Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakatta iktidarı ödün vermekle eleştirerek, "İsveç ve Finlandiya'nın kağıt üzerinde PKK'yı terör örgütü olarak tanıması yeni bir gelişme ya da kazanım değildir. İki ülke tarafından somut bir adım atılmaksızın yalnızca söz ve vaatlere dayanarak atılan bu imza, Türkiye'nin çıkarlarıyla bağdaşmayan ve telafisi mümkün olmayan bir tavizdir. Türkiye'nin millî dış politika tezi, her zaman ve her zeminde PKK ile PYD/YPG'yi bir ve aynı terör örgütü olarak tarif etmek olmuştur. Ancak Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakat metninde, PKK ve onun Suriye uzantısı PYD/YPG birbirinden ayrılmış, PYD/YPG terör örgütü olarak dahi tanımlanmamıştır. Kürsüler ve meydanlarda attığınız hamasi nutuklar, her zaman olduğu gibi yine masada verilen tavizlerle sonuçlanmıştır" sözleriyle tepki gösterdi.

İKTİDAR YÖNETME KABİLİYETİNİ YİTİRMİŞ

Türkiye'nin millî menfaatlerinin, iktidarın ilkesiz ve basiretsiz politikalarına kurban edildiğini söyleyen Dervişoğlu, bir ay önce Erdoğan'ın "Ben Türkiye'nin başında olduğum müddetçe teröre destek veren bu ülkeler NATO'ya giremez." sözlerinin boş vaatler ve soyut bir memorandum karşılığında yere düşürüldüğünü ifade eden Dervişoğlu, "Açıkça görülmektedir ki iktidar partisi Türkiye'yi yönetme kabiliyetini ve ehliyetini kaybetmiştir. Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanı kimliğiyle Türk devletini ve Türk milletini temsil ettiğini asla unutmamalıdır, attığı imzalar ve verdiği fotoğraflarla da Türk milletini utandırmamalıdır. Sizi icra edemediğiniz iktidar mesuliyetinden, Türkiye'yi ise sizden kurtaracağımız o güne yani İYİ Parti'nin iktidarına çok az kaldı" ifadelerini kullandı.

DIŞ POLİTİKA CİDDİYET GEREKTİRİR

Dış politikanın ciddiyet gerektiren, millî bir mesele olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, dış politikayla ilgili konuşurken kelimelerin özenle seçilmesi uyarısında bulunarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özenle kelime seçmeye davet edilmesi hususu var. Zannediyorum orayı atladınız. Dün söylediğinizle bugün çelişirseniz, aksine işler yaparsanız, çektirdiğiniz fotoğraflarla sorgulanırsanız o elbette ki bir moral bozukluğu da yaratır toplumda. Özellikle ifade ettim, böylesine millî konularda edilecek laflara, çektirilecek fotoğraflara dikkat etmek lazım. Cumhurbaşkanlığı makamı önemli bir makamdır. O makamda devleti ve milleti temsil ediyorsunuz. Yaptığınız işlerle, söylediğiniz laflarla, çektirdiğiniz fotoğraflarla milleti utandırmamak, sonra, yaptığınız hatayı telafi ve tevil cihetine giderek ondan da siyasi rant teminine çalışmamak gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

ÜLKE TOPRAĞINI "KUPON ARAZİ" GÖREN İKTİDAR

Hükûmetin her alanda plansız ve başarısız politikalarının çevre felaketlerini de ekleyerek devam ettiğini vurgulayan Dervişoğlu, Erzincan İliç'deki siyanürlü çevre katliamına dikkat çekti. Dervişoğlu iktidar sıralarına dönerek, "Geçtiğimiz hafta saray çevresini kalkındırmak için rant uğruna bir doğa katliamıyla karşı karşıya kaldık. Erzincan İliç'teki altın madeninde meydana gelen siyanür sızıntısı bölge halkı tarafından endişeyle karşılanmıştır. Valilik ve şirket yetkililerinden yapılan açıklamalarda siyanürün temizlendiği ifade ve iddia edilse de şüphelerimiz devam etmektedir. Uluslararası bağımsız kurumlarca yapılacak test ve tespit sonuçlarının sonuna kadar takipçisi olacağımız unutulmamalıdır. İktidar,  vatan toprağını "kupon arazi" olarak gören bir zihniyetin temsilcisi olmayı tercih etmeye devam ediyor. Saray ve çevresi  doların yeşilini doğanın yeşiline tercih ediyor" diye seslendi.

ADALETSİZLİĞİ SONA ERDİRECEĞİZ

Dervişoğlı, İYİ Parti'nin adaletsiz düzeni sona erdireceğini, kayıt dışı ekonomiyi besleyen tüm hortumları keseceğini, devletin toplanan tüm kaynakları Türk milletinin cebine aktaracağını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi