Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Tarım Bakanlığı'nın, çiftçinin yükünü hafifletmesi beklenen 2021 yılının tarım desteğini anımsatarak, "Mazot ve gübre desteği kâğıt üzerinde artmış gözükse de yıl içerisinde hem mazota hem de gübreye gelen zamlar verilen desteğin maalesef çok üzerinde. Mazot desteği yüzde 15 artarken yıl içerisinde mazota toplam yüzde 30 oranında zam geldi. Aynı şekilde gübre desteği yüzde 25 artırılırken gübreye de bir yıl içinde yüzde 285 zam geldi" dedi.

ÇİFTÇİ SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR

Çiftçilere verilen desteğin yetersiz olduğunu belirten Dervişoğlu, Tarım Bakanı Pakdemirli'nin "Zarar etmiyor." dediği çiftçinin maliyet artışlarıyla her geçen gün daha da zorlandığını vurgulayarak iktidara, " Çiftçilerin sorunları: Mazot, gübre, tohum, ilaç ve yem gibi temel girdilerde yapılacak düzenleme, borç erteleme ve yüksek elektrik ve enerji fiyatları bel bükmektedir; hükûmeti bu konularda adım atmaya ve çözüm üretmeye davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

İŞKUR'UN EĞİTİMİ PARASIZLIKTAN KAPANDI

İŞKUR eğitim programlarının ilk kez askıya alındığına dikkat çeken Dervişoğlu, İstihdamı artırmak, iş alanı yaratmak ve meslek kazandırmak için sekiz yıldır devam eden işbaşı eğitim programlarının 4 Ekimde ülke genelinde durdurulduğunu ve konuyla ilgili hiç bir açıklamanın yapılmadığını belirterek, "Ödenek yetersizliği ya da eğitim alanlarında iş imkânı olmaması kapanmanın en büyük sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. 2019 yılında 132 milyar lira olan İşsizlik Fonu 2021 yılında 87 milyar liraya düşmüştür. Kapanan işbaşı eğitim programlarıyla birlikte işsizlerin iş bulabilme umuda artık daha da azalmıştır. Ülkemizde iş bulup çalışan sayısına baktığımızda ise çalışanların neredeyse yüzde 45'i asgari ücretle geçinmektedir. Avrupa'da asgari ücretle çalışanların oranı her 10 kişide 1 kişi iken Türkiye'de her 2 kişiden 1'i asgari ücretle çalışmaktadır. İşsizlik artmakta, istihdam azalmakta, ekonomi her geçen gün kötüye gitmekte, milletimiz her gün fakirleşmektedir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin milletimizin önüne koyduğu fatura tam da budur" sözleriyle tepki gösterdi.

AKP İÇ TÜZÜĞÜ İHLAL EDİYOR

Meclis'in işleyişiyle ilgili eleştirilerde bulunan Dervişoğlu, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna gelen kanun teklifi geldiğini ve Komisyonun yarın toplanabilmesi için çağrıda bulunulduğunu belirterek, " Oysa, İç Tüzük'ün 36'ncı maddesi gayet açıktır. Komisyona havale edilen işlerin havale tarihinden itibaren kırk sekiz saatten sonra görüşülmesi mümkündür bu hükme göre ama Adalet ve Kalkınma Partisi Komisyona gönderiyor, bizim haberimiz olmuyor. Bugün itibarıyla parti gruplarına gönderiliyor ve yarın Komisyonun toplanacağı söyleniyor. Dolayısıyla, bu kadar kısa bir zamanda ve bu kadar yoğun bir gündemde kanunlara hazırlanabilmekte de zorlanıyoruz. Bir taraftan Genel Kurul çalışmaları, Plan ve Bütçede yapılan Komisyon çalışmaları, bir de bunlar geliyor. Bu konuda iktidar partisini özellikle İç Tüzük'e, teamüllere, kanunlara, Anayasa'ya uymaya davet ediyorum." dedi.

Editör: Haber Merkezi