Cengiz Aldemir/ ANKARA- TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 2022 yılı bütçesi üzerinde konuşan TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, konuşmasının bir bölümünü Meclis çalışanları ve milletvekillerinin “yol arkadaşı” olan danışmanların özlük hakları ve tazminatlarına ayırdı. Kılıç, Meclis Başkanı Şentop'u, daha önce verdiği sözleri yerine getirmesi için göreve davet etti.

DANIŞMANLAR İLE İLGİLİ İVEDİ DÜZENLEME YAPILMALI

"Kendi içinde adaleti sağlayamayan bir kurum ülkeye adaleti getiremez." sözleriyle Meclis Başkanı ve yönetimini işaret eden CHP’li Avukat Sevda Erdan Kılıç, TBMM çalışanlarının farklı statü ve maaşlarının olduğunu anımsatarak, "Bu farklılıklar bir an önce ele alınmalıdır. Bunların bir an önce eşit işe eşit ücret şartıyla düzenlenmesi gerekiyor. Yol arkadaşlarımız olan danışmanlarımız var. Onların özlük hakları ve kıdem tazminatları ilgili de ivedilikle bir düzenleme yapılmalıdır." diyerek Meclis yönetimini göreve davet etti. 

Konuyla ilgili daha önce Meclis Başkanı Şentop ne demişti?

BU KONUDA BİR ÇALIŞMAMIZ VAR

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, TBMM’nin 2022 yılı bütçe görüşmelerinde, Meclis'te çalışan personelin özlük hakları ve statülerine ilişkin; eşit işe eşit ücret meselesinin temel genel ilke olduğunu belirterek, "Milletvekili danışmanlarının işe giriş ve çıkış yaptırıldığıyla ilgili hususlar doğru değil. Bununla ilgili bir haber çıkmıştı, tekzip ettik bu haberi. Şöyle bir durum var: Bütçede ödenekler yıllık olduğu için biz ödemeleri 15'inde yapıyoruz. Aralığın 15'ine geldiğimiz zaman 15 günlük ödeme yapıyoruz, 2021 bütçesinden yaptığımız için. Ocak'ın 15'ine kadar olan kısmını ise 2022 bütçesinden ödediğimiz için aralık-ocak maaşı 2 taksitle verilmiş oluyor. Bu, teknik hususla alakalı. Giriş çıkış yapmamıza gerek yok, çünkü giriş çıkış nedeniyle kıdem tazminatı hakkını kaybetmiyor. Bu arkadaşlara kıdem tazminatı ödenmemesine ilişkin açık bir kanun var. Ben bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Kıdem tazminatı konusunda, yani işten ayrıldıkları zaman, bunun verilmesi lazım. Bununla ilgili İdari Teşkilat Kanunu'nda yapmayı düşündüğümüz düzenlemeler kapsamında bu da aklımızda, yaptığımız bir çalışma var, onu orada değerlendireceğiz." ifadelerini kullanmıştı. 

BU KONUDA KANUN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMALI

Şentop, 2012 yılında çıkarılan teşkilat kanunundan sonra ve önce aynı işi yapanlar arasında önemli fark meydana geldiğini anlatarak, "Bu konuda ancak kanun değişikliği yapabilmemiz lazım. Ben Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı olarak yapılacak hususlar konusunda adımlar attım. Taşerondan kadroya geçenlerle ilgili 'toplu sözleşmede öngörülen hususlar dışında bir şey verilemez' diye hüküm var kanunda. Toplu sözleşmenin süresinin bitmesini bekledik. Toplu sözleşmenin süresi bitince kanun buna atıf yaptığı için elimiz rahatladı. Eşit işe eşit ücret prensibinden hareketle düşük maaşı üst sıradakilere yaklaştırmaya çalıştım. Büyük ölçüde yakınlık sağladık." şeklinde konuşmuştu.

ŞENTOP ÇÖZÜM ODAKLI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, personele ilişkin etraflıca bir teşkilat kanunu yapılması gerektiğini belirtmişti. Şentop, milletvekili danışmanlarının özlük hakları ve kıdem tazminatı konularında “çözüm odaklı” konuşurken, TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in bu konuda dün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma herkesi şaşırttı. Başkanvekili Bilgiç, milletvekili danışmanlarının sözleşmelerinin her yıl yenilenmediğini, “ne zaman eğer milletvekili aynı personelle çalışmaya devam etmediği takdirde bir bildirimde bulunuyorsa o zaman o sözleşmenin iptal edildiğini” söyledi.

BİLGİÇ'İN AÇIKLAMASI ŞENTOP İLE  ÇELİŞTİ

Süreyya Sadi Bilgiç, konuşmasında, “Biz Başkanlık Divanı olarak da Başkanlık Divanının ve Başkanlık makamının yetki ve kapsamında olan bütün konularda her türlü sosyal haklarda, çalışanlarımızın sosyal haklarında iyileştirme yapılması noktasında bütün gayreti gösterdik.” demesine karşın, “Milletvekillerine danışmanlar verilirken, zaten ücretleri yukarıda belirlenerek kıdem tazminatı almamaları zaten öngörülmüştü. Çünkü ne kadar süreyle milletvekilleriyle çalışacağını bilmiyorsunuz.” diyerek, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un komisyonda yaptığı açıklama ile çelişmiş oldu. 

GÖZLER ŞENTOP'TA

Şimdi gözler, milletvekili danışmanlarının özlük hakları ve kıdem tazminatı konusunda TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yapacağı yeni açıklamaya çevrildi.

Editör: Haber Merkezi