İZ GAZETE- CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, 11. Kalkınma Planı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada “Bu plandan maalesef kalkınma çıkmaz” dedi.

‘DEMOKRASİNİN OLMADIĞI YERDE KALKINMA OLMAZ’

Bir kalkınma tartışılıyorsa önce kalkınmanın tarifinin yapılması gerektiğini vurgulayan Böke, “Kalkınma dediğimiz şey ekonomiyle sınırlı olmayan, içinde siyasi ve sosyal refahın gelişmesini de barındıran bütüncül bir programdır. Ekonomiyi de sadece büyümeyle sınırlı görmeyen, dolayısıyla paylaşıma dair bir endişe, kaygı ve paylaşımı düzenleyici unsurları tartışmayı gerekli gören bir anlayış bu metinde yok. Esasında, tartıştığımız şey kalkınma planı değil. Tartışma, ‘Nasıl olur da biz büyümeye devam ederiz ve bu büyümeyi yeni dönemde nasıl tarif ederiz’ kaygısının ötesine geçmiyor. Herhangi bir modelin kalkınmaya yol açabilmesi için olmazsa olmazın demokrasi olduğu gerçeği burada sıkça tekrarlandı. ‘Ne darbe ne dikta’ diyen bir anlayışla, ‘milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini güvence altına alan’ bir demokrasi kurulmadığı takdirde, ekonomide ne yaparsak yapalım kalkınmanın mümkün olmayacağını, esasında son yıllarda yaşanan gelişmelerle Türkiye bir örnek olarak orta koyuyor. Demokrasinin olmadığı yerde kalkınma olmaz. Bugün Türkiye’de demokrasi yoktur. Bu planın da içeriği demokrasiyi sağlamak bir yana, demokrasiyi yıkmış olan anlayışı sürdürme iddiası ve ifadesini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu plandan kalkınma maalesef çıkmaz.” diye konuştu.

‘SORUMLU KADINLAR DEĞİLDİR’

TÜİK’in son açıklamalarına göre işsizler ordusuna 1 milyon 116 bin kişi daha katıldı. Konuyla alakalı komisyonda konuşan Böke, kalkınma planlarına ne yazılırsa yazılsın, hukuksuz, demokrasisiz, rant ekonomisine dayan bu rejimle işsizliğin atmaya devam edeceğini belirtti.

İşsizliğin, 2018 için 10. Kalkınma Planı’nda yüzde 7.2 hedeflenmişken, gerçekleşmenin yüzde 11 olduğunu ve bu durumdan kadınların sorumlu tutulduğunu ifade eden Böke, “Oysaki aynı plan kadınların iş gücüne katılımını öngörürken yüzde 34.9 oranında katılacaklarını öngörmüş. Ancak kadınlar iş gücüne, bu oranda katılmamışlar bile. Sorumlu kadınlar değildir. Sorumlu yeterince iş yaratılmasına imkan verecek ortamı başkanlık rejimiyle, hukuksuzlukla ve ranttan yana tavırla yaratamayanlardır. Öngörülememiş olan şey, yeterince iş imkanı yaratmak için hukuk, verimli ve yetkin yatırım alanlarını böyle bir anlayışla kuramayacağınız gerçeği. Bu öngörüden yoksun olduğunuz her durumda işsizlik artmaya devam edecektir ve sorumlusu kadınlar olmayacaktır.”açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi