CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Daha önce bedelli askerlik yasasında 1 aylık eğitim yerine afetlerde görev almak üzere sivil savunma eğitimi verilmesini öneren CHP’nin asker kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi İz gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, “Pandemi dönemi için bulundukları illerde eğitim alacak şekilde bu öneriyi tekrarlıyorum. Salgın bitene kadar uzaktan eğitim de değerlendirilmelidir” dedi.

SİVİL SAVUNMA GÖREVİ

Bedelli askerlik yasasında bir aylık zorunlu askerliğin kaldırılmasını isteyen Çelebi, "Bunun yerine alternatif olarak afetlerde sivil savunma görevi verebiliriz. Hepsi bulundukları illerde bu eğitimleri alırlar. Afet anında haberleşme, ulaşım, trafiğin düzenlenmesi, arama kurtarma, sıhhi ilk yardım, hasta ve yaralı tahliyesi, yangın söndürme, emniyet, asayiş, yedirme, giydirme, ısıtma, aydınlatma, çadır kurma, bunlar hep bize lazım. Eğer 21 günlük eğitimi kaldırırsak ne oluyor? Gereksiz israf, masraf ve iş yükünü kaldırmış oluyoruz. Orada 5 bin lira harcıyoruz biz. Onu alalım, savunma harcamalarına gönderelim" değerlendirmesini yapmıştı.

2011-14 HATIRLATMASI

Pandemi dönemi için 2011-2014 yıllarındaki bedelli önerisini hatırlatan Çelebi, Ocak 2021'e kadar bedelli askerlikte uzaktan eğitime dönülmesinin de bir seçenek olduğunu belirterek, “ Salgın varken yollarda, kışlalarda, hastanelerde yoğunluğu artırmanın gereği ve anlamı yoktur. Ayrıca erteleme sebebiyle iş kaybı yaşayacak, ertelenen sınavları bedelli celpleriyle çakışacak, işyeri izin hakkını önceden kullanan insanlar var. 2011 ve 2014'te ortada böyle bir salgın yokken kışlasız bedelli yapılmıştı. Salgın bitene aşı geliştirilene kadar bedellileri uzaktan eğitimle yaptırmakta fayda var" önerisinde bulundu.