İZ GAZETE - Partisinin Bursa İl Kongresi’nde konuşan İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir milletvekili Aytun Çıray AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ''İslam güncellenmeli'' şeklindeki açıklamalarına tepki göstererek, ''Güncelleyecek dinimiz yok bizim, siz kendinizi güncelleyin'' ifadesini kullandı. ‘Buraya gelirken dininizi güncellediniz mi?’ diye konuşmasına başlayan Çıray, “Tövbe tövbe estağfurullah, bizim güncellenecek dinimiz yok. Bunlar Kuran'ı doğru okumamışlar. Bunlar okumuyorlar sonra da bize ahkâm kesiyorlar” dedi.

‘BEN BU SALONDAN İKTİDAR İŞARETİ ALDIM’

Çıray, ‘Değerli Bursalılar ben bu salondan iktidar işareti aldım. Her zaman söylerim büyük demokrasi hareketleri Ege’den hareketlenir, Marmara’dan rüzgarı kuvvetlenir. İzmir meydanlarından sonra işte Bursa. Çinlilerin bir atasözü varmış, beddua edecekleri zaman ‘İlginç zamanlarda yaşayasın’ derlermiş. Çok şükür ilginç zamanlarda yaşamaktan yana hiç sıkıntımız olmadı. 12 Eylül darbesinden sonra Türkiye bir türlü dikiş tutmadı.’ 

‘ANKETLE SİYASET YAPIYORLAR’

İktidarın anketle siyaset yaptığını söyleyen Çıray, ‘2002’de Abdullah Öcalan yakalanmışken, terör sorunu bitmişken, kardeşlik bağları yeniden örülecekken, önce barış süreci dedikleri, sonra kardeşlik ve çözüm süreci dedikleri bir süreci başlattılar. Bunlar anketlerle siyaset yapıyorlar ya, bir anket yaptırdılar baktılar ki oyları düşüyor hemen çözüm sürecine son verme kararı aldılar. Peki ne oldu? PKK’yı tekrar o topraklardan çıkarmak isterlerken oradaki suçsuz günahsız insanların evlerini, barklarını başlarına yıktılar. Bir vatandaşın aklına diğer vatandaşı soktular. Bölücülük yaptılar.’ ifadelerini kullandı.

‘SİYASİ İKTİDARLAR ŞEHİT SAYISIYLA DEĞİL YAŞATTIKLARI İNSAN SAYISIYLA ÖVÜNMELİDİR’

Hükümetin Suriye politikalarını da eleştiren Çıray, ‘2013’te parlamentoda yaptığım bir konuşmada, ‘Suriye’nin rejimi bizim milli meselemiz değildir, siz Türkiye’ye demokrasiyi getirdiniz de şimdi Suriye’ye mi götüreceksiniz? Eğer bir tek evladımızı şehit verirsek, bu cinayet olur’ dedim. Eğer bunların bulaştığı Suriye bataklığı olmasaydı, bugün Afrin’i konuşuyor olmayacaktık. Türkiye’nin milli güvenlik meselesini konuşuyor olmayacaktık. Biz Türk Ordusunun yanında, Mehmetçiğin arkasındayız. Ama kardeşim siyasi iktidarların görevi verdiği şehit sayısıyla övünmek değildir. Yaşattıkları insan sayısıyla övünmelidir. 40 gündür çocuklarımız orada ne yazık ki bunu da seçimin reklam setine dönüştürdüler. Parti kongrelerini bu harekatın reklam kampanyası haline getirdiler.’ dedi. 

Hükümete yönelik eleştirilerini sürdüren Çıray, ‘15senedir yönettikleri Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir tabi doğruysa, rakamları eğip büküyorlar, 10 bin dolardı bu yıl 9 bin dolara düştü. 10 yıldır milli gelir değişmiyor. 10 yıldır kişi başına düşen milli gelir yükselmiyorsa ayrıca kriz aramaya gerek yok. O krizin kendisidir.’ ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’Yİ SATRANÇ TAHTASINDA PİYON YAPTILAR’

Şeker Fabrikalarının satılma kararına hakkında konuşan Çıray, ‘Geçenlerde Türkiye’ye Amerika Dışişleri Bakanı geldi. Tutanak tutulmadı. Bu adamla 3 saat 15 dakika görüştüler ve devletin kayıtlarına girmedi. Sizlere söz veriyoruz devletin kayıtlarına geçirmedikleri bu sözleri tarihin çöplüğüne atacağız. Türkiye’yi satranç tahtasında piyon yaptılar. O görüşmeden sonra alınan ilk karar ne oldu? Şeker fabrikalarını satma kararı aldılar. Yine burada aldığımız yetkiyle, partimiz adına o şeker fabrikalarını satarlarsa o fabrikaları geri alacağımıza söz veriyoruz. Siz bunların kürsülerde ‘Eyy Amerika’ diye bağırdıklarına bakmayın, yan yana geldiklerinde kuzu gibiler.’ dedi.

‘İYİ PARTİ İŞİ BOZDU’

Sayın Akşener ve İYİ Parti Türkiye’de seçim dengelerini değiştirdi diyen Çıray, ‘Şimdi sıkıştılar, bir saray koalisyonu kurdular. Saray koalisyonunun iki tane amacı var. Büyük ortak ömür boyu iktidarda kalmak istiyor. Küçük ortak da %3 oyla 43 milletvekili almak istiyor. Sayın Cumhurbaşkanı kendisinin seçileceğini görseydi bunlara selam bile vermezdi. Bu koalisyon ihtiyaçtan. Buna rağmen 50+1’i bulamıyorlar. Bunun sebebi de İYİ Parti. Eğer İYİ Parti kurulmasaydı Sayın Erdoğan sarayda ayaklarını uzatarak hiç sokağa çıkmadan bu seçimi alıp gidecekti. İYİ Parti bu işi bozdu. İktidara yürüyor. Bunlar koalisyonu kurdular, tekrar anket yaptılar. Çarptılar, böldüler. Matematiği kuvvetli koalisyonun küçük ortağının lideri de var biliyorsunuz onu bölüyor bunu çarpıyor. Çarptılar böldüler yine olmuyor. Ee ne yapmak lazım? O zaman bir de seçim yasası çıkarmak lazım. Nedir bu? Şöyle özetleyim kuşu ağaca bağlayıp avcılık yapmak istiyorlar. Yedi düvel bizi ağaca bağlayamadı, onlar da bağlayamaz.’ ifadelerini kullandı.

İYİ Parti’nin neden kurulduğuna da değinen Çıray, ‘İYİ Parti’nin birinci projesi şudur, biz hukukun üstünlüğüne dayalı anayasal devleti ve parlamenter sistemi yeniden 21. Yüzyılın şartlarına uygun olarak bir kardeşlik anayasasıyla kurmaya size söz veriyoruz. Demokrasi yoksa, anayasa yoksa, hukuk yoksa bu bayrak ve ezanı muhafaza etmekte zorluk çekeriz. Bu bayrak ve ezanı Atatürk kurdu biz mirasçılarıyız. Korumazsak namerdiz.’ dedi.

Editör: Haber Merkezi