İZ GAZETE - DSP’den aday olan Cumhuriyet Halk Partililer, CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer ve yerel seçim gündemi hakkında açıklamalarda bulunan Bakan, Tunç Soyer’in yüzde 63’lük oy oranını aşacağını ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarihi bir oy ile İzmir’de yerel seçimleri kazanacağını aktardı.

‘DSP’NİN SEÇMENDE BİR KARŞILIĞI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM’

DSP’den aday olan Cumhuriyet Halk Partililer hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan, “Cumhuriyet Halk Partili arkadaşların kendi partisinden aday olamayıp DSP’den aday olması ne Cumhuriyet Halk Partisi’ne ne de DSP’ye yarar. Sadece Cumhur İttifakına yarar. Eğer solda bir siyasal partiyseniz, bu dinci, faşizan anlayışın karşısında bir yer alması lazım. Onun değirmenine su taşıyan bir anlayış ben sol anlayışım diyemez. Demokratik Sol Parti bizim arkadaşlarımızı aday göstererek Cumhur İttifakının ekmeğine yağ süren bir anlayıştır. Bana göre seçmende bir karşılığı da yoktur. Kişisel olarak toplumda karşılığı olan birkaç arkadaş birkaç oy alabilir. Ancak genelde bir değişim olacağını zannetmiyorum. En büyük faydayı iktidara ve sağlar. Bu durumu ne ahlaki ne de politik olarak solda bir davranış olarak görüyorum. Tamamen iktidara eklemlenmenin, onun karşısındaki sol, demokratik ve adaletten yana bloku dağıtmak için yapılmış bir hareket.” ifadelerini kullandı.

‘ADALET NOKTASINDA İYİ PARTİ İLE İTTİFAK HALİNDEYİZ’

İyi Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi arasında gerçekleşen ittifak hakkında konuşan Bakan,

“Elbette biz İyi Parti ile aynı çizgide değiliz. Ancak İyi Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi’nin ortaklaştığı değerler var. Mesela adalet. Siz Avrupa’da herhangi bir Hristiyan Demokrat Parti’ye gittiğiniz zaman onlarda adil bir dünya için mücadele ediyorlar, sol-sosyalist bir partiye gittiğiniz zaman, onlar da adil bir dünya için mücadele ediyorlar. Dolayısıyla biz ‘Adalet’ noktasında İyi Parti ile kesişiyoruz. Demokratik Parlamenter sistem. İyi Parti de biz de bunu arzuluyoruz. Tek adam rejimine karşı bir duruş sergiliyoruz. Dolayısıyla biz sosyal güvenlik politikalarında, ekonomi politikalarında uzlaşamayabiliriz. Ama insanlığın üzerine inşa edildiği evrensel değerler konusunda iktidara karşı bir blok oluşturuyoruz.

Genel Başkanlarının söylemlerine de bakarsanız, sayın Cumhurbaşkanının söylemleri hakkında bir fark olmadığını görürsünüz.” şeklinde konuştu.

‘İKTİDARIN KARŞISINDAKİ EN GÜÇLÜ BLOK MİLLET İTTİFAKIDIR’

Bakan sözlerini şöyle sürdürdü:

“HDP, siyasetini mevcut iktidarın geriletilmesi adına kurduğunu söylüyor. İzmir’de de mevcut iktidarı geriletecek en güçlü unsur Cumhuriyet Halk Partisi. Bu noktada bizim adaylarımıza birçok ilçede destek vereceklerini söylüyorlar. Bize oy veren seçmene bize oy verme demeyiz. Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy verdikleri için mutluluk duyarız. Netice HDP’ye oy veren seçmen bu ülkenin birer vatandaşı konumunda. Yerel seçimdeki tercihlerini ranttan yana değil de sürdürülebilir kentler yaratma peşinde olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin çizgisine yakın buldular diye düşünüyorum. Ancak ben onlar adına bir yorum yapamam. Onlar iktidarın karşısında olan yapıya destek vereceklerini açıkladılar. Burada iktidarın karşısındaki en güçlü blok da Millet İttifakıdır.”

Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığını YSK tarafından düşürülmesi hakkında konuşan Bakan, “Mehmet Ali Çalkaya, üç dönemdir Belediye Başkanlığı görevini yürüten ve kendi ilçesinde oldukça başarılı bir isim. Halka dokunan, kadınları siyasete ve şehrin içine çeken ideolojik bir altyapı sürdüren bir belediye başkanımız. Gar Katliamı sonrası, o duygusal ortam içerisinde söylenen bir-iki sözden dolayı ki bunlar tüm dünyada siyasi eleştiri olarak kabul edilir böyle bir durum ile karşılaştı.” şeklinde konuştu.

‘YSK’YA BAŞVURUMUZU GERÇEKLEŞTİRDİK’

Bakan şunları söyledi;

“Bu Türkiye’de hukukun üstünlüğünün bittiğini gösteriyor. Demokles’in kılıcı gibi insanların üstünde kılıcını gösteremezsin. Bu durum sadece Mehmet Ali Çalkaya için değil, hakkında dava açılmış yüzbinlerce insan için de geçerli. Bu arada benim hakkımda da böyle bir dava var. Tayyipler Alemi karikatürünü retweetledik diye benim hakkımda da bir dava açıldı. Demokratik bir ülkede olmaması gereken bir durum. Biz Mehmet Ali Çalkaya’nın aday olması için elimizden geleni yapacağız. YSK’ya itirazımızı gerçekleştirdik. Bu itirazın sonucunu bekliyoruz. İstediğimiz gibi neticelenmese bile biz dediğimiz gibi Mehmet Ali Çalkaya’nın yanındayız. Bizim İzmir’de değer verdiğimiz Belediye Başkanlarımızdan bir tanesidir Çalkaya.

‘SOYER’İN YÜZDE 63’Ü BAŞARACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Tunç Soyer hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bakan, “Tunç bey bugün değil, on yıldan bu yana bu görev için hazırlanan bir arkadaşımızdı. Vizyonuyla, dünyada kent yönetimlerini bilmesi, Cittaslow’un başkanlığını yürütmüş olması sebebiyle bu görevi hakkıyla yapabilecek bir arkadaşımız. Adaylığının açıklanması zaten kamuoyunda beklenen ve karşılığı olan arkadaşımızdı. Büyük bir heyecan yarattı. Ben bu heyecanı daha da yukarılara taşıyacağını düşünüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarihi bir zafer kazanacağını düşünüyorum. Bugüne kadar almadığı bir oy oranını alacak. Yüzde 63 ciddi bir oran. Ben bunu başaracağını düşünüyorum.” diye konuştu.

‘ERKEN SEÇİM TABLOSU İLE KARŞILAŞABİLİRİZ’

Erdoğan’ın ‘Anketlere güvenmiyorum’ söylemi hakkında konuşan Bakan, “Anketlere güvenmiyorum demek. Anketlerden ben çıkmıyorum demektir. Hatay mitinginde Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayımız ile ilgili yorumlarda bulunuyor. Bu üç şehirde seçim kaybediyor manasına geliyor. Neden Hatay mitinginde İstanbul’dan, Ankara’dan ve İzmir’den konuşursunuz ki? Orada bir sorun olduğunu düşünüyor. Bilhassa Ankara’da Özhaseki’nin benimsenmediğini görüyoruz. Sokakta Mansur Yavaş var. Ancak sadece Ankara’da değil. Cumhur İttifakı için Mersin, Antalya, Adana ve İstanbul kayıp. Bunun sonucu erken bir seçim olabilir. Büyük kentlerde Millet İttifakı için bir seçim zaferi olacağını zannediyoruz. Arkasından bu iktidar bu şekliyle ülkeyi yönetemez.” dedi.

Editör: Haber Merkezi