YAĞIZ BARUT/ DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Yüksek Seçim Kurulu’nun, İstanbul seçimlerinin yenilenmesi yönündeki kararına tepki için İzmir Barosu tarafından başlatılan ‘Demokrasi Nöbeti’ 3. gününde devam etti. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcilerinin yanı sıra, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız da nöbete destek verdi. ‘Dayan İstanbul İzmir seninle’, ‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’, ‘hak, hukuk, adalet’ gibi sloganlar atıldı.

‘KANUNSUZLUK RUTİN HALİNE GELDİ’

Nöbetin kararlılıkla devam ettiğini söyleyen ve destek çıkanlara teşekkür eden İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Bugün dünden fazlayız, yarın bugünden daha fazla kalabalık olacağız. Baro olarak nöbeti başlattık, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin ortak mücadelesi olarak birlikteyiz. Sloganımızı belirledik; ‘YSK kararı halkın iradesine darbedir. Karanlığınıza teslim olmayacağız’. Her geçen gün demokrasinin şaşıracak bir şey kalmadı. Kanuna aykırı davranmak bu ülkenin rutini haline geldi. Biz adalet, özgürlük ve demokrasi istiyoruz. Vermeyecekler ama alacağız” açıklamalarında bulundu.

'AYAKTA OLDUĞUMUZU GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ'

Toplum olarak adalet arar hale gelindiğini ve bunun çok acı olduğunu ifade eden İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, “Bizler, ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ dediğimiz için 20 ay cezaya çarptırıldık. Ama yılmıyoruz, umudumuzu kaybetmiyoruz, haklarımızı aramaya devam edeceğiz. En son çalınan şey, İstanbul’daki seçim oldu. Bunun ne kadar hukuksuz ve adaletsiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Onlar da biliyor aslında doğru bir şey yapmadıklarını ama son çare olarak başvurdular. Halk olarak susmamamız lazım, çünkü susacağımız kadar sustuk. Her gün, bundan daha kötü ne olabilir ki dediğimiz hukuksuzluklarla karşılaşıyoruz. Şaşırma duygumuzu kaybettik. Bunun için bir arada olmak ve iktidara var olduğumuzu, ayakta olduğumuzu göstermek zorundayız. Her şeyin güzel olacağına inanıyorum. Bu eylemi destekliyorum. Demokrasi Nöbeti’ni başlatan, İzmir Barosu’na çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

‘KARARMASIN SOL MEMENİN ALTINDAKİ CEVAHİR’

YSK kararını yok hükmünde saydıklarını açıklayan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Sosyalistler, Cumhuriyetçiler, devrimciler olarak inanıyoruz ki biz bu seçimi kazandık, yine kazanacağız. Burada, yeniden kurulacak bir demokrasinin ateşini yakıyoruz. Demokrasi işçinin ekmeği, halkın umududur. İşçiler ekmeğini, halk umudunu AKP diktatörlüğüne teslim etmeyecek. 6 Mayıs bundan sonra Denizlerin idamını ve ikinci olarak YSK’nın demokrasi katlini hatırlatacak. Haziran ise bizim için direnişin simgesidir. 7 Haziran’da AKP’yi yendik,  gençlerimiz adına 23 Haziran’da daha beterini yapağız. Yeter ki sosyalistler, devrimciler, sol memenin altındaki cevahiri karartmasın. Demokrasi nöbetinde tek ses olmak zorundayız. Bu nöbeti büyüteceğiz. Yaşasın renklerin ve halkların kardeşliği.”ifadelerini kullandı.

‘İSTİFA EDİN VE BİZİM, ONURLU İNSANLARIN ARASINA GELİN’

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Mübeccel İlhan ise Türkiye’nin son yıllarda her sabah bir hukuksuzluk ve huzursuzluk içerisinde çalkalandığını belirterek, “Yargılanmadan işinden olan KHK’lılar, usulsüz güvenlik soruşturmalarıyla atanamayanlar, işçinin fondaki paralarını gasp edip yandaşlarına peşkeş çekmeleri ve bugün yazdıkları seçim hikayeleriyle her gün yeni bir şeyle karşılaşıyoruz. Halkın iradesini gasp edenler, kazanana kadar seçim diyenler bilmelidir ki; İstanbul bizimdir, demokrasi ve hukuku yeniden kuracağız. Bu halkın, parasını yandaşlara aktaranlar, göz göre göre adaleti yok edenler, ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ diyen halkın doktorlarına karşı zulmedenler hesap vermek zorundasınız. Şimdi sözümüz YSK’ya; ya hukuku uygularsın ya da bu diktatörlüğe karşı istifa edip, bizim aramıza onurlu insanların arasına dönersin. Bu hukuksuzluğa asla boyun eğmeyeceğiz. Asla karanlığa teslim olmayacağız. Bu kalabalık her gün birlik ve beraberliğimizle, bitmeyen barış isteğimizle büyüyerek devam edecek” ifadelerini kullandı.

‘DİREN İSTANBUL, İZMİRLİLER SENİNLE’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Fatih Sürenkök ise şu açıklamalarda bulundu: “Gezi birkaç kişinin isyanı ile başlamıştı. Milyonlar eylemlere katılmıştı. İzmir Barosu’nun yönetim kararıyla oluşan ışık yanmaya başladı ve yavaş yavaş her yere yayılmaya başladı. Çığ gibi de büyümeye devam edecek. Ben inanıyorum 23 Haziran’da sandıktan demokrasi çıkacak. O sandık YSK noterinin ve emir verenlerin sonu olacak. Diren İstanbul, İzmir seninle, demokrat devrimci insanlar seninle. Bu ışık sönmeyecek barışın, aşkın ve insanlığın yüzü gelinceye kadar bu mücadele sürecek. 23 Haziran’da baharı yine kutlayacağız.”

Editör: Haber Merkezi