YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayımlanma zorunluluğunun kaldırılmasının, yerel basın üzerinde yaratacağı etkiye karşı ilk önlem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den gelmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı meclis toplantısında gündeme gelen konuyla ilgili, meclisten çıkan kararların özetinin, İzmir’de günlük matbu yayın yapan gazetelerde yayımlanması ve bu sebeple yerel basına destek olunması adına önerge verilmişti.

Önerge ilgili komisyonlarda görüşüldükten sonra Ağustos ayı meclis toplantısında ise oybirliği ile karara bağlandı. O önergenin altında imzası bulunan CHP İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Bülent Sözüpek ise alınan kararı büyük bir gurur ve onurla karşıladığını ifade etti.

‘GAZETECİLİK ATEŞTEN GÖMLEK’

Türkiye’de gazetecilik yapmanın ateşten gömlek giymek olduğunu belirten Sözüpek, “Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayımladıkları Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye 180 ülke içerisinde 157. sıradadır.  Mevcut durumlarda halkın sağlıklı ve doğru habere ulaşabilmesi, medyanın ve basın emekçilerinin her zaman, her koşul altında mutlak suretle halkın çıkarlarını ve menfaatini gözetirken, aynı zamanda da halkın seçtiği temsilcileri denetleme görevini idame ettirebilmesi için, meclisimizin almış olduğu bu kararı büyük bir gururla ve onurla karşılamaktayım.” dedi.

‘DENETLEYENLERE DESTEK OLMAK ZORUNDAYIZ’

Mevcut durumda, yerel medyanın ilanlar ve reklamlar vasıtası ile desteklenmesinin mecburi olduğunu vurgulayan Sözüpek, “Basını ekarte etmek, denetlenmekten korkan, yaptıklarının arkasında duramayan ya da yaptıklarını halkın öğrenmesini istemeyen yöneticilerin izleyeceği yoldan başka bir şey olamaz. Bu sebeple belediye meclisimizin aldığı kararı çok olumlu ve önemli bulmaktayım. Yeni yargı paketiyle basının elinden alınan imkanlar mevcudiyette belediyemizin bir şeyler yapma gerekliliğini ortaya koymuştur. Bulunduğumuz koltuklar bize emanet edilmiş ve bu emanet edilen koltukları bizler ne kadar iyi temsil etmek zorundaysak, aynı şekilde ne kadar iyi temsil ettiğimizi de denetletmek, denetleyenlere de destek olmak zorundayız. Ülkenin içinde bulunduğu durumu birbirimizden ayrışarak ve düşmanlaşarak değil, daha sıkı sarılarak ve daha çok çalışarak aşabiliriz. Güçlü bir yargı, güçlü ve bağımsız bir basın, güçlü yerel yönetimler ile içinde bulunduğumuz durumdan elbirliği ile çıkacağımıza yürekten inanıyor ve bu uğurda çok çalışacağımızın garantisini veriyorum. Alınan kararın ilimizde bulunan tüm basın emekçileri ve basın kurumları için hayırlı olmasını temenni ediyor. Hepinize saygılarımı sunuyorum.”açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi