Sertel, “Ekonomik kriz nedeniyle bugün ayakta kalma mücadelesi veren yerel basının tutunacak tek dalı olan resmi ilanlar da budanmak isteniyor. Yazılı basınla ilgili bu teklif yasalaşırsa gazeteler kapısına kilit vuracak, işsizler ordusuna yüzlerce kişi daha katılacak” dedi.

İcra-iflas ilanlarının resmi ilanlar içinde yüzde 50’den fazla bir pay aldığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Yargı Reformu paketiyle icra-iflas ilanlarının gazetelerde yayınlama zorunluluğunun kaldırılmasının yerel basın için ‘öldürücü darbe’ olacağını söyledi.

'KAPINA KİLİT VUR!'

Geçen yıl döviz kurlarındaki artıştan dolayı, kağıt ve mürekkep başta olmak üzere gazetelerin maliyetlerinin yüzde 100 arttığını kaydeden Sertel, bu nedenle birçok gazetenin sayfa sayısı azaltmaya ve haftada bir gün çıkmamaya yönelik kararlar aldığını dile getirdi. Her türlü olumsuzluğa ve baskıya rağmen ayakta kalma mücadelesi veren yerel basının halkın haber alma özgürlüğü için çalıştığını ifade eden Atila Sertel, şunları söyledi:

“İcra - iflas ve ihale ilanları başta olmak üzere Basın İlan Kurumu aracılığı ile alınan resmi ilanlar, yazılı basınımızın adeta can suyu niteliğindedir. Ancak, yargıda önemli değişiklikler getirmesi amaçlanan kanun teklifi ile resmi ilan statüsünde olan ve yerel gazetelerde yayınlanma zorunluluğu bulunan icra ilanlarının kaldırılması planlanıyor. Anayasamız’da koruma altına alınan haberleşme işlevinin yanı sıra sivil toplumun hayata geçmesi, yönetenle yönetilen ilişkisinde denge ve yönetilenden yana tavır koyabilme, denetim, eğitim, siyasetin işlerliği ve siyasetçinin geniş halk kitleleri ile buluşabilmesinin teminatı yazılı basınımızın bu yönde yapılacak bir değişikliği kaldırabilmesi mümkün değildir. Halen icra-iflas ilanları resmi ilanlar içinde yüzde 50’den fazla bir pay tutmaktadır. Bu payın kesilmesi demek gazetelere ‘kapına kilit vur, personelini kapının önüne koy’ demektir. Döviz kurundaki artışların da baskısı ile son bir yılda yazılı basının girdilerinde yüzde 100”e yakın artış meydana geldi. Buna karşın reklam gelirleri daralmış, resmi ilan gelirlerinde ise düşüş meydana geldi. Üstelik BİK mevzuatı çerçevesinde yazılı basına verilmekte olan resmi ilan gelirlerinin hemen tamamı KDV, BİK Komisyonu, SGK pirim, damga, muhtasar, gelir ve kurumlar vergileri yolu ile kamuya dönmektedir.”

'KARŞI ÇIKACAĞIZ'

Bu yasanın mecliste önlerine geldiği anda da reddedeceklerini aktaran CHP’li Sertel, “Yerel basını yok edecek bu değişiklik Meclis’e gelmeden komisyonda kaldırılmalıdır. Bizlerin ve Anadolu basınının karşı çıkmasına rağmen Meclis’e indirilirse de kanunlaşmaması için mücadele vereceğiz. Gerek mesleğin içinde uzun yıllar görev yapmış biri olarak gerekse hakkaniyetle milletvekilliği yapmak bu yasanın geçmemesi için çok büyük bir caba sarf etmemizi gerektirir. Çünkü yerel medya başta olmak üzere Türkiye’de basın, ayakta kalmak için olağan üstü bir çaba harcıyor. Ben bu kararları çıkaranlara sormak istiyorum: Medyanın ortadan kaldırılmasını mı istiyorlar? Yani gazetelere ve çalışanlarına kötülük yapmayı ne zaman durduracaklar? Tüm geliri halk olan ve halktan aldığı vergilerle, bandrol ücretleri ile TRT, gibi kurumlara trilyonlar hatta katrilyonlar akıtan devlet, yerel medyanın gelirlerini kısarken acaba tek sesli bir yapının Türkiye’de hakim olması hedefine mi ulaşmak istiyor” diye konuştu.