CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE -  Babaannesini kaybettikten sonra sokaklarda yaşamak zorunda kalan Hasan M. isimli genç ile ilgili, sosyal medya paylaşımı, İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ile Ankara Valisi Vasip Şahin’in paylaşımlarını karşı karşıya getirdi. Hasan M.'yi bulmak için çalışma başlatan Ankara Valisi Vasip Şahin, Twitter'dan yaptığı açıklamada Hasan M.'ye ulaştıklarını belirterek, "Gönlü zengin, yüreği kocaman Hasan'a ulaştık. Bu akşamdan itibaren Ankara Valiliği olarak sorun ve ihtiyaçlarıyla yakından ilgileniyoruz" paylaşımında bulundu.

Konu ile ilgili İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Vali Şahin’e yine sosyal medyadan yanıt vererek, “Sn Vali @ahbapplatformu sizden önce davranarak konuyu halletmişti... Allah'ın sınava tabi tuttuğu bu çocuklarımız değil, devleti yönetenler. Madem işsizlere el attınız milletvekillerinden iş talebi olan binlerce gencimizin adını size göndersek..?” diye sordu.

HER 4 GENÇ’TEN 1’İ İŞSİZ

Genç işsizliği konusunda gazetemize açıklamalarda bulunan Çıray, partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Maalesef gençlerimiz genç yaşta evlenmiyor. Çoğu 30’u aşkın evleniyor ya da çoğu evde kalıyor. Peki gençler neden evlenmiyor ya da evlenemiyor?” sözlerine de tepki gösterdi. Çıray, Erdoğan’ın konuşmasından bir gün sonra TÜİK’in ‘her 4 gençten 1’inin işsiz’ olduğu verileri hatırlattı. Çıray,“İşsizlikten hem sorumlu hem de gençler neden evlenmiyor? diye soran sayın Erdoğan’a tavsiyem doğru bilgilenmeyi sağlamasıdır. Böyle çelişki içinde bir yönetim anlayışı dünyada görülmemiştir” eleştirisinde bulundu.

İŞSİZLİK YAYGINLAŞIYOR

İşsizliğin son yıllarda Türkiye’nin en önemli problemlerinden biri olduğunu ve sıradanlaştığını belirten İYİ Partili Çıray, her yaş grubundan insanın sorunu haline gelen işsizliğin, özellikle üniversite mezunu gençler arasındaki artışa tepki gösterdi. Çıray,“Nüfusun büyük çoğunluğunun genç olduğu Türkiye’de bu problem uzun vadede çok daha ciddi sorunlara sebep olacağından önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra kadın istihdamı bakımından ülkemiz çok ciddi sorunlar yaşamaktadır. Özellikle bölgeler arası istihdam bakımından işsizliğin niceliği, cinsiyet ve nitelik gibi konularda çok ciddi eşitsizlikler yaşanmaktadır” dedi.

EĞİTİM VE İŞSİZLİK ÇELİŞKİSİ

İşsizlik ile eğitim arasında uyumsuzluğa dikkat çeken Çıray şöyle konuştu: “ Eğitim yükseldikçe kişilerin daha fazla işsiz kaldığı görülmektedir. Bu da işgücü ile eğitim arasında çarpıklığın delili olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kırsal alanda tarım sektöründe işgücünün kayıt dışı istihdamı ve bunun kadınlarda çok yüksek olması dikkat çekicidir. Kentlerde ise sanayi sektöründe kayıt dışı istihdamın ve bunun daha çok erkek işgücü içerisinde yer alması göze çarpmaktadır. Ayrıca Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içindeki işsizlik oranı yüksekliği bakımından en yüksek birkaç ülkeden biri Türkiye’dir. Dahası Türkiye’de işsizlik oranları OECD ortalamasının da çok çok üstündedir. Çalışma ile Türkiye’de işsizliğin genel seyri, cinsiyet, eğitim durumu, yaş grupları, kent-kır yaşamı, çeşitli sektörler, iş bulamama nedenleri, bölgesel veriler, OECD ülkeleri karşılaştırması bağlamında incelenmiş ve bir durum analizi yapılmıştır. Çok açık ve net işsizlik konusunda çok kötü bir durumdayız. İktidar her şeyi bırakıp ülkenin geleceği olan genç işsizliğine çözüm bulması gerekir.”

Editör: Haber Merkezi