Cengiz Aldemir/ANKARA - Türkiye’nin ve iktidarın öncelikli konusunun deprem olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, İstanbul ve İzmir'in olası bir depreme hazır olup olmadığını sorguladı. AKP’li vekillerin İzmir Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları konusundaki eleştirilerini yanıtlayan Serter, meclis de yaptığı konuşmasında parti ayrımı gözetmeksizin bütün İzmir milletvekillerinin Türkiye’nin incisi olan İzmir için çalışmaları gerektiğini söyledi.

BAŞ SORUMLU BAKANLIK

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik, kent jeolojisi bakımından mikro ölçekte bölgesel çalışmalar yapılmadığına dair AKP’li milletvekilinin eleştirilerini yanıtlayan Serter, deprem koordinasyon başkanlığını valiliğin, sorumlu kurumların başında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geldiğini hatırlatarak,“ İzmir, Cumhuriyet Halk Partisi'nin idaresini tercih etmiştir. Geçtiğimiz dönemlerde de deprem altyapısının güçlendirilmesi noktasında Büyükşehir Belediyemiz üzerine düşen her türlü çalışmayı gerçekleştirmiştir” dedi.

İBB ÖNLEMİNİ ALIYOR

Konuyu araştırdığını ve İzmir'de bugüne kadar yapılan jeolojik çalışmalar çerçevesinde 20 bin 714 hektar alanda mikro bölge çalışmalarının tamamlandığı bilgisini paylaşan Serter, Yeşildere Caddesi üzerinde, Kadifekale sırtlarında, Gürçeşme ve Yeşildere sırtlarında afet ve kayma riskinden dolayı 2 bin 241 yapının yıkıldığını ve ağaçlandırılarak rekreasyon alanı haline getirildiğini hatırlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin bin yüz konuta nakit para ödeyerek, buradaki halkı Uzundere toplu konut bölgesine yerleştirdiğini belirten Serter, bölgenin kentsel dönüşüm maliyeti olan 200 milyon TL’nin tümünü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ödediğini vurguladı.

RİSKLİ ALANA İMAR AFFI ÇABASI

Halkın deprem riski taşıyan binalarda oturmasına hiçbir devlet kurumunun izin vermemesi gerektiğinin altını çizen Serter, hükümetin para toplamak için imar affı çıkarttığını belirterek, “İzmir ve İstanbul'da yüzde 65'lere varan kaçak yapıları üç kuruş paraya resmîleştirmiş. İzmir'de imar affına müracaat eden 400 bine yakın yapı bulunmaktadır. Fakat gelin görün ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kontrollerinde, boş arsalarda binaların yapıldığını gösteren bilgisayar oyunlarıyla imar affına sokulan sadece 2 bin 118 yapının yapı kayıt belgesi iptal edilmiştir; 400 binde 2 bin 118. İzmir Büyükşehir Belediyemiz 30 ilçenin 30'unda da, İzmir'imizin en ücra köşelerinde yaşayan vatandaşları da dâhil, 4,5 milyon vatandaşına, Büyükşehir Belediyesinin yetki sınırları dâhilinde, her türlü hizmeti en mükemmel şekilde vermektedir” hatırlatmasında bulundu.

İZMİRLİ BELEDİYESİNDEN MEMNUN

İzmir'in deniz kokusu probleminin olmadığını, körfezi besleyen tüm dere yataklarının temizlik sorumluluğunu Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait olmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından zamanında temizlendiğini belirter Serter, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Sayın Vekil İzmir'in su probleminden bahsetti. İzmir'de su problemi yoktur ama iyi ki hatırlattı, Gördes Barajı'nın su tutar hâle getirilmesi gerekiyor. "Yedek su havzası oluşturun." diye haykırarak boğazlarımız yırtılmakta. Gördes Barajı'nın ihale edilip teslim alındıktan sonra su tutmaz hâle gelmesi inanılır gibi değil. "Çatlakları yamayın, düzeltin, göreviniz budur." diye çağrımı yapıyorum Tarım Bakanlığına. İzmirliler, Cumhuriyet Halk Partisinin belediye hizmetlerinden son derece mutlu, mesut ve özgür yaşantıya sahip olduğu için de inanılmaz şanslıdır.”

Editör: Haber Merkezi