Cengiz Aldemir/ANKARA - TSK bünyesinde görev yapan sözleşmeli subayların 10 yıllık hizmetten sonra başvurmaları dahilinde muvazzaf subaylığa geçirilmeleri için kanun teklifi veren CHP’nin asker kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı soruşturmalar sonucu çok sayıda subay ve astsubayın meslekten ihraç edildiğini hatırlattı. Çelebi, “Sözleşmeli subayların istekli olanlarının muvazzaflığa geçirilmeleri, ortaya çıkabilecek subay/astsubay açığını bir nebze de olsa kapatacaktır” dedi.

TALEP VAR

Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi veren CHP’li Çelebi, sözleşmeli subay ve astsubayların, 2003 yılından bu yana görev yaptıklarını hatırlattı. Konuyu İz gazeteye değerlendiren Çelebi, sözleşmeli personelin muvazzaf olarak görev yapmaları konusunu birkaç kez gündeme getirdiğini ve bu konuda taleplerin de oldukça yoğun olduğunu söyledi.

MASRAFI DÜŞÜK

Yapılacak bir düzenleme ile TSK’nın profesyonelleşmesinin yanı sıra, personel yetiştirme masraflarını düşürerek, çalışma performansı yüksek nitelikli personel temin edilmiş olacağını vurgulayan Çelebi, “Türkiye'nin iyi üniversitelerinden mezun olan, gerekli fiziksel ve yazılı sınavlarım başarıyla vererek seçilen ve uzun askeri ve mesleki eğitim alan, aynı zamanda en zor şartlarda görev yapan sözleşmeli subay/astsubaylar ilgili kanun uyarınca subaylarda yüzbaşılığa, astsubaylarda üst çavuşluğa kadar terfi edebilmektedir” dedi.
 

AÇIK KAPATILACAK

Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan personel hakkında yapılan soruşturma ve kovuşturma sonucu çok sayıda subay astsubay meslekten ihraç edildiğini hatırlatan Çelebi, mevcut durumda ortaya çıkabilecek subay/astsubay açığının kapatmak için çeşitli planlamalar yapıldığını belirten Çelebi şöyle konuştu: “ 2003 yılından beri MSB bünyesinde görev yapan sözleşmeli subay ve astsubaylar hakkında gerekli araştırmaların yapılmasını müteakiben istekli olanların muvazzaflığa geçirilmeleri ortaya çıkabilecek subay/astsubay açığını bir nebze de olsa kapatacaktır. Bu konuda verdiğim kanun teklifimde de belirttiğim gibi, 2003 yılından itibaren alınan sözleşmeli subayların halihazırda büyük çoğunluğu yüzbaşı rütbesinde bölük komutanı, kısım amiri, şube müdürü, şube başkanı gibi temel ve kritik görevlerde bulunmaktadır. Kadroya geçirilmeleri devlet için maliyet etkin olacaktır. TSK bünyesinde vatanı ve milleti uğruna fedakârca hizmet eden sözleşmeli subaylarımızın 10 yıllık hizmetten sonra başvurmaları dahilinde muvazzaf subaylığa geçirilmeleri en doğru bir yol olacaktır.”

Editör: Haber Merkezi