Cengiz Aldemir/ANKARA - Milletimizin ekmek, su gibi emperyalizme karşı mücadeleyi kazanmış, Sevr'i yırtıp atarak Lozan'ı yapan, egemenliği saraylardan alıp halka veren CHP anlayışına ihtiyacı olduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, CHP’nin cumhuriyetin kurucu unsuru olduğunu ve yaşamın her alanında yaptığı atılımları hatırlattı.

KALKINMA HAMLELERİ

Meclis de konuşan Çelebi, cumhuriyetin kuruluş yıllarında yapılan sanayi hamlelerini vurgulayarak, “ CHP anlayışı şeker, kâğıt, tekstil, cam, çimento, silah fabrikalarıdır. Zirai Kredi Kooperatiflerini, FİSKOBİRLİK'i, Toprak Mahsulleri Ofisini kurandır. Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Etibank, Sümerbank'tır. Deutsche Bankın elindeki bakır madeni işletmesini kamulaştıran, Haydarpaşa Limanı'nı millîleştiren, Karabük Demir Çelik Fabrikasını, halk için ucuz ve dayanıklı ayakkabı üretmek amacıyla Beykoz Fabrikasını açandır. Kayseri'de uçuk fabrikası inşa edip ilk uçak seferlerini başlatıp kendi imalatımız olan 6 uçağı sefere koyandır. 1938'e kadar 64 kilometresi tünel, 3.100 kilometre demir yolu yapandır. Düyun-ı Umumiye binasını teslim alıp Merkez Bankasını kurandır. Doğu Anadolu'da muhtaç köylülere toprak dağıtandır” dedi.

TARİHE DAMGA VURUN

CHP anlayışının kapitülasyonları kaldıran, savaş küllerinden cumhuriyeti kuran ve CHP’nin ilk kurucu Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söyleyen Çelebi, "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesiyle Türkiye’yi İkinci Dünya Savaşı'na sokmayan, koltuğuna yapışmayan, Türkiye'yi çok partili siyasi hayata geçiren, seçim kaybedince elinde çantası ve paltosuyla Çankaya'dan ağır ağır inmesini bilen millî mücadele kahramanı olan ve CHP’nin 2. Genel Başkanı İsmet İnönü olduğunu vurguladı. Milliyetçiliği Kıbrıs'ın dağlarına, Ege'nin deniz yataklarına, Anadolu'nun haşhaş tarlalarına yazan CHP’nin 3. Genel Başkanı Bülent Ecevit olduğunu hatırlattı. 1 Mart tezkeresine "Olur mu öyle şey, Türkiye terör bataklığına sürüklenemez." diyerek itiraz eden CHP’nin 4. Genel Başkanı Deniz Baykal'ı hatırlatan Çelebi," Yeter artık! Zulümler son bulsun; hak, hukuk, adalet istiyoruz." diye milyonlara tercüman olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geldiğini vurguladı.

ÖRNEK LİDERLİK

CHP anlayışının müdafaa-i hukuk cemiyetlerinden doğduğunu ve her CHP'linin, "Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir." düşüncesini ilke edindiğini vurgulayan Çelebi, CHP’li liderlerin mütevazi yaşamlarına dikkat çekerek, “CHP anlayışında başka devletin himaye ve etkisine girme, mandası olma yoktur; kula kul olma yoktur. Egemenlik millete aittir, tek adama asla devredilemez. Atatürk sarayları tercih etmedi, kendi kurduğu çiftliklerden gelen yoğurdun, sütün, tereyağının parasını kendi ödüyordu, harcırah almıyordu ve tüm malvarlığını milletine bağışladı. İsmet İnönü'nün çocukları pençe çakılmış ayakkabı giyiyorlardı; Ecevit, ömrü boyunca 3 oda 1 salon mütevazi evde oturdu. Bu dönemdeyse devleti yönetenler bin küsur odalı saraylara sığmıyorlar. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, talimat vererek kazandığınız tazminatları kendi evini satarak ödemiştir. Millî kurtuluş mücadelesini cumhuriyetle taçlandırmış, cumhuriyeti de bugün demokrasiyle taçlandıracaktır” sözleriyle dile getirdi.

12 Martların, 12 Eylüllerin yıkamadığı, gladyonun kurşunlarının durduramadığı, hapislerin, işkence tezgâhlarının yıldıramadığı CHP anlayışının iktidara hazırlandığını söyleyen Çelebi, sürekli aldatılanların gideceğini ve devletin kurucu aklının iktidara geleceğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi