DERLEYEN: BİLGE CAN ÜNBAL YILMAZ/ İZ GAZETE-  ​​​​​​İz TV’de yayınlanan Özgür Coşkun ile Başkanla Baş Başa programının bu haftaki konuğu Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin oldu. Göreve geldiği ilk günden bu yana yaptıkları tüm projelerde vatandaşın olurunu aldıklarını söyleyen Engin, “Ne söz verdiysek üzerine koyarak yaptık. Tüm projelerimizde vatandaşımızın diğer siyasi parti temsilcilerinin olurunu aldık. Yüzde yüz uzlaşı anlayışı ile ikna yolu ile iş birliği içinde güzel projelere imza attık. Biz daha yaşanır bir İzmir, daha yaşanır bir Narlıdere için çalışıyoruz. İzmir’de 30 ilçemiz bu anlayış ile çalışıyor. İzmir’in değeri artıyor. İşin sırrı iş birliği. Biz Büyükşehirle, valilikle, kaymakamlıkla, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi tüm kamu kurumlarıyla, STK’larla muhtarlarla ve diğer parti temsilcileriyle iş birliği ile bu işleri yapıyoruz. Kavgalı olduğumuz kimse yok” dedi.

 Narlıdere Belediye Başkanlığı görevinde üçüncü yılını dolduran Ali Engin yapılan projelerden öne çıkanları, “Göreve geleli 3,5 yıl oldu ancak bunun 2 yılı pandemi 1,5 yıllı ise ekonomik kriz ve İzmir depremi ile büyük bir dayanışma içinde geçti. Ancak başta Tunç Soyer başkanımız olmak üzere hiçbir başkanımız bahanelere sığınmadı. Zor dönemde halkımızın yanında olduk. Gerek şehirleşme, alt yapı imar planı, şehir eğitim kültür sanat alanlarında görevimiz olanı yaptık. Öncelikle biz Narlıdere’de görevimiz olan temizlik, park bahçelerin bakımı, yollar konusunda İzmir’in en temiz ilçesiyiz. Ekibimize de buradan teşekkür ederim. Özellikle yayalaştırılmış yollara ve aydınlatılmış yollara çok dikkat ediyoruz. Biz gelecekte Narlıdere’nin binlerce insanın ziyaret ettiği bir yer olmasını istiyoruz. Yukarı Köy’ü restore ediyoruz. Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde bu projeyi bitirmiş olacağız. Sosyal alanlar,  Mandolin Kafe ve kent orman gibi alanların düzenlemesini yapıyor, kültür sanat faaliyetlerine önem veriyoruz. Çocuk Senfoni Orkestramız var. Onların da 27 Ekim’de konseri var. Hoşgeldin Bebek Projesi ile her doğan bebeğin evine bir paket gönderiyoruz. İhtiyaçları olacak her şeyin olduğu bir paketle bebeğimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Narlıdere’de yaşamın olduğu her alana dokumaya çalışıyoruz” sözleriyle anlattı.

‘ÖDÜLLER ALDIK’

Kentin görünüşüne dair önemli dokunuşlar yaptıklarını söyleyen Engin, “Güngören Caddesi yıllardır işgal edilmiş. Sundurmalar kötü, park yok, ve trafik keşmekeşi vardı. Biz buraya Barış Caddesi ile birlikte 3 kilometrelik yaya yolu yaptık. Bambaşka bir görünüme büründürdük. Ödüller aldık birçok ulusal ve uluslararası kurumlardan ödül aldık buradan Narlıdereler adına tüm belediye çalışanımıza teşekkür ediyorum. 6 tane üretim ve satış merkezi olan kadın kooperatifi kurduk. Burada kadınlarımız hem üretiyor hem satıyor. Bunlardan sonuncusunu Barış Caddesi’nde açtık” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Narlıdere’de kentsel dönüşüm için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Engin, özellikle kentsel dönüşümde yüzde yüz uzlaşı anlayışını benimsediklerini söyleyerek, “Narlıdere’nin sırtlarında, yaşamsal olanakların kötü olduğu, şehre de estetik ve altyapı açısından yakışmayan bir görüntü vardı. 1.5 yılda bakanlık ve ekibimizle birlikte imar planlarımız onayladık, askıya çıktı. 43 hektar alanda 5 bin konut projesi yaptık. Kentsel dönüşüm için önceliğimiz yerinde dönüşüm. Yüzde yüze uzlaşma ile yapacağız.  Ancak bazı vatandaşlarımız ve Şehir Planlamacılar Odası dava açtı. Bu davaların sonuçlanması ile projeye devam edeceğiz. Biz seçimde bir söz vermiştik kentsel dönüşüm ile ilgili, o sözümüz tuttuk şimdi davanın sonucuna göre yolumuza devam edeceğiz. Yargı olumlu sonuç verirse yeni bir söz veriyoruz. Yüzde yüz uzlaşma sözü veriyoruz. Vatandaşın istemediği hiçbir şey yapmayacağız” ifadelerini kullandı.

‘ÇATIŞMA YOK İKNA VAR’

Şeffaf ve açık bir yönetim anlayışları olduğunun altını çizen Başkan Engin, yapımı için ilk adımlar atılan ‘Yat Projesi” için, “Sahil evlerinde yapacağımız yat limanı ile ilgili ÇED süreci başlayacak vatandaşlarımızla toplantılar yapacağız, ‘olsun mu olmasın mı’ diye. Güzel bir proje olacağını düşünüyoruz ama vatandaşımızı ikna ederek onların olurunu alarak inşa edeceğiz. Şimdiye kadar yaptığımız tüm projelerde vatandaşımızın olurunu aldık. Diğer siyasi parti temsilcileriyle toplantılar yaptık. Şeffaf ve açık bir yönetim anlayışımız var. Narlıdere’yi Narlıdere ile birlikte yönetiyoruz. Benim gözlemlediğim tüm belediyelerimizde aynı durum var. Tüm arkadaşlarımız canhıraş vatandaş için çalışıyor. Bunun zaten böyle olması lazım” dedi.

‘İHTİYAÇ BİTMEZ’

Narlıdere’nin eksiklerini de değerlendiren Engin, “Şehirler yaşayan organizmalar bugün bu eksik yarın başka bir ihtiyaç çıkar. Abdül Başkan 20 yıl hizmet vermiş, biz 3 yıldır üstüne koyuyoruz. Bizden sonrakiler onun üzerine koyacak bu böyle tabi yeni ihtiyaçlar çıkacak yenilenmesi gereken şeyle olacak. Şehir eskiyecek, parklar eskiyecek onların yenilenmesi döşenmesi gerekecek. Mesela Narlıdere’nin önemli sorunu olan şantiye binası için askeriyeden tahsisi aldık” dedi. 

Başkan Engin, Narlıdere Belediyesi’nin mali durumuna ilişkin “Ekonomik kriz özel kamu demeden herkese yansıdı. Prensip olarak borç ve bütçeye ilişkin konuşmuyorum seçimde de konuşmamıştım şimdi de konuşmuyorum. Bizim işimiz hizmet üretmek, bahane üretmeye hakkımız yok. Ne söz verdiysek yapacağız, fazlasını da yapacağız. Siyaseti bunun için yapıyoruz. Sözümü tutmazsak bu işi yapmanın manası yok. Biz ne söz veriysek fazlasıyla yaptık üzerine koymaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

‘BİR YARIŞ YOK’

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in milletvekili adayı olacağı ile ilgili söylentileri değerlendiren Engin, “Öyle bir yarış yok. Mevcut il başkanım görevini 4 yıldır başarıyla sürdürüyor. Kendisi genel başkanımızın da oluruyla bir karar verecek. Eğer ayrılırsa tüzük açık yüz yıllık bir parti bunu kendi içinde halleder. Ben il başkanlığını bıraktığımda 3-4 gün içinde partimiz konuyu çözdü”diyerek, önümüzdeki döneme dair, “Olanaklar kıt ihtiyaç çok. Bizim amacımız mevcut projelerimizi bitirmek. Aynı tempo ile halkın belediyesi olmaya devam etmek. Biz bu görevi emanet olarak aldık. Sorumlu olduğumuz iki unsur var halk ve partimiz. Hem vatandaşa mahcup olmayacağız hem partimize mahcup olmayacağız. Vatandaşımız diyecek ki ben Narlıdere’de CHP’nin bana önerdiği adayı başkan seçtim. O burayı yaşanabilir bir kent yaptı. Demek ki Cumhurbaşkanlığı için önerdiği adayı seçersem o da ülkeyi iyi yönetir. Ben inanıyorum ki böyle düşünen Narlıdereli Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin adayını Cumhurbaşkanı yapacak” ifadelerini kullandı.

'MUTLU OLSUNLAR YETER

Narlıdere’de yapılan memnuniyet anketlerindeki sonuçlara dair konuşan Engin, “Biz rekor ile geldik yüzde 80 oy aldık. Yapılan anketlerde hem partimizin hem belediye yönetimimizin durumu çok iyi görünüyor. Bir dahaki seçime diğer partilerden de çok daha fazla seçmen kazanacağız oy oranımızı artıracağız gibi görünüyor. Kalan yüzde 20’nin oyunu almasak bile ‘ya ben dışlandım, bu CHP’li belediye bize ayrımcılık yaptı’ diyeceğini sanmam. Asıl önemli olan, demokrasinin gereği budur. Biz bize oy vermeyen vatandaşı da mutlu etmekle sorumluyuz. Oy vermeseler de hizmetlerimizi takdir etmeleri mutlu olmaları bizim için asıl hedeftir” dedi. 

Seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Engin, “Umudumuz büyük heyecanımız büyük, yüzbinlerce kişinden CHP teşkilatımızın amaçları bellidir. İlki ülkeye zenginlik getirmek ama bu zenginliği bölüşmek. İkincisi kimse kendini dışlanmış hissetmesin, tüm dinsel etnik, sınıfsal grupların devletin sistemin sahibi olarak kendisini görmesi lazım. Bunu kim yapacak iktidar yapacak. ‘Bu ülkede herkes eşit diye bilir miyiz’ diyemeyiz. Bu 6’ı masa da bunu söylüyor. Ülke büyüdü deniyor, ama geliri yüzde 5 kendi arasında paylaşıyor. Bu iktidar bunu çözemiyor, çözecek gibi de görünmüyor. Gelir adaletsizliğini gidermek lazım. ‘Altılı Masa’da büyük bir uzlaşma var” diye konuştu.

'UMUDUMUZU ARTTIRDI'

İzmir’in kurtuluşunun 100. Yılı kutlamalarına dair açıklama yapan Engin, “9 Eylül’ü bu yıl daha bir coşkulu kutladık. 100. Yıl olması ve toplumun değişim ve dönüşüm istemesi, Atatürkçü olarak Tarkan’ın olması bu yılı çok daha coşkulu hale getirdi. Öncelikle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve Tarkan’a bu coşkuyu bize yaşattıkları için teşekkür ederiz. Hepimizin tüyleri diken diken oldu. Cumhuriyet tarihinin en büyük organizasyonu oldu. Umudumuz arttı. Büyük başarı tabi ki gölgelenmek istendi. Ancak kısır tartışmalarla bu başarıyı gölgelemmeek lazım. Tunç Başkan’ın orada demek istediği, ‘Nasıl biz bu hale geldik’ sorgulamasıydı. Bu sözler Nutuk’un sözü, Atatürk’ün sözü. Bırakalım bu konuyu tarihçiler tartışsın” diye konuştu.

'UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ'

Başkan Tunç Soyer ile aralarında bir uyum olduğunu söyleyen Engin, “Farklı fikirler olabilir, siyaset yarış ve rekabet içerir ancak bu partimizin önüne geçmez. Bizim şu an ki uyumumuzun temeli partimizden aldığımız terbiyeden geliyor. Tunç Başkan da kompleksiz, kıskanmadan, siyasi hesap yapmadan herkese eşit şekilde yaklaşarak yürütüyor. 3,5 yıldır uyum içinde çalıştık, bundan sonrada üzerine koyarak daha güzel bir şehir bırakmak için çalışacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi