İZ GAZETE - Foça’da bulunan 4002 askerin 31 Mart Yerel seçimlerinde oy kullanma durumuyla ilgili konuşan Yıldırım, “Bizim tepkimiz ve itirazımız, bu kişilerin Foça’nın ve İzmir’in beş yıllık etkilemesinin doğru olmadığı yönünde. Herkes tabi ki seçme seçilme hakkını kullanacak ancak bunun doğru olanı ikamet ettikleri yerde oy kullanmaları olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin aday bulmakta kriz yaşadığı fikrine katılmadığını aktaran Yıldırım, “Asıl kriz AKP’de. İstanbul için aday bulamadıkları için Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ı aday gösterdi.” diye konuştu.

İşte o söyleşi;

‘BURAYA ÜÇ AYLIĞINA GELİP FOÇA'NIN BEŞ YILLIK KADERİNİ BELİRLİYORLAR’

Ümit Kartal: Foça’ya 4002 askerin seçimlerde oy kullanması gibi bir durumun söz konusu olduğu basına yansımış durumda. Siz bu konu ile ilgili ne tip çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?

Baran Gezmiş Yıldırım: Foça’da bulunan ve dışarıdan gelen 4002 asker mevcut. Bu askerlerin de 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanacak olması doğru değil. Bugün gelinen noktada bu sayıyı 2 bin 900’den 4 bine çıkardılar. Bu sayı Belediye Başkanını, Meclis üyeleri, muhtarlarımızı hatta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanını belirleyecek noktaya geldi. Yani bu kişiler buraya üç aylığına gelip, bölgenin beş yıllık kaderini belirliyor. Dolayısıyla bizim itirazımız burada bu kişilerin üç aylık eğitim almaları dışında burada hayatını sürdürmeyecek olması sebebiyle Foça’nın beş yıllık kaderini etkilemelerine de hakları yok. Bunlar üç aylığına toplamda 4002 tane asker Foça’nın üç farklı bölgesine yayılmış durumda. Bizim tepkimiz ve itirazımız, bu kişilerin Foça’nın ve İzmir’in beş yıllık etkilemesinin doğru olmadığı yönünde. Herkes tabi ki seçme seçilme hakkını kullanacak ancak bunun doğru olanı ikamet ettikleri yerde oy kullanmaları olacaktır. Askerlerin listeleri incelendiğinde Türkiye’nin her yerinde gelen insanlar olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Foça’nın da kaderini etkilememeleri gerekiyor. Bu sebeplerden dolayı İlçe Seçim Müdürlüğü’ne bütün itirazlarımızı gerçekleştirdik. İlçe Seçim Müdürlüğü’nde bugün itibariyle red yazısı geldi. Biz de bu konuyu İl Seçim Kurulu’na taşıyacağız. Muhtemelen İl Seçim Kurulu’ndan da red kararı gelecek. Ancak biz bunu son olarak YSK da da olsa genel merkezimiz ve milletvekilerimizle çözeceğiz.

’10 BİN BANDININ ÜZERİNE ÇIKTIK’

AKP Foça’yı yıllardır zaten alamıyor. Bunun da hesabını yapıyor. Türkiye genelinde bir ittifak oluşturdular. Foça’da geçtiğimiz seçimlerde AKP burada hiçbir meclis üyesi çıkaramadığı için Cumhur ittifakı olarak MHP’nin adayı olan Serdar Mersin’i aday gösterdiler. MHP ve AKP yerel seçimlerde aldıkları oyun dışında üstüne askerlerin oyunu da ekledikten sonra seçimi kazanma hesapları yapıyorlar.Ancak seçim çalışmalarımızı henüz bitirmedik. Son Genel Seçimlerde İyi Parti gibi yeni bir partinin kurulmasına rağmen oyumuzu burada Milletvekiliğinde 10 bin bandının üzerine çıkardık. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 59.3 lük bir oy oranını yakaladık. Recep Tayyip Erdoğan bizim yarımız kadar bile oy alamadı.

Foça’daki tabanlar bize Foça’da doğru aday çıkardığımız takdirde önümüzdeki seçimlerde bize oy verecek durumda. İkinci olarak da bu asker oylarının önüne geçtiğimiz zaman da belediye başkanlığını çok yüksek bir oy oranı ile kazanıp, meclis üyelerinin neredeyse tamamının almak mümkün olacaktır. Ama yanlış bir adayda bu durum nasıl olur? Biz bunu yaşayarak görebiliriz. Biz burada her şeye rağmen seçimi kazanabilecek güçteyiz. Asker oylarının kesinlikle peşine düşeceğiz. Bunu her yerde söylüyoruz. Parti üstü organlara ve YSK’ya kadar her yere bu durumu bildiriyoruz. Umuyorum ki bir sonuca ulaşırız. Buradaki en güçlü parti Cumhuriyet Halk Partisi’dir.

‘CUMHURİYET HALK PARTİSİ SEÇİMİ KAZANACAK GÜÇTE’

Ümit Kartal: Cumhur ittifakının adayı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Baran Gezmiş Yıldırım: Cumhur İttifakı’nın adayı Serdar Mersin. Serdar abi bu yarışı 30 yıldır yürüten birisi. 1989’dan bugüne kadar burada iktidarız. 30 yıldır da karşımıza Serdar abi çıkıyor. Önce ANAP’tan ardından Demokrat Parti, AKP ve MHP’den aday olmuştu. Bu seçimlerde de AKP ve MHP’nin ortak adayı olarak karşımıza çıkıyor. 30 yıldır gelişen tablonun değişeceğini düşünmüyorum. Kendisini çok severiz. Benim doğumumdan önce seçimlere aday olarak girdi. Cumhuriyet Halk Partisi burada seçimi alacak güçte.

‘FOÇA’YI BİLEN BİR ADAY…’

Ümit Kartal: Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı için tabanda nasıl bir profil bekleniyor?

Baran Gezmiş Yıldırım: Gerçekleşecek bir eğilim yoklaması ile adayımızın belirlenmesi üzerine bir talep vardı. Bu İzmir’in hiçbir ilçesinde yapılmadığı gibi Foça’da da yapılmadı. Biz de bunu anlayışla karşıladık. Eğilim yoklamasından çıkacak her adayı parti sahiplenecek. Dolayısıyla bunu yapamadık. Yine de Foça’nın içerisinden bir aday çıkardığımız zaman tüm Foça’nın ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin desteğini aldığımız zaman seçimi kazanacağımızı düşünüyoruz. Aday açıklandıktan sonra bütün organizasyonları tamamlayıp seçime gireceğiz.

‘KRİZ CHP’DE DEĞİL AKP’DE’

Ümit Kartal: Aziz Kocaoğlu CHP’nin İzmir’de bir aday bulamadığını söyleyerek yeniden aday adayı oldu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de aday bulamıyor mu?

Baran Gezmiş Yıldırım: Bence İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturacak ve seçimi kazanacak pek çok isim var. Aziz Başkan da bunlardan biri. Kendisi 15 yıldır İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıyor. Bir dönem daha aday olmayı istemesinden daha doğal bir şey yoktur herhalde. Dolayısıyla Aziz Başkan da aday adaylığı sürecini son dönemde de olsa gerçekleştirdi. Genel Merkezin doğru adayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde de Foça da da belirleyeceğinden hiç şüphemiz yok. Kim olursa olsun biz Cumhuriyet Halk Partililer olarak seçimi kazanacağımızı düşünüyoruz. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir kriz olduğunu düşünmüyorum. Bugün AKP’nin krizi daha derin. İktidar olmasına rağmen birçok yeri MHP’ye bırakmak durumunda kaldı. İstanbul’da aday çıkaramayacak durumda oldukları için Meclis Başkanı’nı aday göstermek zorunda kaldılar. Kriz bizden çok AKP’de.

Editör: Haber Merkezi