İZ GAZETE Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, yerel seçim sonuçlarının siyasete nasıl etkisi olacağını İz Gazete okurları ve İz Web TV izleyicilerine özel değerlendirdi. Ayrıca, İstanbul’da yaşadığı mazbata coşkusunu ve Ekrem İmamoğlu ile aralarında geçen diyaloğu da anlattı.

‘İZMİR’İN SİYASAL ETKİSİ AZALACAKTIR’

Önemli büyükşehirlerin CHP tarafından kazanılmasını hem partisi hem de Türk siyaseti açısından değerlendiren Gümrükçü, “CHP’nin kalbi İzmir’de atıyordu. Şimdi Ankara ve İstanbul kazanıldı. İzmir’in siyasal etkisi CHP’de biraz azalacaktır. İstanbul’un etkisi daha da artacaktır. Yine CHP açısından düşündüğümüzde bu bir zafer değildir, büyük bir sınavın ilk basamağıdır. Esas büyük sınav, doğru yönetebilme sınavıdır. Dolayısıyla büyük bir şansımız var ve bunu iyi değerlendirmek zorundayız. Türk siyaseti açısından ise iktidar partisi toplumsal tabanını kaybetmeye başladığını, kendi arkadaşlarını sandığa götüremediğini, devlet eliyle oy devşirme sisteminin de tıkandığını gösteriyor. Bu seçimler, halk tarafından iktidar partisine aşağıdan yukarıya başlayan bir değişim mesajının verilmesidir. En önemli sonuçlardan bir tanesi ise, Türkiye iki partili bir sisteme geçmedi ama iki ittifaklı bir siyasal iklime kavuştu. Bu ittifaklarında devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘BELEDİYE MECLİSLERİNİN İŞLEVİ ARTACAKTIR’

Belediye meclis üyelerinin işlevsizleştirilmesinin, parlamentodaki milletvekillerini işlevsizleştirme gibi bir anlam taşıdığını belirten Gümrükçü,  “En önemli nokta, İstanbul’da CHP’nin meclis çoğunluğu yok. Dolayısıyla karar alma süreçlerinde daha katılımcı, iknaya yönelik, kamuoyunu kazanmaya yönelik bir süreç işleyecek. Belediye başkanlarımız ise kitle önünde kendi haklarını ön plana geçirecek, büyük sorunlara derman olacak çalışmalar yapacaktır. Tam bu noktada kamuoyu desteği alarak, mecliste bir ağırlık sağlamaya çalışacaklardır. Bu anlamda belediye meclislerinin işlevinin arttığını göreceğiz. Bunun parlamentoya da bir katkısı olacaktır. Düşünsenize ana muhalefet partisi Türkiye’nin yarısından fazla yaşadığı illeri yönetiyor. Milletvekillerine artık ayakları yere sağlam basan, inandıkları doğruları daha güçlü şekilde savunabilecekleri bir pozisyon yaratacaktır. Orada aldıkları kararların yerelde uygulamaya geçeceği imkanlara sahip olacaklar. O anlamda yeni süreç Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından çok önemli” ifadelerini kullandı.

‘PARTİ TÜZÜĞÜNE UYGUN BELEDİYECİLİK YAPMAKLA MÜKELLEFSİNİZ’

Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Millet İttifakı’nın kazanan ilçe belediye başkanları Ankara’da CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmişti. Basına kapalı olan görüşmede kamuoyuna daha önce de yansıyan konuların konuşulduğunu söyleyen Gümrükçü, Kılıçdaroğlu’nun “Bundan sonra belediyeyi ben yönetirim diyemezsiniz. Siz, partinin belediye başkanlarısınız, partinin tüzüğünde yazan şekilde belediyecilik yapmakla mükellefsiniz. Partinizin oyunu nasıl arttıracağınız üzerine çalışmanız gerekir. Farklı ilçelerin başkanları olabilirsiniz ama kaybettiğimiz ilçeleri bir sonraki seçimlerde nasıl kazanabiliriz diye düşünmeniz gerekir” dediğini aktardı.

‘ÖMÜR BOYU ÇOCUKLARIMA ANLATACAĞIM’

Maltepe’deki seçimlerin bittiği akşam İstanbul’da olduğunu dile getiren Gümrükçü, “İstanbullular’ın mutluğunu akşam birlikte yaşadık. Sabah da hem İstanbul il başkanımız hem de genel başkan yardımcılarımızla birlikte değerlendirme yaptık, arkasından Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret ettik. Çiğlililer’in ve İzmirliler’in selamını iletme fırsatını bulduk. İstanbul’a bahar 17 gün gecikmeyle geldi. Benim için çok büyük bir mutluluktu. Kendi şahsi hayatımın en önemli anlarından bir tanesiydi. İstanbul gibi bir şehrin 25 yıl sonra yeniden CHP tarafından kazanıldığını görmek ve o coşkuyu yaşamak herkese nasip olmazdı. Bunu ömür boyu çocuklarıma anlatabileceğim bir şey olarak değerlendiriyorum” dedi.

‘İZMİR’İ ÖNEMSİYORUM’

Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret ettiğinde aralarında geçen diyaloğu da anlatan Gümrükçü, “Ekrem Bey, İzmir’i çok önemsediğini söyledi. Neden diye sorduğumda, ‘Biz İstanbul’u şimdi aldık ama siz yıllardır İzmir’de belediyeyi yönetiyorsunuz ve 30 ilçenin büyük bir çoğunluğunda CHP’li belediyeler var. Bu nasıl oldu, o anlamda benim için çok önemli’ cevabını verdi. Anladım ki, Sayın İmamoğlu’nun gelecekte İstanbul’da böyle bir hedefi var” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi