Cengiz Aldemir/ANKARA - MHP lideri Bahçeli’nin, ''İdam cezasının hukuk mevzuatımıza tekrar alınması, iğrenç ve ilkel suçların işlenmesini caydırabilecektir" açıklamasını İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Gayri ciddi buluyorum ve tartışmaya değer dahi bulmuyorum” dedi.

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Çıray, Bahçeli’nin açıklamasının yeni bir gündem yaratma çabası olduğunu belirterek, “ İdamı hayatta çıkartamazlar. İmzaladıkları şeyler var. APO’yu asamadılar ki bunu çıkarsınlar. APO’yu asmak yerine televizyona çıkardılar. Hiç ciddiye almayın ve alınacak bir iş değildir. 21. Yüzyılda idam tartışmasını yapmak, gericiliğin daniskasıdır. Uluslararası anlaşmalar var, insanlarla alay etmesinler. Ekonomi çökmüş, pandemi ortada, Akdeniz de rezillikleri ortaya çıkmış, Libya’da Saraç ellerinden kaçmış, Suriye’nin doğusunda yeni bir terör devletinin çekirdeği atılmış. Her yerde başarısızlıklar varken bunları konuşulmasın diye şimdi de idam gibi şeyleri ortaya atıyor”

İDAMA DEĞİL MEİS’E BAKSINLAR

AKP ile MHP arasında bir rol paylaşımı olduğunu, Erdoğan’ın da haberdar olduğunu ve idam konusunu da birlikte kurguladıklarını ileri süren Çıray, 15 Temmuz’dan sonra bir çok kere gündeme getirdiklerini hatırlatarak bu tartışmaya girmeyeceğini söyledi. “Bu işleri bıraksınlar da şu Meis adasına baksınlar” tavsiyesinde bulunan Çıray, insanların corona virüsün sokaklarda kol gezdiği, insanların hayatlarını kaybettikleri bir süreçte boş şeylere harcayacak zamanlarının olmadığını vurguladı.

ACİL SALGIN ÖNLEMLERİ

Her geçen gün artan salgın sürecinde sosyo-ekonomik açıdan yapılması gereken önlemleri sıralayan Çıray, gıdanın hayati bir iş olduğunu, tarım alanında oluşacak bir salgının ülkenin başını büyük dertlere sokacağı uyarısında bulundu. Tarım kesimindeki çiftçileri acil olarak bir tarım programına tabi tutularak üretimin önünün açılmasını gerektiğini vurgulayan Çıray, Türkiye’de tarım sektörü başta olmak üzere, üretimde vazgeçilmez olan sektörlerde çalışanlara bir kimlik kartı verilerek, onların serbestçe sokağa çıkmasını sağlayacak ortamın şimdiden hazırlanması gerekir. Bütün bunlar hazırlandıktan sonra Türkiye’nin hızla 14 ya da 21 gün karantinaya alınarak eş zamanlı test taraması yapılsın. Bu süreç içerisinde büyük maddi sıkıntı içine düşecek sektörlerde, insanlarımıza, esnafımıza nakit ve ayni yardım yapılsın. Buna hazırlansınlar. Türkiye’nin durumu nedir bir görelim. Kış gelmeden, grip ve diğer enfeksiyonlar önümüze çıkmadan önce bu işleri halletmeliyiz. Türkiye’nin bu kadar önemli gündemi varken magazin haberleriyle uğraşacak halimiz yok” diye konuştu.

BAHÇELİ MİTİNGİ SARAYDA YAPSIN

Aynı programa katılan CHP eski İzmir Milletvekili Gazeteci Mustafa Balbay ise idamın kaldırılmasına yol açan süreci MHP’nin sağladığını hatırlatarak, “ 2014 seçimlerinde Bahçeli Erzurum mitinginde idam ipi atmıştı ama bir şey olmadı. Bir gündem değiştirme veya ön alma olabilir. Çünkü AKP 2004’den beri 18 adanın Yunan işgali altında kalmasına sessiz, ama Bahçeli 9 Eylül de adaları geri alalım mitingi yapmak istiyor. Bahçeli önce o mitingi Sarayın önünde yaptıktan sonra İzmir’de yapsa daha etkili olacağını düşünüyorum” şeklinde yorumladı.

İDAM CEZA DEĞİL

İdamın insanlık tarihinde suçlarını önlemediğini İngiltere örneği ile ortaya koyan Balbay, idamın bir ceza olmadığını kaydederek, kendisinin de AKP döneminde suçsuz olmasına rağmen idam cezası ile yargılandıklarını hatırlatarak, “yasa çıksaydı bugün masum olmamıza rağmen yaşamıyor olacaktık” örneğini verdi.

Editör: Haber Merkezi