İzmir Gaziemir ilçesinde radyoaktif yayan tehlikeli atıkların ve nereden geldiği bilinmeyen nükleer çubukların yıllardır etrafa zehir saçtığını ve halk sağlığını tehdit ettiği eski kurşun ve döküm fabrikasını meclis gündemine taşıyan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, "Fabrikanın 2007 yılında 70 dönümlük arazisinde çok yüksek miktarda tehlikeli atık ve radyoaktif madde bulunduğu tespit edilmiştir. Fabrikada, Türkiye’de bulunmayan nükleer çubukların kullanıldığı da iddia edilmektedir. Yıllardır temizlenmeyen arazide hiçbir güvenlik önlemi de bulunmamaktadır. Arazide önlem alınmadıkça ve arazi temizlenmedikçe çevrede ki insanların ve hayvanların hayatını tehdit etmeye devam edecektir" uyarısında bulunan Dervişoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a," Arazide bulunan radyoaktif ve tehlikeli atıkların temizlenmesi için bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışmanız var mıdır?" diye sordu.

NÜKLEER ÇUBUKLAR NEREDEN VE NASIL GELDİ?

"Yıllardır temizlenmeyen arazinin çevreye, halk sağlığına ve hayvanlara yönelik etkileri hakkında bir çalışma yapılmış mıdır ya da yapılacak mıdır?" sorusunu da yönelten Dervişoğlu, şu sorularına da yanıt istedi:

-Fabrika sahibi hakkında çevre sağlığını tehdit etme suçundan gerekli işlemler yapılmış mıdır ve ceza kesilmiş midir?

-Fabrikada kullanıldığı iddia edilen ve Türkiye’de bulunmayan nükleer çubukların nereden ve nasıl gelmiştir? Getirilmesi için gerekli izni hangi kurum ya da kişiler vermiştir?

Editör: Haber Merkezi