Derleyen: NİLAY MADENÜS/ İZ GAZETE- . İstanbul’da devam eden yeniden oy sayımları başta olmak üzere seçim ertesi atmosferi hakkında değerlendirmelerde bulunan Özdemir; “Türkiye, Yüksek Seçim Kurulu’nun geceleri olağanüstü toplantılarıyla yön verdiği bir sayım süreci geçiriyor. Hukukun,  bölgelere göre, kişiye göre, başvuran siyasi partiye göre şekillendiği bir yerde ne kadar sağlıklı bir seçim sonucu olabileceğini söyleyebiliriz. Bu demokrasimizi de yaralayan bir şey.” ifadelerini kullandı.

 “KURAL TANIMAZLIK ATMOSFERİNDE BİR SEÇİM”

Seçim gününden beri anbean gerek Cumhuriyet Halk Partisi’ne gelen sonuçları gerekse Yüksek Seçim Kurulu’na gelen sonuçları takip eden, bildiren ve kıyaslayan isimlerden birisi olan Özdemir  İstanbul’da yaşanan yeniden oy sayımlarına yönelik olarak şunları kaydetti:
“Beş gündür hem sandık görevlilerimiz hem parti yöneticilerimiz hem  avukatlarımız ve onlarla beraber demokrasiye susamış, sandıkta demokrasiden yana tavrını göstermiş olan toplum olarak gece gündüz ayaktayız. İlçe Seçim Kurullarına itiraz süreci dün akşam itibariyle yasal olarak bitti. Artık kanunların yazıldığı gibi uygulanmadığı, bölgesine, kişisine ve itiraz eden siyasi partiye göre değişkenlik gösterdiği,  kural tanımazlık atmosferi içerisinde bir seçim ertesi geçiriyoruz.”
AKP’nin İstanbul’da şuana kadar 24 ilçede geçersiz oyların sayımına ilişkin itirazı olduğunu hatırlatan Özdemir; “ YSK’nın sayıma yeniden kararıyla birlikte 17 ilçenin sayımı tamamlandı. Kartal, Çatalca, Silivri ile birlikte iki ilçede daha, Maltepe ve Beyoğlu 'nda geçerli geçersiz oyların ayrımına bakılmadan tüm oylar sayılıyor. AKP' nin talebi üzerine 14 ilçede daha geçersiz oy sayımı kararı alındı. Ancak Beyoğlu dışında İl Seçim Kurulu aldığı kararı yazılı olarak ibraz etmediği için dün gece gerçekleşen YSK toplantısında görüşülemedi.13 Nisan’a kadar sayımın sonlanması ve mazbata işlemlerine geçilmesi gerekiyor.” diyerek İstanbul’da devam eden süreç hakkında açıklamalarda bulundu.

“ÜLKE İTİBARININ ZARAR GÖRDÜĞÜ BİR SÜREÇ GEÇİRİYORUZ”

Türkiye genelinde hukuksuzluk ve kural tanımazlıkla yürütülen seçim sonrası uygulamalarını örnekleyen Özdemir, İyi Parti’nin Balıkesir’de geçersiz oyların sayılmasıyla ilgili seçim itirazında bulunduğuna fakat henüz cevap alamadığına ve aynı şekilde Muş’ta üç oy farkla seçim kaybeden Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) de itirazlarına yönelik ret cevabı aldıklarına dikkat çekti.
Geçersiz oyların takibine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özdemir;  “ İtiraz eden HDP, İYİ Parti, CHP olduğu zaman bölgelerde seçim kurulları ret kararı çıkartıyor. Ama AKP, İstanbul’da hatta İzmir’de başvurduğu zaman jet hızıyla, gerekirse gece olağanüstü toplanarak hemen bir kabul kararı çıkartılmış oluyor. Bu durum ülke demokrasine zarar verdiği gibi uluslararası arenada da itibarımızı zedeleyen bir şey.” diye konuştu.
 Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi 31 Mart seçimleri için yaptığı açıklama metninin önemini vurgulayan Özdemir; “Sandıktan çıkan seçim sonuçlarına saygı duyulması, hakimlerin üzerinde baskı olmadan karar aldığı ortamın oluşturulması,hukuk devleti ilkelerine uygun davranılması gerektiği açıklamasını yaptılar. Bu çok ciddi ve üzücü bir şeydir. Kuruluşundan itibaren demokrasiyi içselleştirmiş bir ülkenin son dönemde iktidarın çeşitli uygulamaları sebebiyle şimdilik rafa kalkmış olan demokrasisi son derece zarar görüyor. Uluslararası kamuoyunda ülke itibarının yine zedelendiği bir süreç geçiriyoruz.” dedi.

“MİLLET İTTİFAKI HEM İZMİR’DE HEM TÜRKİYE’DE BAŞARILI OLMUŞTUR”

Programda izleyicilerden genel soruları da yanıtlayan Özdemir, Millet İttifakının İzmir özelinde ve Türkiye genelinde seçim başarısını değerlendirdi. 
Türkiye bazında Büyükşehir Belediye Başkanlıklarının dağılımına değinen Özdemir “30 Büyükşehrin 15 tanesi AKP, 1’i MHP, 14’ü muhalefet bloğunda. Bu çok ciddi bir başarı. Oy artışlarına baktığınız zaman kendini katlayan bir başarı grafiği görüyorsunuz. Evet Millet İttifakı hem İzmir’de hem Türkiye’de başarılı olmuştur. İzmir’de bazı olağanüstü durumlara rağmen başarısı vardır. Buna örnek olarak Foça’yı söyleyebilirim . Sadece üç aylığına gelen 4000 civarı kursiyer askerlere oy kullandırılması söz konusuydu. İlçe Başkanlığımız bir itiraz süreci başlattı. Yapılan itirazın gereken şekilde sonuçlanmadığı, 3.369 tane kursiyer askerin oy kullandığı ve oy kulladığı sandıklarda %90 oranında Cumhur İttifakına yönelik oy çıktığı bir yerde %56.22 ile seçim kazanıldı.”  ifadelerini kullandı.

Özdemir son olarak İzmir’de seçimle ilgili alınan son kararlara değindi:

“İzmir’de Beydağ’da yapılan itirazlar neticesinde geçersiz oyların tekrar sayılma kararı alındı. İl Seçim Kurulundan karar yazısı çıktı. Bergama, Kemalpaşa, Ödemiş ve Tire; bu ilçeler geçersiz oyların tekrar sayımı için AKP’nin itirazda bulunduğu ilçeler. İstanbul’un minimum bir süreci şuan İzmir’de başlatılmak üzere. Bergama ile ilgili bizde bir itiraz yaptık, AKP’de yaptı. Henüz bize gelen netleşen bir cevap yok. İl Seçim Kurulu'dan tüm itiraz ile ilgili kararların çıkmasını  bekliyoruz. “

Editör: Haber Merkezi