemesiz 20 yıl şeklinde olmasına yönelik talepleri mevcut olup; bu taleplerine karşılık bulamamaktadırlar. Deprem sırasında ve sonrasında binaları yıkılan ve ağır hasar alan depremzedelerin mağduriyetleri halen devam etmektedir.

TOKİ tarafından depremzedelere para karşılığı yapılan evlerin kusurlu olduğu iddiaları mevcuttur. İkinci proje alanındaki evlerini alan depremzedelerin dairelerin otopark kısımlarında çatlaklar olduğu, çamaşır ve bulaşık makinaları giderlerinin olmadığı, borularda kaçak ve kapıların kırık olduğu hataları tespit edilmiştir.

Depremzedelerin tanık olduğu; kolonlar ve duvarlardaki yarıklarla, beton içerisinden demirlerin çıktığı ve su aktığı iddiaları mevcuttur" bilgisini aktardı.

İYİ Partili Dervişoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

Sıfır olarak aldıkları evlerde yapım hatası tespit eden depremzedelerin TOKİ'ye şikâyet başvuruları ne zaman sonuçlanacaktır?

Deprem sonrası TOKİ' nin planladığı kaç bina projesi bulunmaktadır? Bu binaların kaçı bitmiştir? Kaçı yapım aşamasındadır?

TOKİ'nin depremzedeler için yaptığı kira yardımı ve kredisiz ödeme desteklerinin akıbeti nedir?

Deprem sırasında ve sonrasında evi yıkılan kaç vatandaşımız vardır? Evi yıkılan kaç vatandaşımızın mağduriyeti giderilmiştir?

Yıkılan 24 konutlu Saraçoğlu apartmanının yerine 20 konutlu bina inşa edildiği iddiaları doğru mudur?

Ev sahiplerinin kentsel dönüşüm kredi talepleri, alınan kredi miktarı, faiz oranları nedir?

Editör: Haber Merkezi