İZ GAZETE- Türkiye İstatistik Kurumu'nda 76 yılda 18 başkan görev yaptı, 20 yıllık AKP iktidarında 9 başkan değişti. Vatandaş, TÜİK Başkanı gidince enflasyon rakamları nasıl gelecek? diye soruyor. Ekonomiyle ilgili kurumlarda yöneticiler artık uzun süre koltuklarında kalamıyor. TÜİK Başkanı Dinçer ile birlikte son 6 yılda 6 başkan değişti. Ekonomistlere göre TÜİK ve Merkez Bankası gibi kurumların bağımsızlıkları yok edildi.

VATANDAŞIN GUVENİ KALMADI

Vatandaşın TÜİK’e güveni hiç kalmadı. İşsizlik ve enflasyon rakamları açıklanandan iki üç kat daha yüksek olduğunu belirten araştırma şirketleri, AKP seçmeninin de TÜİK’e güvenmediğini ortaya kodu.

SIK SIK DEĞİŞİYOR

Konuyu Meclis gündemine taşıyan TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, "Ülkemizde son yıllarda TÜİK Başkanlarının sık sık değiştiği gözlemlenmektedir. Son olarak Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer'i görevden almış ve yerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı Erhan Çetinkaya'yı atamıştır" dedi.

DEĞİŞME NEDENLERİ NE?

CHP'li Kılıç, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a şu soruları yöneltti:

2002-2022 yılları arasında ülkemizde kaç adet TÜİK Başkanı değişmiştir?

Özellikle son dönemde sık sık değişmesinin nedeni nedir? Genel olarak değişme nedenleri nelerdir?

Son dönemdeki TÜİK Başkanlarının değişmesinin, enflasyon rakamlarının açıklanma öncesi ve sonrasında olması tesadüfi midir? Yoksa başka bir nedeni var mıdır?

En uzun süre görev yapan TÜİK Başkanı kimdir? Sektör dışından TÜİK Başkanlığı görevine atanan var mıdır? Varsa nedeni nedir?

Editör: Haber Merkezi