Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Cumhur İttifakı’nın getirdiği Seçim Kanunu Teklifi’ni eleştirerek, "Yakın siyasi tarihimiz göstermiştir ki hangi iktidar Seçim Kanunu'yla oynamaya başlarsa o iktidar gidici demektir. Bugün görüşmekte olduğumuz kanun teklifiniz aslında bir veda mesajıdır. Bu kanun teklifinizde bir taşla birçok kuş vurmak istemişsiniz ancak bu istediğiniz hedeflere ulaşamayacaksınız" dedi.

İKTİDAR EN BÜYÜK KÖTÜLÜĞÜ MHP'YE YAPTI

İktidarın en büyük kötülüğü seçim barajını yüzde 7'ye indirmekle ittifak ortağı MHP'ye yaptığını söyleyen İYİ Partili Çıray, "Çünkü onun çıtasını "yüzde 7" diye kamuoyuna bir nevi deklarasyonda bulunmuşsunuz. Hâlbuki bizim önerdiğimiz yüzde 3'e indirmiş olsaydınız hem demokrasi adına bir önemli iş yapmış olacaktınız hem de başka siyasi partilere de bir rekabet içerisinde Parlamentoya girme imkânını sağlayacaktınız" ifadelerini kullandı.

ÇOK HUKUKİ HATA YAPTINIZ

Millet ittifakını dağıtmak için yapılan bir başka önemli değişikliğin, partiler arası seçim iş birliğini önlemeye yönelik maddeler olduğunu belirten Çıray, "Güya bu maddelerle Millet İttifakı'nı dağıtmayı hedeflemişsiniz fakat geçmişten bu yana o kadar çok hukuki hata yaptınız ki bu da size yaramayacak çünkü bu ittifakların özellikle 2018'deki Millet İttifakı bildirisini okumuş olsaydınız görecektiniz ki bir ilkesel iş birliği var. O da ne? Bu ucube rejim yerine anayasal devletin yeniden inşa edilmesi, demokrasinin ve mutlak güçler ayrılığının geri getirildiği bir rejimin tekrar inşa edilmesi. Bu ortak ideal ortadan kalkmadığı sürece sizin bu ittifakları dağıtmanız sadece bir hayalden ibaret kalır" sözleriyle iktidarı eleştirdi.

SEÇİMLERDEN SONRA İYİ PARTİ 1. PARTİ OLACAK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "Ben başbakan olmak istiyorum." iddiasının aynı zamanda verdikleri sözün bir teyidi ve kamuoyu önünde bir başka önemli vurgusu olduğunu ifade eden Çıray, "İYİ Partinin ilk seçimden sonra Türkiye'de 1'inci parti olacağının da açıkça ifadesinden başka bir şey değildir. Biz, bunun için, bu tür kanunlarla falan ilgilenmek, bunlara kafayı takmak yerine Türkiye'yi kapı kapı gezerek partimizin kalkınmacı, milliyetçi ve demokrat bir parti olduğunu anlatma çabası içinde olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

BU TEKLİF İKTİDARINIZIN YIKILACAĞININ İKRARI

Partili Cumhurbaşkanlığı rejimiyle, Türk gençlerinin yurtdışına gittiğini ve milletin geçim sıkıntısına düştüğü eleştirisinde bulunan Çıray, iktidar sıralarına dönerek, "Yani Türk milleti gördü ki rejimle ekmek aslında birbirinden ayrılabilir işler değildir. Bu ucube rejim Türk milletinin ekmeğini elinden almıştır ve bu ucube rejim içerisinde zaten berbat ettiğiniz ekonomik politikanızla bugün savaşan Rusya'nın rublesiyle Türk parasının değeri ne yazık ki döviz karşısında eşit hâle gelmiştir. Türkiye savaşta mı ki rubleyle aynı yerde yer alıyor? Maalesef, bu, Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bir kötülüğün somut bir kanıtını teşkil ediyor ancak daha önemlisi bu teklif kötülük iktidarının yıkımıyla sonuçlanacağının ikrarıdır" diye seslendi.

GİDİŞİNİZİ HİÇBİR ŞEY DURDURAMAYACAK

İktidarın yaptıklarından milletin ders aldığını ve Anayasaya uygun olmayan teklifin de AKP'nin gidişini durduramayacağını belirten İYİ Partili Çıray, "Ülke tarihinde görülmemiş ekonomik kriz, beceriksizliğinizi ve asıl niyetlerinizin anlaşılmasını ortaya çıkardı, "Gitsinler." dediğiniz hekimlerin kalp durduğunda yaptıkları elektroşok gibi bir etki yarattı. Bundan sonra başta yandaş medya olmak üzere ne beyin yıkama operasyonlarınız ne propagandalarınız ne de seçim kanunlarıyla oynamalarınız iktidardan gitmenizin önünü kapatamayacaktır. Bu nedenlerle, bu seçim kanunlarını sizin iktidarınızın gidişi olarak algılıyoruz, Türk milleti de böyle algılıyor ne Anayasa'ya ne de hukuka uygun" sözleriyle eleştirdi.

ÇIKARTTIĞINIZ KANUN İŞİNİZE YARAMIYOR

AKP’nin Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayatî Yazıcı'nın, "Biz daha önce bu kanunu yanlış çıkarmışız. Bugün, bu kanunu düzeltiyoruz." diye bir beyanda bulunduğunu anımsatan Çıray, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"Aslında Sayın Bakan doğruyu söylemedi. Daha önce bu kanunu çıkartırken Sayın Bakan, bir önceki ittifak kanununu çıkartırlarken muhalefetin bir ittifak kurarak, bir kurgu siyaseti yaparak Adalet ve Kalkınma Partisinin oyununu bozacağını düşünemedikleri için o kanunu çıkarmışlardı. O sırada, o kanun size yaradığı için o kanunu çıkarmıştınız ama muhalefet yeni bir siyasetle, bir ittifak siyasetiyle, bir seçim iş birliğiyle sizin bu oyununuzu bozdu. Şimdi, bu eski kanun artık sizin işinize yaramıyor ama ne yaparsanız yapın, tekrar ediyorum, bu kanun özellikle sizin, iktidardan gidişinizin bir veda sembolü olarak Türk milletince kabul edilmiştir."

Editör: Haber Merkezi