Geçtiğimiz aralık ayında Karaburun Kaymakamı Serap Özmen Çetin’in göreve başladıktan sonra Mordoğan Çatalkaya Mevkii’nde satın aldığı 1347 metrekarelik bir arazi ile ilgili bazı iddialar gündeme geldi.

Kaymakam’ın tapuda arsa olarak görülen ancak ilçenin geçerli imar planlarında tarım alanı olan bir araziyi Karaburun’un 15.03.2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) ilan edilmesinden sonra satın aldığı, ÖÇK kararıyla ilçedeki geçerli tüm imar planlarının askıya alındığı dönemde satın aldığı arazisine ‘Zeytin Salamura Tesisi’ ve ‘ev’ yapmak için yapılaşma izni aldığı, ardından da arazisini sattığı öne sürüldü.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyu Meclis gündemine taşıdı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi ve “Karaburun Kaymakamı Serap Özmen Çetin hakkındaki bu iddialarla yönelik açıklamanız nedir? Kaymakam Serap Özmen Çetin hakkında, görevi kötüye kullanmak suretiyle haksız menfaat sağlanması iddialarına yönelik adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır/başlatılacak mıdır?” sorularını yöneltti. Konu uzun süre basının ve kamuoyunun gündeminde kaldı, AKP’li ve CHP’li milletvekillerinin açıklamalarıyla tartışma sürdü.

‘MAHKEMEYE BAŞVURDU’

Karaburun Kaymakamı Serap Özmen Çetin, konuyla ilgili haberlere erişim engeli gelmesi için mahkemeye başvurdu. Kaymakam yaptığı başvuruda, konuyla ilgili haberlerin “kişilik haklarına saldırı niteliğinde” olduğunu, “özel hayatını ihlal ettiğini” ve “mesleği gereği bu sebeple ağır mağduriyet yaşadığını” ifade etti.

İzmir 6. Sulh Ceza Hâkimliği, Kaymakam Serap Özmen Çetin’in başvurusunu kabul etti ve konuyla ilgili farklı haber sitelerinde yayınlanan 154 habere erişim engeli getirilmesine karar verdi. Erişim engeli getirilen internet sayfaları içinde CHP’li Murat Bakan’ın internet sitesi de yer aldı.

‘BU SANSÜRDÜR!’

İzmir 6. Sulh Ceza Hâkimliği’nce verilen karara itiraz edeceklerini söyleyen CHP’li Bakan, “Yarın bu erişim engeli kararına itiraz edeceğiz. Bu kararı veren hâkimi de HSK’ya şikâyet edeceğiz. Bu karar basın özgürlüğünün, halkın haber alma hakkının ve ifade özgürlüğünün ihlalidir. Aynı zamanda seçilmiş milletvekilinin kürsü dokunulmazlığına müdahaledir, yasama faaliyetlerinin ve denetim yetkisinin yargı yoluyla engellenmesidir. Bu, milletvekiline sansürdür! İddialara dair bir açıklama yapılmaz, idari soruşturma açılmaz, konuyla ilgili bütün haberlere erişim engeli getirtirseniz; bunu bir cevap olarak kabul etmemiz gerektiğini anlarız. İddialar sandığımızdan da ileri, eksiği yok fazlası var diye düşünürüz. Halkın haber alma hakkını ihlal edemez, gücünü milletten ve Anayasa’dan alan seçilmiş milletvekilinin yargı yoluyla baskılayamaz, hakikati eğip bükemezsiniz” diye konuştu.

AYNI MAHKEME İZ GAZETE’Yİ DE ENGELLEMİŞTİ!

154 sayfaya erişim engeli getiren İzmir 6. Sulh Ceza Hâkimi; iki hafta önce manşete taşıdığımız ‘Evden Uzaklaşmıyor, Silahını Teslim Etmiyor, Bu Hâkimi Kim Durduracak’ başlıklı haberimize de erişim engeli getirmişti.

Editör: Haber Merkezi