TUGAY CAN / İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kongre süreci için geri sayım devam ediyor. İzmir il örgütüne bağlı ilçelerde örgütlerinde önümüzdeki haftasonu mahalle delege seçimleri ile resmen kongre süreci başlayacak. Delege seçimlerine bu kadar az bir zaman kala ise ‘ön seçim delegesi’ seçimleri üzerine polemikler kafaları kurcalamaya devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi ve CHP İzmir İl Başkanlığı’ndan ilçe başkanlıklarına mahalle delege seçimlerinin yanı sıra ‘ön seçim delegesi’ belirlenmesi konusunda herhangi bir yazı gelmediği öğrenildi.

Ön seçim delegesi konusu kafaları kurcalamaya devam ederken, konuya ilişkin bir de detay ortaya çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi’nde geçtiğimiz yıl yapılan tüzük kurultayında ‘Ön seçim üyeler ile yapılır’ maddesi eklendiği, bu sebeple o tarihten itibaren uygulanacak olan kongrelerde ön seçim delegesinin seçilmeyeceği ortaya çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi’nde milletvekili belirleme sürecinde ön seçim yönteminin tercih edilmesi durumunda, mahalle delegeleri ile birlikte seçilen ‘ön seçim delegeleri’ oy kullanarak süreçte rol alıyorlardı. Konuya ilişkin görüş almak için ulaşmaya çabaladığımız Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise soruları yanıtlamaktan kaçındı.

ÖN SEÇİM DELEGESİ NEDİR?

Cumhuriyet Halk Partisi’nde milletvekili belirleme sürecinde ön seçim yolunun izlenecek olması halinde delege seçimi sırasında ayrıca ön seçim delegesi de seçiliyordu. Cumhuriyet Halk Partisi’nde gerçekleşen son tüzük kurultayının ardından tüzüğe ‘ön seçim üyeler ile yapılır’ ibaresi eklendi.

Editör: Haber Merkezi