TUGAY CAN / İZ GAZETE - 31 Mart Yerel seçimleri için geri sayım devam ederken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin İş Bankası’ndaki hisselerini hazineye aktaracağı yönünde söylemleri dile getirmesi üzerine Erdoğan’a Cumhuriyet Halk Partisi’nden tepki gelmişti.

‘İŞ BANKASI HİSSELERİNDE DÜŞÜŞ YAŞANMIŞTI’

Erdoğan, partisinin Grup toplantısında "İş Bankası Hazine'nin malı olacaktır. Parlamento, bu tarihi kararı da Allah'ın izniyle alacaktır.” ifadelerini kullanmıştı. Öte yandan Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından İş Bankası hisselerinde bir düşüş yaşanmıştı.

Erdoğan’ın açıklamasına CHP'den  Genle Başkan Yardımcısı Seyit Torun yanıt vermişti. Torun, "AK Parti Genel Başkanı'nın bu zaman zaman aklına geliyor. Aklına geldikçe de bunu gündemi meşgul etmek için ve buradan bir siyasi rant devşirmek için yapıyor; ama her zaman söylediğimiz gibi biz Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasına sahip çıkıyoruz. CHP'nin İş Bankası'nda en ufak bir menfaati yoktur. Oradan en ufak bir geliri yoktur.” açıklamalarında bulunmuştu.

Erdoğan’ın İş Bankası söylemine Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir milletvekilleri de tepki gösterdi.

‘İKTİDARIN KENDİ SEÇMENİNE DAĞITABİLECEĞİ KAMU KAYNAKLARI TÜKENDİ’

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Murat Bakan Türkiye’de ekonomik krizin hızla derinleştiğini kaydederek, “Enflasyon alıp başını giderken reel ücretler geriliyor, işsizlik artıyor. Toplum çaresizlik halinde ve öfkeyle yerel seçime giderken iktidarın seçmenine dağıtabileceği kamu kaynakları tükendi.” ifadelerini kullandı.

Bakan, saray rejiminin yerel seçimi kurtarmak için yeni bir kaynağa ihtiyacı olduğunu aktararak şöyle konuştu:

“Mevcut bankaların mevduat tabanı tükendi. Kamu bankaları görev zararı açıklıyor. Bu yüzden İş Bankası gibi iyi yönetilen ve görece likiditesi yüksek bir kurumu gözlerine kestirdiler. Dört CHP’li yönetim kurulu üyesi şüpheli kredi verilmesine asla izin vermez. Bunu bildikleri için Atamızın açık vasiyeti ve yüksek yargının içtihatlarına rağmen İş Bankası hisselerini gasp etmeyi planlıyorlar.”

‘GÜNDEM DEĞİŞTİRME OLARAK NİTELEMEK BİR YANILGIDIR’

İktidarın İş Bankası hisselerini ele geçirmeye yönelik hazırlığını sadece gündem değiştirmekten ibaret olarak nitelendirmenin bir yanılgı olduğunu söyleyen Bakan, “Bu düzenleme seçimlere kadar krizi ötelemek isteyen saray rejiminin bizzat kaynak yaratma operasyonudur. Elbette buna izin vermeyeceğiz.” dedi.

‘CHP’NİN İŞ BANKASI’NDA SADECE BİR TEMSİL SÖZ KONUSU’

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Tacettin Bayır, “Atatürk’ün vasiyeti çok açık. İş Bankası’nda Cumhuriyet Halk Partisi’nin temsil edilmesi. Ama iktidar sanki Cumhuriyet Halk Partisi’nin İş Bankası’ndan bir geliri varmışçasına bir algı oluşturmaya çalıyor.” dedi. Bayır, Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti gereği İş Bankası hisselerinin Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na aktarıldığını hatırlatırken, “Bu kurumların konumu da belli. Mesela bu iktidar döneminde Ziraat Bankası zarar ediyor. Ekonomi zarar ediyor. Satılacak yer aranıyor. Şimdi acaba İş Bankası’na el konularak, ileride Katarlılara satılmak mı isteniyor? Böyle yaparak ekonomiye nefes aldırabilmenin mi derdine düştüler?” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’DE MÜLKİYET TEMİNATI OLMADIĞI TARTIŞMALARI BAŞLAR’

CHP’nin İş Bankası hisselerinin Hazine’ye aktarılması söz konusu olursa Mülkiyet Teminatı olmadığı tartışmasının başlayacağını belirten Bayır, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu karardan Türkiye’de kimsenin vergisini ödeyerek sahip olduğu mülkiyeti kendi ailesine miras olarak bırakamayacağı anlamı çıkar. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizi ve ‘mutfaktaki yangını’ gizlemek için gündemi çarpıtıyorlar." Erdoğan bu şekilde açıklamalarda bulunarak Atatürkçü ve Laik kesimlere karşı kötülük yapıyor. İş Bankası hisse senetlerinde halkın da bulunduğu bir banka. Burası halka ait bir yer. Sadece yönetiminde CHP var. Yöneticilerin tamamında da CHP’li yöneticilerin bulunması gibi bir durum söz konusu değil.”

‘CHP’NİN İŞ BANKASINDA BİR MENFAATİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR’

Erdoğan’a sert tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Ednan Arslan ise Erdoğan’ın açıklamalarından sonra İş Bankası’nın değer kaybettiğini hatırlatarak, “Cumhuriyet Halk Partisi’nde Atatürk’ün şahsi mirasına bu şekilde saldırılması hoş değil. Bu ilgili yasalarda ve anayasada mülkiyet hakkını gaspa girer. İş Bankasının Cumhurbaşkanı tarafından sürekli gündemde tutulması bankaya zarar vermektedir. Sonuçta banka, ülkenin bankasıdır. Cumhuriyet Halk Partisi bu bankanın sadece Yönetim Kurulu’nda denetim maksatlı durmaktadır. Burada herhangi bir geliri ya da bir menfaati yoktur. İç siyasette sıkıştıkları an İş Bankası’nı ortaya atmaları hoş değil.” dedi.

Arslan, “Atatürk’ün şahsi ve manevi mirasına bu anlamda saldırmanın doğru olmayacağını düşünüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi de zaten bunun için gerekli çalışmaları yürütüyor. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsi mirasını korumak için elimizden ne geliyorsa yapacağız.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi