Derleyen: DUYGU KAYA/ İZ GAZETE - CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, ‘Barış Özdil ile Şeffaf Dosya’ programının konuğu olarak soruları cevaplandırdı.

‘ABDÜL BAŞKAN İÇİN 100 GÜNDE YÜZ GÜLDÜRDÜ DİYORUZ’

Çağrı Gruşçu, Konak’ta çok ciddi çalışmalar başlattıklarını ifade ederek, “Biz Abdül Başkan’ımız için 100 günde yüz güldürdü diyoruz. Konak, bir kentsel dönüşüm bölgesi. Gültepe’de çalışmalarımız başladı. Yeşil alanlarımız, yaşam alanlarımız olacak. Eşrefpaşa’da bir pazar yerimiz olacak, orası biraz nefes alacak. Bunun da müjdesini verelim. Dijital arşivi hayata geçiriyor, parklarımızı yeniden gözden geçiriyoruz. Mahallemizde temizlik seferlerimiz başladı ve her hafta bir bölgemizde belediye başkanımız eline süpürgeyi alıyor ve vatandaşlarımızla temizliğe başlıyor ki bu çok kıymetli. Kemeraltı bizim için çok önemli, 7/24 yaşayan bir Kemeraltı hayalimiz. Bunun için de çalışmalarımız vardı. Bu dönem Konak kabuğunu kıracak, yeni bir süreç başlıyor. Konak, 5 yıl sonra dünyanın pek çok yerinden misafir ağırlayacak bir kent olacak” dedi.

‘SEVGİ DİLİNİN AŞAMAYACAĞI BİR ŞEY YOK’

Çağrı Gruşçu, CHP’nin yerel seçimlere katılmadan önce ciddi bir strateji belirlediğini vurgulayarak, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun yaptığı hamleler üzerine büyükşehirleri kazandık. Bu seçimin sonucunda 30 gibi bir hacme yerleşsek de o şehirlerin oranına baktığımızda yüzde elliden fazlayız. İnanıyorum ki, beş yıl sonra CHP ülke genelinde yüzde 40’ın üzerinde bir oy olacak çünkü sevgi dilinin aşamayacağı bir şey yok. CHP’nin kadro içinde yerleşmiş kim varsa sevgi diliyle hareket ettiği sürece iktidar olacağız. Halk ayrıştırılmaktan bıktı. Artık yeni bir şeyler söylemek gerekiyor ve onu da CHP gerçekleştirecek” dedi.

‘AKP 17 YIL BOYUNCA İNSANLARA ZULÜM ETTİ’

Türkiye’ye hakim olan ekonomik krize değinen Çağrı Gruşçu, “Bizim şu an içinde bulunduğumuz durum tek adamın iki dudağı arasında olmamızın bir sonucudur. Her şeyi bilirim anlayışındalar ama öyle bir şeyin imkanı yok. Burada yapılması gereken, bu konuda işi çok iyi bilen liyakate uygun kişilerle çalışmaktır. AKP 17 yıl boyunca her açıdan insanlara zulüm etti. ‘Benden olan-olmayan’ diyerek insanları ayrıştırdı. Türkiye bugüne kadar böyle zulüm görmedi. Başkanlık sistemi geldiğinde ekonomi açısından Türkiye G7 ülkeleri arasında en yüksek enflasyona sahip olan ülke” diye konuştu.

‘KAYITLI OLMAYAN HESAPLARA GÖRE 14 MİLYON İŞSİZ VAR’

Türkiye'deki genç işsizlik oranlarının arttığını ifade Gruşçu ayrıca, “Her dört gencimizden biri işsiz. Her üç gencimizden biri de ne eğitim görebiliyor, ne çalışabiliyor. 2.5 milyona yakın. Başkanlık sistemi sonrası yüzde 68.5 artmış. Bunlar kayıtlı olanlar. Kayıtlı olmayanlar hesaplarımıza göre 14 milyona yaklaşmış durumda. Bunca gencimiz işsizlik belasıyla boğuşmak zorunda” ifadelerini kullandı.

‘ÇİFTÇİMİZ KAN AĞLIYOR’

Çifçinin kan ağlar vaziyete geldiğini vurgulayan Gruşçu, “Şu an Türkiye sadece ithal eden bir ülke haline geldi. Tarımsal kalkınmada devletin vermesi gereken miktar var ama son dört yıl boyunca verilen destek aynı seviyede. Kanuna göre verilmesi gereken ilave desteğin çok altında kaldık. Ancak üretirsek başarırız. Üretmede yerel yönetimler önemli bir yerde olacaktır. Ve biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR’DEN BAŞLAYACAK BİR ATEŞ YAKIYORUZ’

İlçe belediyelerin, Büyükşehir ile ne gibi ortak çalışmalar yapacağına yönelik açıklamalrda bulunarak, “Biz bir turizm kentiyiz. Büyükşehirle birlikte Kadifekale’nin düzenlenmesi başladık. Kadifekale İzmir’i büyülen, İzmir’in büyüsünün yaşadığı bir yer. Yeni bir kalkınma süreci başlatacağız. Bu bizim ilk adımımız. İkincisi ezber bozacak dediğimiz şeylerden biri. Büyükşehir Belediyesi tarımsal kalkınmada elinden geleni yapacak, yerli tohum üretecek. İzmir’den başlayacak bir ateş yakıyoruz burada. Yerli tohumu destekleyecek ve üretici pazarlarını arttıracağız. İhracat ofisleri kuracağız. Bu dönemde yapacağımız işler bizi birleştirecek. Kendi öz değerlerimize sahip çıkacağız ve çok daha mutlu bir Türkiye için İzmir öncü bir kent olacak” dedi.

‘SOYER’İN BAŞKAN OLMASI İZMİR İÇİN ŞANSTIR’

2015 yılında Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE), "EXPO 2015"e evsahipliği için aday olan İzmir ve Milano arasındaki tercihini Milano'dan yana kullanmıştı. Buna yönelik İzmir’den yeni bir EXPO atılımı gerçekleşecek mi sorusunu cevaplayan Gruşçu, “Bugün Tunç Soyer’in Belediye Başkanı olması İzmir için şanstır. Uluslararası arenada kentimiz temsil etmiş kişi bugün belediye başkanı. Daha önceki kaybedişimizin sebebi İzmir’e fazla söz hakkı tanınmaması, Ankara’dan gelen müdahalelerdir. Soyer, o dönem süreci en iyi şekilde yürüttü ama süreçten galip ayrılamadık. Bu dönem öyle olmayacak biz yeniden aday olmakla kalmayacağız, bu sefer kazanacağız ve Expo Türkiye’nin kalkınmasında amaç değil araç olacaktır” dedi.

‘BUGÜN CANAN KAFTANCIOĞLU BİZİM SİMGEMİZ’

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımları nedeniyle açılan davası hakkında konuşan Gruşçu , “Hepimiz çok iyi biliyoruz ki ona yöneltilen bu suçlar gerçek değil. Biz hep özgürlüklerden, demokrasiden bahsettik ve bugün Canan Kaftancıoğlu onun simgemiz. Kaftancıoğlu’na yapılan sadece CHP’ye değil, adalete kavuşamamış, özgürlüğe kavuşamamış insanlara yapıldı. O çok ciddi bir siyasi figür haline geldi. Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir seçimlerinde insanüstü bir mücadele koydu. İstanbul onların kalesiydi ve düştü, bundan dolayı sinirliler. Biz yine de halen adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz. Kaftancıoğlu asla yalnız değil” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi