Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, ÖSYM’nin yeni sınav ücretlerini belirlediğini ve milyonlarca öğrencinin gireceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı ücretine yüzde 29 zam yapıldığını, başvuru ücreti oturum başına 70 liradan 90 liraya yükseltilmesine tepki gösterdi.

İKTİDAR SOSYAL DEVLET ANLAYIŞINDAN UZAK

Yapılan zammı iktidarın sosyal devlet anlayışından uzak olduğunun bir göstergesi olarak değerlendiren Dervişoğlu, ailelerin ekonomik sıkıntı içinde olduğunu vurgulayarak, “Bu demek oluyor ki 3 oturuma da girecek öğrenciler toplam 270 lira sınava giriş ücreti ödeyeceklerdir. Tıp fakültesi mezunlarının gireceği Tıpta Uzmanlık Sınavı yani TUS ücreti ise 450 liradan 500 liraya çıkarılmıştır. Artan fahiş fiyatlarla sosyal devlet ilkesinin unutulduğu anlaşılmaktadır. Sınav ücretini ödeyemeyecek, özellikle son bir yıl içinde pandemiden dolayı işten çıkarılmış, geliri olmayan aileler de neredeyse hiç hesaba katılmadan bu düzenleme yapılmıştır” dedi.

YANDAŞIN BORCUNU SİLEN HÜKÜMETİN PARASI MI YOK?

Ekonomik zorluklar yüzünden bazı ilçelerde, öğrencilerin sınava girmesi için kampanya başlatıldığına dikkat çeken Dervişoğlu, yandaş şirketlerin vergi borçlarını silen hükümetin sınav kağıtlarından para almasını eleştirerek şöyle konuştu: “Rize'nin Kalkandere ilçesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavına girecek ve ödeme desteğinden yararlanmak isteyen öğrencilerin Kalkandere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuruda bulunmaları gerektiği bildirilmiştir. Yandaş müteahhitlerin milyar dolarlık vergi borçlarını tek kalemde Yandaş müteahhitlerin milyar dolarlık vergi borçlarını tek kalemde silen devletimizin sınavda kullanılan kâğıtları karşılayacak parası mı yoktur ki böyle bir uygulama tercih edilmiştir? silen devletimizin sınavda kullanılan kâğıtları karşılayacak parası mı yoktur ki böyle bir uygulama tercih edilmiştir? Doğrusunu isterseniz, şaşkınlık içerisindeyim. Artan vergi oranları ve yükselen gıda enflasyonuna bir de fahiş sınav ücretleri eklediniz. Bütün bunlara karşılık işçiye, memura, emekliye verilen zam ise yüzde 7 sınırında kalmıştır. Hükûmeti, boş işleri bırakıp bu konulara el atmaya davet ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi