CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE - Katıldığı bir televizyon programında konuşan İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Dış politika hamlelerinin iç politikaya malzeme yapılmasının Türkiye’ye büyük zararlar verdiğini söyledi. Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarını önleyecek öncelikli gücün diplomasi olduğunun altını çizen Çıray, iktidara ülke ekonomisine zarar verecek işlerden uzak durması uyarısında bulundu.Çıray Türkiye’de yapılacak bir başkanlı seçimi öncesi Venedik kriterlerine göre bir milli mutabakat anayasası hazırlanması sözünün alınması ve yapılmasının şart olduğunu vurguladı.
 

ÖNCELİK DİPLOMASİ

Rusya ile götürülen İdlib görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatan Çıray, arkasından Ermenistan-Azerbaycan çatışmasının ortaya çıkmasının tesadüf olmadığına dikkat çekerek, “Öncelikle diplomasi gücünün çok önemli olduğunu vurgulamak lazım. Ama siz çok sayıda cephe açarsanız ve sizin milli meseleniz olmayan konulara bulaşıp oralarda Türkiye ekonomisini elkte edecek işlere girerseniz ve Türkiye zayıflarsa o zaman size her şeyi dayatmaya kalkarlar. Ermenistan cesaret bulur. Daha birkaç gün önce Yunanistan o cesareti bulmuştu” hatırlatmasında bulundu.

ALT YAPISIZ ERMENİSTAN AÇILIMI

İktidarın İdlib şehitleri, Libya’da Saraç’ın gidişi, Mısır’la anlaşmanın yarıda kalması gibi yanlış diplomasi hamlelerini hatırlatan Çıray, bu yapılanların sadece iç politika malzemesi yapmak için yapıldığı ve ülkenin bu durumdan zarar gördüğünü vurguladı. Çıray, “Bu Azerbaycan meselesi de bir diplomatik atak yerine, bir hamaset rüzgarıyla iç politikaya tekrar tahvil edilmeye çalışılacak ama bu durumdan yine Türkiye çıkarları büyük zarar görecektir. Her devlet kendi çıkarlarını savunmak zorundadır. 2009 yılında alt yapısı hazırlanmamış bir Ermenistan açılımı başlattılar ve o hamaset dolu politikaları yüzünden Azerbaycan’ı küstürdüğümüz günlerde Türkiye’nin çıkarları zarar görmüştü. Unutmayalım ki Bursa’da stadyuma Türk bayrağının sokturulmadığı günler yaşamıştık. Gerçekleri zamanında söyleyemeyenlerin bugün de öyle hamaset yapma hakları yok” sözleriyle tepki gösterdi.

MİLLİ MUTABAKAT ANAYASASI

Yapılacak olan ilk başkanlık seçiminde kim desteklenecekse, ona Venedik kriterlerine göre bir anayasa yapma sözünün alınması gerektiğinin altını çizen Çıray, Türkiye’nin acil bir milli mutabakat anayasasına ihtiyacı olduğunun vurgulayarak, “Çağdaş ülkelerde bir anayasa iki yıl içinde hazırlanır. Türkiye’nin zamanı kalmadı. Biz onlardan vaz geçtik. Çünkü Türkiye’nin işleri acil. Bir yıl içinde sadece siyasi partiler değil, ülkedeki bütün sivil kitle örgütlerinin katılımcı olarak içine katıldığı, halkın tartışmasına açılan, mutlak güçler ayrılığına dayalı bir milli mutabakat anayasası, ülkeyi içinde bulunan bu kötü durumdan düzlüğe çıkartacak ilk ve tek şarttır” önerisinde bulundu.

ÖZGÜR ÜLKE TEMENNİSİ

AKP iktidarının basına yaptığı baskı ve sansürün, Türkiye’yi itibarsız bir ülke haline getirdiğinin altını çizen Çıray, sosyal medya yasaklamaları ve televizyon kapatmaları şiddetle kınadığını belirterek, Türkiye’nin basın özgürlüğünün olduğu, meşru seçimlerin yapıldığı, özgür bir ülke olması temennisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi