Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, konuşmasının başında 12 adanın, 1911'de Trablusgarp Savaşı sonrasında 18 Ekim 1912'de İtalya'yla imzalanan Uşi Antlaşması'yla geçici olarak İtalya'ya bırakıldığını anımsattı.

LOZAN İLE İLGİLİ YALAN

Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Ege adalarının Yunanistan'da, 12 adanın da İtalya'da kaldığını belirten Çıray, iktidar sıralarına dönerek, "Türkiye'nin elinde ise fiilen Gökçeada, Bozcaada ve Meis'ten başka hiçbir ada kalmadı. O sırada padişah Vahdettin'di. Musul ise Mondros'tan hemen sonra 10-11 Kasım 1918'de İngilizler tarafından işgal edildi, yine padişah Vahdettin'di. Bir de Lozan Anlaşması'yla maden ve petrol çıkaramıyoruz yalanı var. Osmanlı döneminde, 19'uncu yüzyılda, petrolleri ve madenleri yabancıların kontrolündeydi. II. Abdülhamit Türkiye'nin bor kaynaklarını 1887'de bir İngiliz şirketine, Ereğli Kömür İşletmeleri'ni de 1882'de Fransız ve İtalyan şirketlerine teslim etmişti. Eğer bu Lozan'la maden bulma yasağı olduğu doğru olsaydı, siz televizyonlara çıkıp "Gaz bulduk." propagandası yapamazdınız" diye seslendi.

GÖKÇEK'İN SARAYA DANIŞMAN OLACAK İDDİASI

Erdoğan'ın Birleşik Arap emirlikleri ziyaretinde basına verilen karede Erdoğan ile birlikte uçakta Ankara eski belediye başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in de bulunduğuna dikkat çeken Çıray, "Şimdi, bütün bunları niye söyledim, adı geçecek olan şahsı muhatap almak istemezdim çünkü Sayın Tayyip Erdoğan kendisini siyaset dışına iterek hak ettiği yere göndermişti ama son zamanlarda çocuklarının Cumhurbaşkanı uçağında tekrar ortaya çıkmaları ve kendisinin de Cumhurbaşkanlığı danışmanı olacağına dair dedikodular bu "tweet"i ciddiye almamı gerektirdi" ifadelerini kullandı.

GÖKÇEK'İN FETÖ VARİ BEDDUASI

Melih Gökçek'in “Batum'u, Musul'u, Halep'i, Rakka'yı, Süleymaniye'yi ve Kerkük'ü Lozan'da satanlara lanet olsun." dediği tweet'ini paylaşan İYİ Partili Çıray, "Bugün, buralar, Türkiye topraklarına dâhil olsa ekonomik sıkıntı mı kalırdı?" diye devam ediyor ve ekliyor:

 FETÖ'vari bir bedduayla bitiriyor, FETÖ'vari bir bedduayla: "Bu toprakları yabancılara peşkeş çekenlerin mezarları ateşle dolsun inşallah." diyor" sözleriyle tepki gösterdi.

MECLİS GÖKÇEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU YAPMALI

Gökçek'in ülkenin kurucularına ve gazi meclise hakaret ettiğini vurgulayan Çıray, Meclis yönetimine Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunma çağrısında bulunarak, "

Burada ekonomik başarısızlığa kılıf arayacağım derken önce Lozan'ın bence başarılı kahramanı İsmet Paşa'ya sonra yaptığı bütün işleri Atatürk'ün bilgisi dahilinde yaptığı için Büyük Atatürk'e ve en sonunda da Lozan Anlaşması'nı imzalayan Gazi Meclise ağır bir hakaret vardır, Gazi Meclise hakaret edilmiştir. Bu şahıs sıradan bir şahıs değildir. Türkiye Cumhuriyeti devletinde o şikâyet ettiği cumhuriyet sayesinde yirmi beş sene büyükşehir belediye başkanlığı yapmış bir şahsiyettir. Buradan hepimizin ortak kararıyla ve Sayın Başkan Vekilimize seslenerek Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bu şahıs hakkında Meclisin manevi şahsiyetine ve kurucularımıza, kurtarıcılarımıza hakaret suçundan suç duyurusu yapılmasını teklif ediyorum arkadaşlar” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi