Meslek Hayatınızda Belediyecilikte İlgili Ne Tür Deneyiminiz Bulunuyor?

Üniversiteyi bitirdikten sonra, Tire Sanayi Organize Bölgesi’nde beş yıla yakın çalıştım. Burada, kendi işimi kurana kadar, kontrol şefi ve ruhsat amiri olarak görev yaptım. Bu süre zarfında Organize Sanayi’nin gelişimine tanık oldum. Burada altyapı yapımı, bunun koordinasyonu, yatırımcıların tercihleri ve onların bölgemize getirilmesi konularında çok önemli bilgiler ve tecrübeler edindim. Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin konferans salonunun yapımında şantiye şefi, idari binasının yapımında yüklenici olarak çalıştım.

Organize Sanayi Bölgesi kendi çapında bir belediye aslında. Buranın Tire Belediyesi'nden farkı şu; doğalgazı, elektriği, Tire Organize Sanayi Bölgesi kendisi satıyor. Burası bizim için altyapı ve kentleşme modeli anlamında bir laboratuvar gibiydi. Biz burada planlamayı ve koordinasyonu iyi öğrendik. En önemli kazanımımız altyapı planlaması ve organizasyon konusunda oldu. Ayrıca, ‘Yatırımcı nasıl kazanılır?’ sorusunun yanıtını öğrendik. Bir belediye başkanı adayı olarak başkan seçildiğimiz zaman geçmişte edindiğim bu tecrübelerden faydalanacağım. Diğer yandan yaklaşık 17 yıldır önemli mühendislik işlerinin başında oldum. Gerek saha mühendisi, gerek şantiye şefi gerekse yüklenici ve proje müdürü olarak çalıştım. Zor işler başardık. İnşallah bu anlamda Tire’ye de katkımız olacaktır.

Tire kırsal özelliği ağır basan bir kent, köylerde neler yapılması sizce acil ve önemlidir?

Sahlep orkidesinin yetişebildiği nadir topraklara sahibiz. Tıbbi ve aromatik bitkiler için elverişli arazilere sahibiz. Tıbbi papatya, lavanta, yaban mersini gibi, üretimi zor olmayan, yetiştirildiği süre içinde toprağı besleyen, toprağın da mineral değerini yükselten ve yüksek fiyatlı talep gören ürünler belirlenecek çiftçimiz yeni ürünlerle tanışacak. Bu ürünlerin bazıları kış aylarında da yetişebiliyor. Düşünsenize, bizim Tire’de toprağımız boş beklerken, bitki çayı üreten bir şirket (ki onlar da çok yakınımızda) yurt dışından bu bitkileri ithal ediyor. Hem fabrika zarar görüyor hem de çiftçimiz para kazanamıyor. Bu sorunları bitirmek için üreticiyi destekleyeceğiz.

Çiftçilerimizin ürünlerini saklayabilecekleri bir depo olmadığı için, çiftçi ürününü daha tarladayken satma yoluna gitmek zorunda kalıyor. Böyle olunca da tüccarın verdiği fiyatı kabul etmek zorunda kalıyor. Soğuk hava deposu ile ürününü koruyabilse, ürününü değerinden satabilecek, yeni alıcılar arayabilecek. Ülke olarak tarımsal üretimin zayıfladığı gerçeği ile karşı karşıyayız ve bu sorun aslında kentlinin de sorunudur. Tire’ye soğuk hava depoları kazandıracağız. Bu ve benzeri uygulamalarla, çiftçimiz hak ettiği gelir seviyesine ulaşacak, köylerimizde gençlerimiz bir gelecek planlayabilecekler.

Tire Türkiye ölçeğinde hayvancılığın en yaygın yapıldığı ilçelerden birisidir. Burada zaten bir süt kooperatifimiz var ve çok da iyi işliyor. Büyükbaş ve kanatlı tesislerimizin atıkları, çiftçimiz için çok önemli bir gübre kaynağıdır. Çiftçilerimiz de bunu biliyor ama ne yapıyor, bu hayvansal atığı kendi imkanları ile ya biriktirip ya da satın alıp, tarlasına seriyor. Hayvansal atıklar doğru yöntemle fermantasyonu sağlanmadan toprağa doğrudan atıldığında bir yandan toprağı beslerken, bir yandan da yararlı bakterileri de öldürüyor. Toprağın su tutma kapasitesi ve hastalıklara karşı direnci düşüyor. Bunun sonucunda daha fazla ilaç gerekiyor. İthal ilaçlar çiftçimizin belini büküyor ve bu kısırdöngü çiftçimizin hak ettiği geliri elde edememesine neden oluyor.

Seçim çalışmaları ile ilgili ankara’da neler anlatıyorsunuz?

Burada seçimi kazanma potansiyeli oldukça yüksek olan teknik adam özelliklerinde bir aday alternatifi olduğumuzu aktarıyoruz. Tabii parti merkezimizi vereceği karara sonuna kadar saygılıyız. Diğer aday adayı arkadaşlarımız da birbirinden değerli ve donanımlı partililerimiz. Ancak bizim mesleki, teknik ve ticari olarak bir kariyerimizin olduğunu tekrar aktarmak durumundayız. 2016-2018 yıllarında dönem dönem 100’e yakın personelle çalışmış bir iş insanıyım. Ülkemizin ve ticaretin zorluklarını iyi biliyorum. Şu anda da hem kendi firmam hem de ortağı olduğum bir firmada yılda yaklaşık 25 milyonluk bir ciroyu yönetiyoruz. Bu işi kar-zarar kendi şahsımıza ait olacak şekilde yürütüyoruz. Ticaretin tüm risklerinin içindeyiz. Kendi işimizi belli bir çizgide yönetiyoruz. Belediyemizin yılda yaklaşık 100 milyonluk bir bütçesi var. Bunu da yönetecek beceri ve öngörüye sahibiz.

İnşaat Mühendisiyim, teknik bir insanım, liseyi birincilikle bitirdim, maddi zorluklar içinde okulumu bitirdim. Kendi işimi, hayatın tüm zorlukları ile kurdum. Aileme olan en önemli borcumun, onların soyadını onurlu ve temiz olarak taşımak, doğru işler yapmak olduğunu düşünüyorum. Kimsenin maddi-manevi kanatları altında siyaset yapmadım, yapmayacağım inşallah. Bugün kendi kendimize yetecek kadar bir gelire sahip olduğumuz gibi, sahibi ve ortağı olduğum firmalarda büyük bir bütçenin yönetimindeyim. Partiliyim, milliyetçi, Atatürkçü, ilerici, bilime güvenen bir bireyim.

Ankara’ya yakın zamanda gitmeyi düşünüyor musunuz?

Önümüzdeki hafta gideceğim Ankara’ya. Bu ziyaretleri çok önemsiyorum. Belediye başkanı olduğumuzda da Ankara ziyaretlerimiz hep devam edecek. Yaşımız nedeniyle bu konularda daha aktif olacağız. Çalışmaya ihtiyacımız var! Tire’nin buna ihtiyacı var. Parti ayrımı gözetmeden Tire’de nasıl herkesin belediye başkanı olacaksak Ankara’daki bürokratlar ve bakanlar da bizim için öyle olacak. İlçemiz için aşamadığımız sorunlarda gidip diğer partilere gönül vermiş seçilmiş ve atanmışlardan yardım isteyeceğiz. Uzlaşmacı, kapsayıcı ve kucaklayıcı olacağız. Başka çaremiz yok.

AJANSTİRE

Editör: Haber Merkezi