Ümit Kartal / İz Gazete - Geçtiğimiz günlerde referandumda ‘evet’ çıkmasına destek olmak üzere CHP’den istifa ederek AKP’ye geçen 105 kişiden Cumhuriyet Halk Partisi eski Buca İlçe Başkan Yardımcısı ve eski İl Gençlik Kolları Başkanı Ali Çalışkan, neden ‘evet’ diyeceklerini gazetemize anlattı.

Transfer olduktan sonra çeşitli tepkilerle karşılaştıklarını ancak bunları ciddiye almadıklarını ifade eden Çalışkan, Türkiye’nin değişik bir konjonktürden geçtiğini ifade etti. 15 Temmuz sürecinin aynı şekilde devam ettiğini iddia eden Çalışkan, “15 Temmuz sürüyor, sadece mermileri azaldı. Ama siyasi mermileri azalmadı” dedi. Çalışkan, Avrupa devletlerinin de Türkiye’deki seçimlere müdahale ettiğini söyledi.

‘ERDOĞAN TÜRKİYE’Yİ ÖZGÜRLEŞTİRİYOR’

Cumhuriyet Halk Partisi’nde yıllarca görev yapmasının nedenini ‘Tam bağımsız Türkiye’ ideali olarak açıklayan Çalışkan, “Ben yıllarca Mustafa Kemal Atatürk’ün tam bağımsız Türkiye politikasını savundum. Recep Tayyip Erdoğan hiçbir şekilde dışa bağımlı olmayan politikalarla Türkiye’yi yönetiyor. Cumhurbaşkanımız Türkiye’yi özgürleştirmek istiyor” dedi.

‘CHP ZİHNİYETİNDEN ÇIKILMALI’

CHP’de görev yaptığı dönemde Erdoğan’a karşı açıklamaları olduğunu söyleyen Çalışkan, “Ben ilçe Başkan Yardımcısıydım. Erdoğan’a karşıt söylemlerde bulunmuşluğum olmuştur. Her şey dört dörtlük hale geldi, bütün sıkıntılarımız ortadan kalktı demiyorum ama Erdoğan’ın samimiyetine ve güvenilirliğine inanıyorum. Erdoğan’a Kemal Kılıçdaroğlu’ndan daha çok güveniyorum. Zaman içerisinde, bir takım noktalarda göremediklerimiz olduğunu fark ettim. Örneğin laiklikle ilgili ciddi problemler olacağını sanıyorduk. 15 yılda laiklikle ilgili hiçbir problem yaşanmadı. Aksine hak ve özgürlükler üst seviyeye çıktı.” şeklinde konuştu. Eski partisi CHP’yi halka rağmen politika yapmakla suçlayan Çalışkan, “CHP zihniyetinden çıkılmalı. Halk en iyisini biliyor. Yeri geliyor tankların önüne yatıyor. Baştaki idareciden emin olmasa canını ve ailesini riske atmaz“ dedi.

‘İNÖNÜ VE ATATÜRK’ÜN ÇİFT BAŞLILIĞI…’

‘Neden evet demeye karar verdiniz?’ sorumuza Atatürk ve İnönü’ye dair bir iddia ile cevap veren Çalışkan şu ifadeleri kullandı: “Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü arasında çift başlılıktan kaynaklı problemler Ahmet Davutoğlu dönemine kadar devam etti. İstikrarın sürmesi için evet diyoruz. Milletimiz çift başlılıktan çok çekti”

‘KILIÇDAROĞLU BİLGİSİZ’

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz ile ilgili ‘Kontrollü darbe’ çıkışına da tepki gösteren AKP’li Çalışkan, eski genel başkanı hakkında ağır ifadeler kullandı. Çalışkan “Kontrollü darbe girişimi diyor. Ben daha ne diyeyim? Cumhurbaşkanı’nın 15 Temmuz şehitlerinin cenazelerindeki gözyaşlarını görüp de hala kontrollü darbe gibi şeyler söylemesine bir şey diyemiyorum. Muhalefet bu kadar saçma sapan yapılmamalı. Kim kontrol etmiş onu da söylesin. Politikayı cesur yapsın. Ne söylediğinin farkında değil. Neden hayır dediğini canlı yayında söyleyemeyecek kadar bilgisiz kendisi.” şeklinde konuştu.

‘ÇAĞDAŞ KAYA BİLMİYOR’

CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya’ya da cevap veren Çalışkan, Kaya’nın kendisi ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını iddia etti. Çalışkan, “Çağdaş 2012’de ilçe yöneticimizdi demiş. Çağdaş Kaya da ilçe başkan yardımcısıydı ben de yardımcısıydım. 2012 diye iddia ediyor. 2013’ün sonuna kadar oradaydım. Karar defterine bakması bile yeterli. Benim görevlerimi bile bilmiyor ki aşağıdaki 105 üyenin görevini nereden bilsin” dedi.

‘BİNALİ YILDIRIM’LA GÖRÜŞTÜM’

Çalışkan AKP’ye geçiş sürecini de şöyle özetledi: “AKP’de şu anda bana herhangi bir görev verilmedi. Bir görev konuşup da geçmedim. Dostlarımla istişare ettim bu konuyu. Beni ikna etmek için yoğun çaba sarf etti uzun zamandır. Kamuran Temel ve Adnan Öztekin ile uzun süren istişareler sonucu kararımı verdim.  1 Kasım’dan sonra da Binali Yıldırım ile görüşmeler yapmıştım.”

Editör: Haber Merkezi