Derleyen: DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Özcan Purçu gündeme ilişkin değerlendirmelere başlamadan önce Hakkari’de şehit olan askerlerin ailelerine baş sağlığı diledi.

‘HALK BIKTI ARTIK’

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu AKP’nin İstanbul’u kaybetmesine yönelik: “Yerel seçimlerde İstanbul çok önemliydi, ülkenin en kalabalık şehri. Yatırımların çoğu İstanbul'da, o yüzden Türkiye'nin göz bebeği. Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’a değer vermesinin en büyük sebebi, İstanbul’dan gelen büyük bir akış, büyük bir hareketlilikti. Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’u kaybettiğine elbette üzüldü ama halk bıktı artık. Yolsuzluktan, yoksulluktan bıktı. Ayrıca sonsuza kadar sürmezdi ki zaten, saltanat mı bu?” ifadelerini kullandı.

‘ÜLKEYİ BU HALE SOKAN SAYIN CUMHURBAŞKANI DEĞİL Mİ?’

CHP’li Purçu, Erdoğan’ın 'Seçim tartışmalarını geride bırakarak ekonomi ve güvenlik başta olmak üzere asıl gündemimize odaklanmamız şart. Dönem, kızgın demiri soğutma dönemidir' cümlelerine ilişkin olarak: “Siyasetin de bir üslubu, tavrı var. Bu tavrı değiştiren, bizi hedef gösteren sayın cumhurbaşkanı değil mi? Kendim adına söylüyorum, ben cumhurbaşkanıysam yerel seçimlerde ülkeyi dolaşarak miting yapıp oy istemeyi siyasi olarak uygun bulmuyorum. Yanlış bir tavır, zaten vatandaş da bunu kabullenemedi. Bu gerginliği soğutalım diyor ama bu işsizliğin, kötü yaşam koşullarının en büyük sebebi sayın cumhurbaşkanı değil mi? Demiri soğutmak İstanbul’u kaybedince mi aklına gelmiş? Biz gerekirse ülkenin çıkarları için birlikte çalışırız. Ama biz hiç bir araya gelmedik ki. Biz yine kucak açarız, biz CHP’liyiz, kapımıza geleni çevirmeyiz. Genel başkanımız da bunu savundu, siyasette edep çerçevesini kaybetmemeliyiz ve siyaseti öyle yapmalıyız. Şimdi öyle bir siyasi dil var ki, Allah ne verdiyse bize söyleniyor, tehdit ediliyoruz. Böyle demiş ama ben cumhurbaşkanının demiri soğutacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

‘AKP’NİN SİYASİ TARİHİ YAVAŞ YAVAŞ BİTİYOR’

Özcan Purçu, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra seçilen CHP’li belediyelilere tavsiye olarak: “Yerel yönetimde bu fırsatları çok iyi değerlendireceğiz, vatandaşını görüşünü alarak hizmet vereceğiz. Vatandaş ne derse o. Şansımızı en iyi değerlendirip 2023’de hedefe ulaşacağız, bu bariz. AKP’nin siyasi tarihi yavaş yavaş bitiyor. Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetin 100. yılında iktidar olacak. Bu Atatürk’e ve halka sözümüzdür. Hedefimizi gerçekleştireceğimizin ayak sesi bu seçimi kazanmamızdır” dedi.

‘TEK ADAM REJİMİ DEDİLER, NE OLDU ŞİMDİ?’

Purçu, CHP’nin 2023 Genel Seçim hedefini şöyle dile getirdi: “En büyük hedefimiz ise 2023’de parlamenter sistemi getirmek. Türkiye'nin başında bir sorun varsa şu iki parti yüzünden. Parlamenter sistemi, demokrasiyi bitirdiler. Soğana patatese muhtaç duruma geldik. Bu ülke bunları hak ediyor mu? Bu ülkenin bel kemiği CHP’dir. Kurucu partisidir. Birçok parti kuruldu bitti. Hepsi geçici, CHP kalıcıdır. Dolayısıyla onların dağılma süreci başlamıştır.”

‘BÖYLE BİR ŞEY OLURSA BU MEMLEKET AYAĞA KALKAR’

İktidarın muhalefet partili belediyelere yönelik tutumunu değerlendiren İzmir Milletvekili Purçu: “Belediye başkanın elini bağlamak, belediyelerin önünü kesmeye çalışmak, vatandaşın onunu kesmektir. Hizmet yasalarını değiştirip, hizmet almalarını önlersen halk bunun cevabını sonra verir. Yerel Yönetimler Yasası gerekli yetkileri vermiştir, yetkinin değiştirileceğini düşünmüyorum. Böyle bir şey olursa bu memleket ayağa kalkar” dedi.

‘BU ADALET Mİ?’

CHP’li Milletvekili Özcan Purçu, Soma'daki maden faciası sanığı Can Gürkan'a tahliye kararı hakkında: “Allah böyle hâkimlerden bizi korusun. Hâkimin en büyük görevi adaleti sağlamaktır. 301 canın ölümünden sorumlu şirket sahibi yetkilisini beraat ettiriyorsun. Bu adalet mi? Değil. Bu hükümet ve iktidar zamanında en ucuz olan şey canımız. Zamanında Ankara’nın dibinde bombalar patladı, İstanbul’da Kayseri’de bombalar patladı. Can güvenliğimiz yoktu. Ve adalet bitti görüyorsunuz. Bu 301 canın sorumlusu nerede kardeşim?” diye tepki gösterdi.

‘BÜTÜN RENKLERİ KUCAKLAYACAK ŞEKİLDE DAVRANACAĞINA EMİNİM’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Romanlar hakkında “400 yıllık tarihi geçmişleri var, İstanbul'un gerçek sahiplerini arıyorsanız gidin Roman vatandaşlara” açıklamasına karşın: “Ekrem beyle seçimlerde gecelerce çalıştık. Romanları gerçekten çok seviyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten, mazbatayı aldıktan sonra da direkt Roman vatandaşlarından bahsetti. Bütün renkleri kucaklayacak şekilde davranacağını eminim. Kendisini tebrik ediyor, başarılar diliyorum.”

‘BÜTÜN TÜRKİYE’DE İZMİR HAVASI ESMEYE BAŞLADI’

CHP’li Milletvekili Purçu programın sonunda İzmirlilere şu mesajı verdi: “Önceki yayınlarda hep söylediğim bir şey vardı, heyecanınızı eksiltmeyin, umutlu olun diye. Şimdi o umutlar büyüdü, bütün Türkiye’de İzmir havası esmeye başladı. Mecliste de söyledim, CHP olmazsa adalet olmaz, demokrasi olmaz. Bir sözümüz var. Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetlerini koruyacağız. İzmirlilere çok teşekkür ediyoruz, onların borcunu ödeyemeyiz. Şimdi İstanbul da İzmir oldu, Ankara da İzmir oldu. İzmir demek özgürlük demek, vicdan demek, aşk demek, bahar demek. Atatürk’e sözümüz var, cumhuriyetin temellerini daha sağlam atacağız, öyle sağlam atacağız ki bir daha kimse dokunamayacak.”

Editör: Haber Merkezi