Gizem TABAN/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Menemen’de kongre heyecanı yaşandı. Pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen CHP Menemen Olağanüstü İlçe Kongresi bugün gerçekleşti. Menemen Aşk Düğün Salonu’nda yapılacak kongrede ilçe başkanlığı için; İl Başkanlığı’nın geçici olarak ilçe başkanı olarak görevlendirdiği Ömer Güney, Belediye eski Başkan Aday Adayı Erdoğan Çınar, İlçe eski Başkanı Ali Aksakallı ve Metin Yaşatürk adaylıklarını açıklamıştı. Kongre öncesinde kritik gelişmeler yaşandı. Metin Yaşatürk, Erdoğan Çınar lehine adaylıktan çekildiğini açıklarken Ali Aksakallı da kongrenin çarşaf listeyle yapılması halinde adaylığının devam edeceğini duyurdu ancak Aksakallı daha sonra adaylıktan çekildi. Kongrenin blok liste ile yapılmasına karar verildi. Kongrede başkanlık için Ömer Güney ve Erdoğan Çınar yarıştı.

Kongrede; CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri; Bedri Serter ve Mahir Polat,  İl Başkan yardımcıları, İlçe eski Başkanı Turan Erdoğan, Menemen Belediyesi CHP meclis üyeleri, kongre delegeleri ve partililer yer aldı.

İlçe Başkan Adayı Ömer Güney, kongre salonuna eşi Elvan Güney ile birlikte geldi. Güney, alkışlar eşliğinde salona girdi.

Başkanlık yarışının diğer adayı Erdoğan Çınar da salona geldi. Kongrenin divan başkanı CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter oldu.

‘ÜÇ MAYMUNU OYNAYAN TİPLERDEN DOLAYI…’

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Divan Başkanı CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, “Maalesef geçtiğimiz aylarda Menemen belediyesinde yaşanan acı ama gerçek olan ve içimizde barındırdığımız, kendilerini belediye başkanı yaptığımız, meclis üyesi yaptığımız, 3 maymunu oynayan tiplerden dolayı Kubilay’ımın kenti Cumhuriyetin hafızasını silmek üzerine kurulmuş olan AKP zihniyetinin eline geçmiş oldu. Bunun üstüne, başından sonuna dek bu mücadelenin içinde Cumhuriyet sevdalısı ve ilkelerine sahip bir milletvekili olarak sonuna dek takip ettim. Artık bugün geçmişteki yaşadığımız acı hatıralardan ders çıkartma ve önümüzdeki süreçte Menemende yaşanacak olan genel seçimlerde ve yerel seçimlerde partimizi ve partimiz adına mücadele eden Cumhuriyetin ve Atatürk’ün evlatlarını boşa düşürmeyecek kimlikli insanlarla ve partililerle yol alma zamanına geldi” diye konuştu.

‘KİM SEÇİLİRSE SEÇİLSİN…’

Serter ayrıca, “Şu anda bildiğim 2 kıymetli partili kardeşim CHP Menemen ilçe başkanlığına aday adayı gözüküyor. Benim de çok iyi bildiğim bu 2 başkan aday adayımızın hangisi ilçe başkanımız olursa olsun CHP’mizin bayrağını yere düşürmeyeceğini ve partimizin başarısı için yönetimiyle, kadın kollarıyla, gençlik kollarıyla ve tüm Menemenli partililerimizle diyalog halinde yürüteceğine inancım tamdır diyorum” dedi.

‘BOYNUMUZUN BORCUDUR’

İktidar mesajları veren Serter, “Artık iç hesaplaşmalarımızı tümüyle bir kenara koyup Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı, Laikliğin varlığı için Sayın Genel Başkanımızın özverili çalışmalarını ve söylevlerini her kelimesi ve her cümlesiyle takip ederek doğru dili doğru zamanda kullanarak ülkemizi en yakın genel seçimlerde AKP zihniyetinin elinden kurtarmak bizim boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.

‘İHANET VE AHLAKSIZLIK NEDENİYLE KAYBETTİK’

Kongrede konuşan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de partinin ilçede yaşadığı zorlu sürece vurgu yaptı. Yücel, şunları söyledi: “Menemen’de olağanüstü olaylar yaşadık, olağanüstü bir süreç yaşadık, şimdi de olağanüstü bir çabayla bu yaşananların ilçede yarattığı yarayı ve tahribatı tedavi edecek, örgütümüzü motive edecek ve bir dahaki seçimlerde CHP’nin altı oklu bayrağını seçtirecek ilçe başkanı ve yönetimi seçmek için buradayız. 31 Mart 2019'da Türkiye genelinde ve İzmir’de bir başarı yakaladık. Ama 10 bin oy farkla kazandığımız Menemen’de; birilerinin sorumsuzluğu, ihaneti, ahlaksızlığı nedeniyle sandıkta kazandığımız seçimi 2 sene sonra kaybettik. Seçilirken kendisine CHP üyesi, CHP adayı olduğu için seçmenin oy verdiğini unutanlar, kibirlerinin ve egolarının esiri olanlar ve CHP gömleğiyle sandığa girip CHP’nin adayına oy vermeyenlerin ihaneti nedeniyle Menemen’de seçimi kaybettik.”

‘KARŞILIĞINI, MENEMENLİLER İLK SEÇİM VERECEKTİR’

‘Yuhalamak bize yakışmaz ama bu yaşananlardan herkes ders çıkaracak’ diyerek konuşmasını sürdüren Yücel, “Burası CHP ile, milli mücadele ile özdeşleşmiş bir ilçe. Devrim Şehidi Kubilay’ın başını keserek şehit edenler, cumhuriyet karşıtı yobazlar o zaman burada tekbir getirerek zafer nidaları ile dolaştılar. O gün seçim yapıldığında adaletsizlikle, hile hurdayla kazananlar yine tekbir getirerek Menemen Belediyesi’ni teslim aldılar. Burada yobazların, demokrasi karşıtlarının yaptığı adaletsizliğin karşılığını Menemenlilerin ilk seçimde vereceğine inanıyorum” dedi.

‘MENEMEN’İ KAZANACAĞIMIZA İNANIYORUM’

Yücel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkenin birçok yerinde yangın çıktı, hala tam olarak kontrol altına alınmadı. Ama bir yandan yangın insanların evinde, ocağında. Yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza baş sağlığı diliyorum. Ancak hem bu ekonomik kriz hem de yangınlar AKP iktidarının bu ülkeyi yönetemediğini gösteriyor. Türkiye yönetilemiyor, savruluyor. Genel Başkanımız bunu defaatle söylüyor. İnsanlar evine ekmek götüremezken 3-5 maaş alan kadrolar ülkeyi yönetirse ülkenin geleceği durum işte ortada. Bizim motivasyonumuzu düşürmeye hakkımız yok.  Menemenliler iradesini CHP’den yana kullandılar, bundan sonra da kullanacaklardır. Bu kadar yapılan haksızlık ve adaletsizlikten sonra daha iyi bir şekilde Menemen’de seçimi kazanacağımıza inanıyorum. Ama haksız, adaletsiz, hilelerle dolu bu süreci Menemenlilere anlatmak durumundayız.”

ÇARPICI CUMHURBAŞKANLIĞI MESAJI

Yücel ayrıca, “Önümüzde bir seçim var, ama erken ama gününde. Dikkat ederseniz AKP’li yetkililer işlerini güçlerini bırakmış, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı olacak mı olmayacak mı bunu tartışıyorlar. Millet İttifakı’nı parçalamaya yönelik kirli siyaset oyunları yapıyorlar. Şunu ifade etmek istiyorum; Türkiye’de dürüstlük, ahlak, namus, erdem, vatan ve millet sevgisi, demokrasiye bağlılık denildiğinde akıllara gelen isim CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Bunu, FETÖ ile kol kola yürüyenler, PKK ile masaya oturanlar, kapalı kapılar ardından anlaşma yapanlar, kendi yönettiği bakanlığa milyonlarca liralık malzeme satanlar, millet açken 3-5 yerden maaş alanlar anlayamaz. Ama Türk Milleti bunu biliyor, bunun gereğini de ilik seçimlerde yapacak” açıklamalarında bulundu.

‘KİM GÖREV ALIRSA ALSIN…’

‘Menemen kongremizin hayırlı olmasını diliyorum’ diyen Yücel, “Yarışan tüm arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Kim görev alırsa alsın CHP’ye yakışır bir şekilde bu görevi yapacağına tüm kalbimle inanıyorum” dedi.

‘HERKESİN İLÇE BAŞKANI OLACAĞIM’

Adaylardan ilk olarak Erdoğan Çınar konuştu. Çınar, “2019’de yerelde iktidar olduk. Kısa bir süre sonra iktidarı kaybedip muhalefete düştük. Seçime kadar yorulmadan, usanmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Elbette ki her delegenin gönlünde sevip onayladığı bir kişi vardır. Ancak bulunduğumuz bu noktada Erdoğan Çınar olarak elimizden gelen bütün gayreti sergileyeceğimden şüpheniz olmasın. Seçimi kazandığımızda sadece bana oy verenlerin değil, bütün partinin ilçe başkanı olacağım. Yarışta beraber olduğumuz arkadaşlarımızla el ele omuz omuza vereceğime şüpheniz olmasın. Partimizin Menemen’de bulunduğu durumdan çıkarmak ve tekrar iktidar olmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Adaylık konuşması yapan Ömer Güney’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘TEK ÇATI CHP’DİR

Bugün sıradan bir kongre olmayacak demiştik. Bugünkü kongremizin olağanüstülüğü başka. Bugün sadece bir seçim yapmayacağız, CHP’yi Menemen’de ve Türkiye’de iktidar olacak güçlü bir yolculuğun kapısını aralayacağız. Hedefimiz tek adamlık sisteminin cenderesinden kurtulmuş, halkın liderliğinde Türkiye. Yerelde sosyal demokrat bir belediyeciliği halkla buluşturacak özlemimiz var. Bu hedefler hepimizin hedefi, yakalamamız ise an meselesi. Çünkü devlet mekanizması tekliyor, kurumlar çalışmıyor, sistem tıkandı. Buna son verecek ve demokratik halkçı iradeyi tesis edecek çatı CHP’dir. 

‘PARTİMİN IRGATI DA OLURUM, MEMURU DA!’

Menemen’de yaşanan talihsiz süreçlere hep birlikte tanık olduk. Bu olumsuzlukları hep birlikte göğüsledik. Aldığımız dersler belli, çıkardığımız sonuçlar ortak, yapacağımız çalışmalar ortada. Kaybedecek zamanımız yok dememiz de bundan. Üç ay önce bu süreçten kaynaklı ilçe başkanlığına atamam yapıldığında tek bir sıkıntım oldu; o da sandıktan çıkmamış, örgütümüzün oylarıyla seçilmemiş olmaktı. Ancak bu bir zorunluluk, genel merkezimizin ve partimizin takdiriydi. Bazı partili arkadaşlarımız bunu eleştirdi, atandığım için bana memur muamelesi yaptı. Ancak ben bundan gocunmadım. Partimin memuru da olurum, ırgatı da. Bugün buradaysam bu, birçoğunuzun itici gücüyledir. Şu anda en güvendiğim yerdeyim. Demokrasinin iliklerine kadar işlediği sandığı başındayım. 

‘BOŞ DURMADIK, DURAMAZDIK’

Geçici başkanlık sürecinde birçoğunuzla görüştük, boş durmadık, duramazdık, böyle bir lüksümüz yoktu. Yaraları iyileştirmeden güçlenemezdik; kolektif, aktif, dinamik bir örgütün adımlarını attık. Menemenimizin tüm dinamikleri ile bu süreçte bir araya geldik. Mahalle temsilcisi olarak 65 arkadaşımızın atamasını yaptık. Hemşerilerimizin kapılarını çalmaya, ‘Neden CHP?’ sorusunun altını doldurmaya çalıştık. Yerel sorunları dinledik, çözüm öneriler geliştirdik. Hepimizin her bir CHP’li arkadaşımızın emeğine ihtiyacımız var. Yönetim kadrolarımız, delegelerimizle, bize oy veren arkadaşlarımızla sahaya çıkmak zorundayız. Bize oy versin, vermesin herkese ulaşmamız, dokunmamız lazım. Aydınlığın tek umudu, Ulusal egemenliğin tek savunucusu biziz. Sorumluluğumuz çok büyük, bu bilinçle hareket etmek zorundayız. 

‘SİZE TEK BİR SÖZÜM VAR’

Ben Ömer Güney, Menemen’de doğdum, Menemen’de doydum, Menemen’de yaşıyorum. Yıllardır CHP’de siyaset yapıyorum. İnsanım, babayım; katıksız bir CHP’liyim. Her renge, her söz saygım var ama çatışmadan, hizipten, yalandan ve bunları kendisine yöntem edilenlerden nefret ediyorum. Özel hayatımda da siyasi hayatımda da bunlara zerre tahammülüm yok. İlçe başkanı olduğum dönemde birlikte ortaya koyduğumuz performans ve verim ortada. Yapabileceklerimiz sınırsız ve heyecan verici. Eğer teveccüh edip bu yolculuğa çıkmak için bana izin verirseniz size tek bir sözüm var: Ülkem ve partim, ilçem ve partim için durmadan çalışmak.

LİSTELER BELLİ OLDU

Ömer Güney'in listesi:

Erdoğan Çınar'ın listesi:

OY KULLANMA İŞLEMİ SONA ERDİ

 Olağanüstü kongrede oy kullanma işlemi başladı. Saatlerin ardından oy kullanma işlemi sona ererken, oy sayımına geçildi.

YENİ BAŞKAN ÖMER GÜNEY

Oy sayım işleminin sona ermesinin ardından kazanan 208 oyla Ömer Güney oldu. Rakibi Erdoğan Çınar ise 89 oy aldı.

'KAZANAN CHP OLMUŞTUR'

Kazanmasının ardından konuşma yapan Güney, "Sonuçların partimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Bu yarışın kazananı yoktur, kazanan CHP olmuştur. CHP olarak kongrede iki söz verdik; yerelde ve genelde iktidarı alacağız. Bunu da hep birlikte yapacağız. Diğer arkadaşıma da centilmence bir yarış sürdürdüğü için çok teşekkür ediyorum. Bütün delegelerimize bu demokrasi şölenine katıldıkları için çok teşekkür ediyorum. Bizim buraya gelişimiz bir zorunlulukta, partimizin verdiği görev ile geldik. Doğru olanın sandıktan çıkmak olduğunu düşünüyorum. Bugün bu da gerçekleşti; delegelerimiz bizden yana tavır gösterdiler. Çok çalışacağımız bir döneme herkes hazır olsun” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi