Gizem TABAN/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İz Televizyonu’nda yayınlanan Gizem TABAN ile Z Raporu programının konuğu oldu. Gündeme yönelik açıklamalarda bulunan CHP’li Bayır, vatandaşlara CHP’ye katılmaları yönünde çağrı yaptı. Bayır, önümüzdeki seçimde milletvekilliğe aday olup olmayacağına dair soruyu da yanıtladı.

‘BIÇAK KEMİKTE’

CHP’nin İstanbul’da gerçekleştirdiği ‘Milletin Sesi’ mitingini değerlendiren İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, şunları söyledi: “Tarafsız bir gözle değerlendireceğim; bugün, ortada herhangi bir seçim yok, bir seçim atmosferi de yok. Ama buna rağmen toplanan o kalabalık inanılmazdı. Bu mitingi diğer mitinglerimizden ayıran; bu mitingin adı Milletin Sesi idi. İlk defa milletin kürsüsü kuruldu. Gezi Davası’nda yargılanan o suçsuz insanların aileleri oradaydı, onlar adına biri konuştu, halktan insanlar ülkedeki tabloyu konuştular. Çok başarılı bir miting olduğunu söyleyebiliriz. Anadolu’nun her yerinden insanlar geldi, 7’den 70’ her yaştan insan vardı. Aslında burada toplum şu mesajı veriyor; ‘Dayanacak gücümüz kalmadı, derhal seçim’ diyor. Artık bıçak kemiğe dayanmış durumda! Demokrasiden, özgürlüklerden yana olan bir tarafta, ülkeyi padişah gibi yönetenler bir tarafta…”

‘BİZE KATILIN’

Vatandaşlara CHP’ye katılmaları için çağrıda bulunan CHP’li Bayır, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ifade ettiği gibi; artık bu ülkede eğitime, sağlığa daha çok bütçe ayrılsın diyorsanız, çocuklarınızı bu güzel ülkede tutmak istiyorsanız, çocuğunuz büyüdüğü zaman yurt dışına kaçsın istemiyorsanız, ödediğiniz vergilerin nerelere kullanıldığının hesabını sormak istiyorsanız, şeffaflık arıyorsanız, israf haramdır yolsuzluk haramdır diyorsanız gelin bize katılın! Geçmişte hangi partiye oy vermiş olursa olsun biz kimseyi eleştirmiyoruz, inanmıştır vermiştir ama bugünden sonra işsizlikten kurtulmak, yoksulluğu yenmek, mutfaktaki yangını söndürmek, eğitim sistemini düzeltmek, ücret adaletsizliğini yok etmek, bu zulme dur demek istiyorsanız gelin bize katılın, bize güç verin, bizimle birlikte olun! Kaybedeceğiniz bir şey yok, 20 senedir bu ülkeyi aynı insanlar yönetiyor ve 20 yıldır siz bunlara oy verdiniz ya vermediniz ama geldiğimiz noktada ortada… Hayatından memnun tek bir kesim kalmadı” diye konuştu.

‘BÜYÜK HAKSIZLIKTIR’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olacağına dair iddiaların ardından gündeme gelen; ‘Alevi aday’ tartışmaları hakkında açıklamalarında bulunan Bayır, “Tartışmaların boyutunun, Alevi, Türk, Sunni, Kürt, Boşnak vs statüsüne çekilmesini çok yanlış buluyorum. Bunların hepsi ayrıştıran sözcükler… Taşıdığımız kimliğin üzerinde yazan bilgileri biz belirlemedik. Annemi, babamı, doğduğum yeri ben seçmedim. İnsana insan olarak bakmamız gerekiyor. İnsanları; doğduğu yere, diline, dinine, ırkına göre gruplandırmak o insanları bölüp parçalamak demektir. Bir siyaset adamının yapabileceği en büyük özveriyi Genel Başkanımız, geçmiş dönemde yaptı. Kendisinin rakibinin konumunda olmak isteyen bir kişi Cumhurbaşkanı olmak istediğinde elini kaldırıp ‘Benim Cumhurbaşkanı adayım’ dedi. Bu, dünyada hiçbir siyasetçide görülmemiş bir özveridir. Bunu yapan insana bugün kalkıp, ‘Senin kimliğin budur, aday olamazsın’ demek çok büyük haksızlıktır. Bugünkü iktidarın yaptığı çok ciddi bir hata var; İzmirlileri dinsizlikle itham ediyor, ‘Gavur İzmir’ diye ima ediyorlar. Bu kentte kilise var, cami var, sinagog var, hepsi var. Ama sokakta giderken kimse birbirine, ‘Sen niye camiye ya da sinagoga gittin’ demez. Birlikte, barış ve kardeşlik içinde yaşama kültürümüz var. Dolayısıyla bizim de bu ülkeyi yönetecek insanla ilgili Türk’tü, Kürt’tü, Muhacir’di diye bakmamız kadar yanlış bir şey olamaz. Bu ülkeyi yönetecek tecrübesi var mı, hesapları kontrol edebiliyor mu, kendisini tarafsızlık konusunda kanıtlamış mı, bunlara bakmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 ‘KILIÇDAROĞLU DİYORUM’

CHP’li Bayır, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olacağına dair söylemler hakkında, “Şu ana kadar Sayın Kılıçdaroğlu ‘Ben adayım’ demedi, ‘Ben 6’lı masanın ortak kararıyla çıkacak isme saygı duyarım, bu bende olabilirim, başkası da olabilir’ dedi. Elimi vicdanıma koyarak; Bu liderlerin içinde en çok hangisi hak ediyor, bu işi en tarafsız biçimde hangisi yapar, kim bu haksızlıklara, soygunlara hesap sorar, diye kendime sorduğumda Kemal Kılıçdaroğlu diyorum” dedi.

ADAYLIK SORUSUNA YANIT

‘Ön seçim olmazsa milletvekili adayı olmamakta kararlı mısınız? Genel merkez göreve çağırırsa kararınız değişir mi?’ sorusuna yanıt veren CHP’li Bayır, “Gönlümden geçen şey, partililerin de söylediği şey; ‘Bu partide kimin vekil olacağı hakkında örgüte danışılsın…’ Genel Başkanımız da ‘Milletin vekili millet seçsin’ diyor. Milletin vekilini millet seçerse Meclis’te el kaldırdığında milletin dediğini yapar, sarayın dediğini değil. Bu yüzden milletin vekilini milletin seçmesi önemli… Benim üçüncü dönemim. Ben 2015 yılında ön seçime girdim, ikinci çıktım, milletvekili oldum. Halk beni milletvekili yaptı. Ama 6 ay sürdü, dönem bitmeden seçime gidildi, Genel Başkanımız aynı listeleri kullandı. İki buçuk yıl sonra yine seçime gittik. Yani iki dönemi bitirdik ama bir dönem yapamadık. Bir dönem 5 yıl, bitiremedik. Dolayısıyla üç yılda 2 dönem geride kaldı. Üç yıl sonrasında üçüncü dönem olarak bu görevi yapıyorum. Üç dönemdir milletvekiliyim ama daha 2 dönemi tamamlayamadım. Mesele burada Tacettin Bayır meselesi değil. Burada önemli olan şu; iktidar olduğumuzda dirayetli kişilere ihtiyacımız var. Takip edecek, haksızlığa baş kaldıracak. Mücadeleci insanlara, örgütü tanıyan insanlara ihtiyacımız var. Doğrusu benim için yorucu oluyor, olmayabilirim de çok problem değil. Bu 7 yıllık süreçte toplum bize; ‘Sen bizim gözümüz, kulağımız, sesimiz ol’ diyerek parlamentoda görev verdi. Ama ben karnemi alamadım bir türlü… Acaba bu 7 yıllık süreçte Tacettin Bayır, görevini doğru yaptı mı yapmadı mı? Kim verecek bana karneyi? Ancak örgüt kantarına beni çıkarırsan karneyi verir. Buna örgüt karar versin. Ben önseçimin partiye katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çalışmalara dört elle sarılanlar, genelde örgütten gelen insanlar… Dışarıdan transfer ettiklerimizi çabuk kaybediyoruz. Ama Genel Başkanım bana, ‘Sen bu dönem dur, biz seni başka bir yerde değerlendireceğiz’ der, selam durup kenara çekilirim. Ya da der ki, ‘Sen gel bana lazımsın’ der görevlendirir, ben de devam ederim. Benim adaylık için özel bir gayretim olmayacak ancak Genel Başkanım, ‘Gel, şurada dur’ derse dururum” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi