CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Meclis genel kurulunda iktidar milletvekillerinin hem kanun teklifi verip hem de olmamalarını eleştiren İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, torba kanun sistematiğinin Gazi Meclisimizin ruhuna aykırı olduğunu hatırlattı. İktidarın kanun yapma anlayışını gecekondu yapmaya benzeten Dervişoğlu, “Bankalar Birliğinin görüşleri alınmadan, ortak çalışmalar yürütülmeden, "Kervan yolda düzülür." mantığıyla yola çıkılmış, Genel Kurulda görüşme ve onay aşamasına gelinmiştir. Sizleri uyarıyorum: Bu şekilde, gecekondu yapar gibi kanun yapmaya devam edemezsiniz. Yasaları bir temele oturtmazsanız yarın bu ucube sistemin enkazı altında kalırsınız, hiç kimse de sizi kurtaramaz “ uyarısında bulundu.

DÜZENLEME KANUNA AYKIRI

Kamu kurumlarında liyakatın olmamasının ceremesini yasa yaparken, ekonomik krizle, yönetim zafiyetleriyle toplumun çektiğini belirten Dervişoğlu, “ Özellikle finansal sektörün düzenlenmesine ve denetlenmesine yönelik birçok yetki de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna verilmektedir. Manipülasyonla ve yanıltıcı işlemlerle mücadele amacıyla bir düzenlemenin getirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Fakat hangi tür işlemlerin manipülasyon ve yanıltıcı işlemler olduğunu bu kanun teklifinin içinde belirtmek yerine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna bunları daha sonra tanımlama yetkisi veriliyor. Bu, suç ve cezaların kanuniliği ilkesine aykırıdır” diye konuştu.

İktidarın geçmiş dönemlerde ekonomide yapılan hatalardan ders çıkarmadığını ifade eden Dervişoğlu, AKP iktidarlarının en çok övündüğü, mali disiplinden uzaklaşmasına dikkat çekti. Hükümeti kamu bankalarının kaynaklarına göz dikmekten vazgeçmeye davet eden Dervişoğlu, “Teklifle getirmek istediğiniz muafiyetler hem bankacılık sektöründeki rekabeti olumsuz etkileyecek hem de kamu bankalarının kaynaklarının belli gruplara aktarılmasıyla bilançoları altüst edecektir” dedi.

EKONOMİDE ÇÜRÜME

İktidarın ekonomi-politik anlayışının, vatandaşın sorunlarını çözmekten uzak ve ülkeye zarar veren bir boyuta ulaştığını belirten Dervişoğlu, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Ekonomide bu görevi unuttuğunuza bizzat şahitlik ediyoruz. İç siyasette de milletin sorunlarını çözmek yerine değerler üzerinden siyaset yapmaya devam ediyorsunuz. Vatandaş sizden değerler üzerinden çekişme yaşamanızı değil, gerçek sorunlarını çözmenizi beklemektedir. Ekonomide yarattığınız çürüme siz gittikten sonra bir şekilde düzeltilebilir. Özellikle son birkaç yıldır bu ve buna benzer uygulamalarınız sayesinde ekonomi bugünkü noktaya gelmiştir. Dış borç alıp başını gitmiştir. Enflasyonu düşürdüğünüzü sandınız ama bakın yine yükselmeye başladı. İşsizlik tarihin en yüksek düzeyine ulaştı. Bu ülkenin artık sizin keyfî uygulamalarınıza değil gerçek çözümlere ihtiyacı vardır. Vatandaş kendisine faydası olmayan yatırımlardan bıkıp usanmıştır. Vatandaş iş istiyor, aş istiyor, evine ekmek götürmek, çocuklarının karnını doyurmak, tenceresini kaynatmak istiyor. Vatandaş kendisini intihara sürükleyen bu ekonomik darboğazdan kurtulmanın yollarını arıyor. Gerçek sorunlar bunlarken Kanal İstanbul gibi projelerle halkın karşısına çıkmak âdeta milletin aklıyla dalga geçmektir. Hem ekonomide hem iç siyasette hem de dış siyasette vatandaşın ve devletin menfaatlerini gözetmek birincil göreviniz olmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi