DERLEYEN DUYGU KAYA/ İZ GAZETE-  31 Mart Yerel seçimlere çok az bir süre kaldı. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İz Web Tv’ye konuk olarak yerel seçim hakkında değerlendirmelerde bulundu.

‘BU MİLLET ARTIK YETER DİYOR'

İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, seçimlerde kullanılan nefret diline karşılık:
“Kendi öz değerlerine güvenmeyip başkasına iftira atarak oy alacaklarını düşünüyorlar. Sadece İzmir’de değil, Türkiye’nin dört bir yanında kin, nefret dili kullanmaları bir yandan bu milleti rahatsız ediyor, diğer yandan rahatsız etmenin ötesinde Türkiye’de toplum psikolojisini çok olumsuz etkiliyor. Kendinden olmayan herkese terörist diye laf atmalarından bu millet çok rahatsız ve bu yeni değil, uzun zamandır yapıyorlar. Bu millet bunu hak etmiyor. Türkiye’yi yönettiğini zanneden birileri hala nefret diliyle konuşuyorsa bu başarısızlıklarının somut kanıtıdır. Bir panik içerisindeler, kaybedeceklerini görüyorlar. Son bir çırpınış içerisindeler ama nafile, bu millet artık yeter diyor. ” ifadelerini kullandı.


‘O KİŞİNİN İKİ DUDAĞI ARASINDA YÖNETİLEN BİR ÜLKEYİZ'

CHP İzmir Milletvekili Sındır, iktidarın tarım politikası hakkında:
“Türkiye tarihinin en derin ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Enflasyon düzeyinde dünyada ilk ondayız. Kendi tarım ürünlerinizin yoksa ya da yeterince işlenmiyorsa, altyapı önemsenmiyorsa, çiftçi sahipsizse sonuç olarak üretici batar. Tarımı ayağa kaldırmanın çok basit yöntemleri var aslında. Mesela Tarım kanunu diye bir kanun var, AKP çıkardı ve biz de destek verdik. Tarım’ın genel çerçevesini belirleyen bir kanundu. Bu kanun 21’inci maddesi tarıma aktarılacak destekleme parasal olarak milli gelirin yüzde birinden az olamaz diyor. 2019 yılında görünen milli gelire karşılık hükümetin tarıma vereceği para 42,5 milyardan az olamaz. Hükümet dediysem aklınıza bakanlar kurulu, çoklu kişiler gelmesin, hükümet dediğimiz tek kişi, Recep Tayyip Erdoğan. Tek kişi ve o kişinin iki dudağı arasında yönetilen bir ülkeyiz. O kişi ‘ben bu kadar uygun görüyorum diyerek 17 milyar lira tarıma destek vermiş. Bu desteklemeyi lütufmuş gibi düşünüyorlar ama asla öyle değil, bu bir haktır. Bu desteklemenin temel amacı üretim artışını sağlamaktır. Vermen gerekeni verirsen çiftçi tarımdan kopmaz, üretiminden kar edersin.” diye konuştu.

Sındır ayrıca tarım politikası hakkında sözlerini şöyle sürdürdü:
“İthal etmediğimiz bir şey kalmadı, bütün ürünleri ithal eder hale geldik. Son 16 yılda 1 trilyon dolar açık verdik. 1 trilyon dolar, inanılır gibi değil. Türkiye ihracatta dış ticaret açığı veren bir ülke. Sen çiftçine 42 milyarı çok görüyorsun-ki o 42 milyarı versen, tarımda ithale gerek kalmayacak. Son bir yıl içerisinde bu ülkede 110 bine yakın esnaf işyerini kapattı. Bu ekonomik koşullar altında, vatandaş artık bunu hisseder hale geldi ve seçimde bunun cevabını verecekler.”

‘CUMHUR İTTİFAKI YÜZDE 30 BİLE ALAMAYACAKTIR’

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir’de 30 da 30 yapılacak mı sorusuna yönelik İzmir milletvekili Kamil Okyay Sındır:
“Bize göre 30 da 30 yapacağız. Kamuoyu araştırmaları sonucunda bir iki ilçede bıçak sırtı durumu var ama onların da olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum. İzmir’de tarihte görülmemiş bir oyla belediye başkanını seçeceğiz. Kesinlikle yüzde 60’ın üzerinde olacaktır ama üç ama beş, Cumhur ittifakı yüzde 30 bile alamayacaktır. Bunu siyasi moral olarak söylemiyorum, bizim yaptığımız araştırmalar bunu gösteriyor. Ayrıca Ankara ve İstanbul’u da rahatlıkla alacağız.” diye cevap verdi.
Yerel seçimlerin sonucunda erken bir genel seçime gidilir mi sorusuna Sındır:
“İktidar her ne kadar erken seçimden kaçmaya çalışsalar da ama seçim sonuçlarından sonra toplumda büyüyen bir erken seçim talebi karşısında direneceğini sanmıyorum” dedi.

‘BU PROJELER BİR SOYGUN DÜZENİ”

Kamil Okyay Sındır, AKP’nin İzmir Körfez Geçiş Projesini şu sözlerle değerlendirdi:
“Ne gerek var, topluma bir faydası var mı? Belki çok büyük bir yol almaktansa kısa sürede geçiş imkanı veren bir proje olabilir ama İzmir’in buna ciddi bir ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Nitekim AKP’nin çılgın projelerine bakaranız bir liraya mal edilecek şey üç liraya mal ediliyor. Bu projeler Sayıştay denetimine, kamu ihale grubu denetimine tabi değil. Pazarlık usulüne dayanan ihaleler. Projelerin finansmanında ihaleyi alan firmaya devlet teminat veriyor. Bu projeler bir soygun düzeni, bir soygun düzeni ortamı. Körfez Geçiş Projesi’ne bu gözle bakıyorum” diye konuştu.

‘BU ÜLKE İNSAN HAKLARINI UNUTMUŞ DURUMDA’
Sındır, İzmir Barosunun seçime giren tüm siyasi partilere gönderdiği ‘İzmir İnsan Haklarının Başkenti’ vizyon belgesinde ilk imzayı CHP Büyükşehir Başkan adayı Tunç Soyer’in imza atmasına yönelik:
“Bir ülkede ‘insan haklarına riyaat edeceğim” taahütünde bulunuyor durumda olmak ülkede nasıl insan hakları ihlallerinin olduğunun göstergesindedir. Bu taahhütte bulunmak zorunda kalıyorsunuz çünkü bu ülke insan haklarını unutmuş durumda. Öyle bir baskı var ki ülkede. İnsan haklarını göz ardı etmeyeceğim demesi güzel bir şey. Biz zaten böyle bir taahhütnameyle, insan haklarına olan bağlılığımızla bizim siyasi ideolojimizde var. Bu taahhütler topluma daha çok güven sağlamak açısından önemli. Kutluyorum onu” dedi.

‘SAYIN ERDOĞAN BUNU SÖYLERKEN BİZLER GİBİ YAPAR MI DİYE DÜŞÜNMÜŞ OLMALI’
CHP İzmir Milletvekili Sındır, cumhurbaşkanının ‘Onlar seçilirse parayı çarçur ederler’ söylemlerine karşılık:
“Paranın nasıl çarçur edileceğini kendileri çok iyi biliyor. Üç beş kişinin zengin olduğu yerde vatandaş tencere kaynatamıyorsa, parayı çarçur etmekte iktidar çok tecrübeli demektir. Sayın Erdoğan hiç merak etmesin. Yerelde de, yarın öbür gün genelde de yetimin kul hakkını israf etmeyeceğiz. Eşit ve hakkaniyetli olacağız. Ülkemizde biçare duruma düşmüş esnafına, işçisine milletimize refah yaşatmak istiyoruz. Derdimiz bu. Sayın Erdoğan bunu söylerken bizler gibi yapar mı diye düşünmüş olmalı ” ifadelerini kullandı.
Kamil Okyay Sındır, İzmir seçmene yönelik:
“Bu seçimler iktidara geldiğimizde laik, sosyal bir ülke oluşturacağımızın teminatı olacaktır. Sokakta güleryüzlü insanlar görmek istiyorsanız, bu ülkenin geleceğinde refah arıyorsanız, mührü basacağınız yer Cumhuriyet Halk Partisi.” Açıklamalarıyla konuşmasını noktaladı.

 

Editör: Haber Merkezi