CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE Heybeliada Sanatoryumunun Diyanet Vakfı’na devredilmesine tepki gösteren İYİ Parti Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Başkan ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, konuyu meclis gündemine taşıdığını ancak yanıt bile verilmediğini belirterek, “Koronadan vefat edenlerin günahları iktidarın boyunlarına olsun. İktidara gelince geri almak boynumuzun borcu olsun” dedi.
 

İz gazeteye konuşan Çıray, Sanatoryumun birçok hastaya şifa olmanın yanı sıra topluma faydalı birçok bilim insanınında burada yetiştiğini, 81 Yıllık hizmetinin ardından 2005 yılından beri atıl durumda olduğunu hatırlattı. İktidarın pandemi sürecini iyi yönetemediğine vurgu yapan Çıray, hastanelerle ilgili verdikleri yanlış kararları hatırlattı. Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hayalim” dediği,şehir hastanelerinin mağduriyet yaratmaya devam etiğinin altını çizen Çıray, sağlık altyapısının yetersiz kaldığı pandemi koşullarında, bu hastanelerin yeniden ve tarihi kimlikleri korunarak açılması gerektiğini söyledi.

SORULARIM YANITLANMADI

Daha önce Türkiye’nin ilk verem hastanesi olan ve1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla açılan Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet Vakfına devredileceğinin doğruluğu ile ilgili soruları,Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’a sormasına yanıt alamadığını belirterek, iktidarın hastane yanlışlarına devam ettiğini söyledi.

HIFZISSIHHA HATIRLATMASI

Toplum sağlığını tehdit eden pandemi sürecinde Cumhuriyet tarihinin en değerli kamusal sağlık kurumlarından Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün 2 Kasım 2011 tarihinde kapatılma kararının telafisi imkansız bir yanlışlık olduğunun herkes tarafından görüldüğünü vurgulayan Çıray,” Sağlıkta yeniden kamusal bir anlayışın hakimiyet kazanması beklenti ve ihtiyacı içinde olan Türk milleti için sanatoryum büyük önem taşımaktadır.Son derece önemli sağlık hizmetleriyle çok başarılı geçmişine rağmen uzun süredir hizmet dışı bırakılmış olan Heybeliada Sanatoryumu ve Çam Limanının Diyanet Vakfına devredilmesi, Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün kapatılma kararı gibi çok yanlış bir karar olur. Tek adam yönetiminin şehir hastaneleri dayatması yüzünden semt hastanelerinin kapatılmasının bugün ne kadar yanlış olduğu bir kez daha görülmüştür. ” uyarısında bulundu.

İMARA MI AÇILMAK İSTENİYOR?

Geçmişte hastane olmadığı için Adalar halkının yaşadığı zorlukları hatırlatan Çıray, ihtiyaçları doğrultusunda Sanatoryumu’nun asli fonksiyonuna uygun bir şekilde yeniden hastane olarak açılması önerisinde bulundu.Hazineye ait adalar arazisinin imara açılmak istendiği iddialarını da dile getiren Çıray, Adalar halkının açık ihtiyaçları ve taleplerine rağmen Heybeliada’da Milli Emlak, Sağlık Bakanlığı ve Maliye Hazinesine ait arazide yer alan Çam Limanı ve Sanatoryumun Diyanet Vakfı'na devredilmesindeki asıl maksat bölgenin imara mı açılması planı mıdır?” diye sordu.

HANGİ ÇIKAR GRUPLARI…

Aynı zamanda tarihi eser olarak tescil edilen Sanatoryum binaları ve 200 dönümü aşkın arazisinin “Birinci Derece Doğal Sit Alanı” olarak koruma altında olduğunu hatırlatan Doktor Çıray,“Bölgenin özel ya da vakıflara devredilmesine dayalı muhtemel planlar ve projeler hayata geçirilmeye kalkışıldığı takdirde Adalar’ın sosyal, tarihi ve kültürel dokusu dönüşü olmayan bir şekilde tahrip edilmiş olacaktır. Böyle bir sosyo-kültürel tahribat kaçınılmaz olduğuna göre, bu ısrar kimlere ve hangi çıkar gruplarına söz verildi? Siz ortağınızla iş, aş, ekmek mücadelesi veren insanların sorunlarını görmezden gelerek suni gündem yarattıkça, biz de size yönetemediğiniz ülke gerçeklerini hatırlatmayı sürdürmeye devam edeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi