Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon kanalında konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, ihtilallerin kendi mantıklarına uygun düzenler oluşturmak ve nesil yetiştirmek için yapıldığını söyledi.

Türkiye’de hangi darbe yapılırsa yapılsın, darbeyi yapanlar o rejimi yönetmeye talip olmadıklarını 1960 ve 12 Eylülde darbelerinde görüldüğünü söyleyen Dervişoğlu, gençliğinden bu güne hayatının darbe süreçlerinde geçtiğini belirterek,“1960 doğumluyum ve 1960 darbesi benim çocukluğuma, 1971 12 Mart Muhtırası çocukluktan delikanlılığa geçişime, 1980 darbesi delikanlılığıma, 28 Şubat delikanlılıktan olgunluğa geçişime, aradaki dokunuşlar var 2007 yılında yaşanmış bir elektronik muhtıra ki bazı yerlerde postmodern darbe olarak da dile getirildi. O da siyaset yaptığım döneme rast geldi. Bir darbe teşebbüsü ile de nihayetinde karşı karşıya kaldık o da Türkiye’de hükümet sisteminin değişmesinin gerekçesini oluşturdu” hatırlatmasında bulundu.

KEŞKELERİ OLAN KUŞAKTANIM

12 Eylül öncesi gençkuşağın‘keşkeleri’ olan bir nesli temsil ettiğini ve kendisinin de o kuşaktan olduğunu belirten Dervişoğlu, insanları işkencelerden geçiren ve zindanlara sokan 12 eylüldarbekutlayıcılarının olduğunu hatırlatarak, “12 Eylülden günümüze kadar bir dönem planlandı. O dönemin gerçekleşmesi ve hedefine ulaşabilmesi için de ara dokunuşlara ihtiyaç duyuldu. Bunların çok doğru biçimde anlaşılması lazım. Türkiye’de ki darbelerin arkasında batı ABD emperyalizminin olduğundan hareketle, sadece Türkiye’yi kapsayan bir darbe olduğuna inanmıyorum. 1979 yılında İran’da rejim değişikliği oldu, Ruslar Afganistan’ı işgal etti. Mısır’da Enver Sedat suikastle tasfiye edildi. Bugün batı emperyalizminin islam hilali diye tarif ettiği coğrafya üzerinde ciddi değişiklikler yaşandı. Bu olaylar bir birineentergre olaylar olduğunu düşünmek lazım” şeklinde yorumladı.

12 EYLÜL BAZILARINI SARAYA TAŞIDI

12 Eylül den günümüze gelen bu sürecin iyi tahlil edilmesi gerektiğinin altını çizen Dervişoğlu, o dönemde devrimcisi, ülkücüsüyle keşkeleri olan neslin entelektüel boyutta bir bilgi birikime sahip olduğunu vurguladı.Devricim ve ülkücü gençliği zindanlarda doldurulup, işkencelerden geçiren darbecilerin, gelinen noktada bazılarını saraylara taşıdığını söyledi.

İDAM ANLAMSIZ BİR CEZA

Kendi arkadaşının idam edildiği zaman idam cezasının ne kadar anlamsız bir ceza olduğuna şahitlik ettiğini söyleyen Dervişoğlu, “ Geçirdiğimiz bu 40 yıl içinde ülkenin kaybettiği çok şey var ama kazandığımız da çok fazla şey var. Kazandıklarımızı doğru bir yere koyup, tecrübelerimizden geleceğe dair sağlıklı projeksiyonlar üretmemiz gerekir diye düşünüyorum ve kendi kuşağımla iftihar ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

BİDEN VE TRUMP HATIRLATMASI

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Erdoğan’ı hedef alan açıklamalarının çok yönlü ele alınarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Dervişoğlu, ABD’li Trump saklanmış mektubu ve Biden’in saklanmış açıklamasını hatırlatarak,“Bütün bunlarla birlikte daha önce Erdoğan ve partisini “deliğe süpürmeyin” türünden de bir takım şeyler de yaşanmıştı. Dış politikada yaşanan aymazlıklar, bu iktidarın gitmesinden ziyade kalıcı olmasına vesile olan kutuplaşmalara da gerekçe teşkil ediyor. Macron bunu bu süreçte niye dedi? Onun da araştırılması lazım. Dış politika bir satranç oyunudur” ifadeleriyle değerlendirdi.

Editör: Haber Merkezi