Derleyen: DUYGU KAYA/İZ GAZETE- CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İz Web TV'de 'Doğan Beyazgül ile İzmir Notları' programının konuğu oldu, soruları yanıtlayarak gündemi değerlendirdi.

‘ASIL BÖLÜCÜLÜK; AZ OY ALDINIZ, ORAYA GİDEMEZSİNİZ DEMEKTİR’

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şehit cenazesinde saldırıya uğramasının ardından gelen tepkilere yönelik, “Onların hepsi bizim şehitlerimiz. Asıl bölücülük; az oy aldınız, oraya gidemezsiniz demektir. Sizin iliniz bizim ilimiz diye bir şey yok. 82 milyon bizim insanımız, askeri de, polisi de, öğrenci de, isçisi de. Kılıçdaroğlu’na sahip çıkmak, Türkiye’ye Cumhuriyet’e sahip çıkmak demektir. Cumhuriyete sahip çıkmak ise Atatürk’e sahip çıkmak demektir” diye konuştu. İzmir Milletvekili Beko ayrıca, “Bana göre CHP’liler çok büyük bir organizasyonun arkasındaki planı boşa çıkardılar. Hiçbir şey olmamış gibi Maltepe’de şarkılarını söylediler, kimsenin burnu kanamadan dağıldılar. Saldırıyı organize edenler ise bunu beklemiyordu” dedi.

’DOKSAN ÜLKENİN NÜFUSU KADAR İŞŞİZLER ORDUMUZ VAR’

Beko, ülkenin genel durumuna değinerek, “Bu yönetim tarzı artık bitti. Başta AKP yönetimi ve onun destekçisi MHP devleti yönetemez halde. Neden böyle diyorum? Çünkü doksan ülkenin nüfusu kadar Türkiye’de işsizler ordusu var. Biz sadece ölen arkadaşlarımızı konuşuyoruz ama on binlerce işçi arkadaşımız da iş kazasında yaralandı, onları duymuyoruz mesela. Deseler inanmazdım, bugün saman ithal ediyoruz. Üretimden kopmuş bir toplum haline geldik. Üzülerek söylüyorum, eğitim, ulaşım, sağlık çökmüş durumda. Böyle memleket yönetilmez. Bana göre asıl ihtiyacımız olan şey herkesi bir araya getiren eşitlikçi, özgürlükçü bir anayasa” ifadelerini kullandı.

‘OYLARIMIZIN TAKİPÇİSİ OLSAYDIK BUGÜN CUMHURBAŞKANI MUHARREM İNCE OLURDU’

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Beko, “24 Haziran genel seçimleri biz masa başında kaybettik. Biz vermiş olduğumuz oyların takipçisi olsaydık. Bugün cumhurbaşkanı Muharrem İnce, başbakan Kılıçdaroğlu olurdu. 24 Haziran’da sandıktaki oylarımızı kaçırdılar. Bu seçimlerde ders aldık, dik bakan çok çalışan CHP olduk, milletvekillerimizin tamamı İstanbul halkının vermiş olduğu oyları beklediler. Önce güzel İzmir’i aldık, sonra Ankara’nın ve İstanbul’un dağlarında çiçekler açtırdık” dedi. Kani Beko ayrıca yeni bir yerel seçimin olacağını düşünmediğini ifade etti.

‘BU SEÇİMLERDE AKP VE MHP KAZANÇLI ÇIKAMADI’

Beko, yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın başarılı olamadığına değinerek, “Benim görebildiğim MHP ile AKP’nin ittifakı başarılı olamadı. MHP bu ittifakı çok başarılıymış gibi göstermiş gibi geliyor ama halk size oy vermedi, halk demokratlara oy verdi. Siz başarılı olsaydınız, İstanbul’u ve diğer illeri siz alacaktınız. Bu seçimden MHP ve AKP çok kazançlı çıkamadı” diye konuştu.

‘DAVUTOĞLU, TÜRKİYE SİYASETİNDE PEK ROL OYNAYAMAZ’

Kani Beko, Eski Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, yeni bir parti kuracağı iddialarına yönelik, “Biz Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı görevinde neler yaptığını biliyoruz. Ortadoğu’daki yanlış politikalar nedeniyle ortalık kan gölü oldu. Binlerce insan öldü, bunda Dışişleri Bakanının payı var. Bana göre Davutoğlu, Türkiye siyasetinde pek rol oynayamaz” dedi.

‘TÜRKİYE’DE KURULMUŞ FONLARIN HEPSİ ŞAİBELİ’

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ekonomik reform paketi kapsamında açıklanan kıdem tazminatının fona devredilmesi hakkında, “Türkiye’deki kurulmuş fonlara baktığımızda fonların hepsi şaibeli. Örnek olarak konuk edindirme fonu kuruldu, her işçiden elli lira topladılar, konuk edindirme fonundan ev sahibi olan var mı diye sordum bir tane işçi bulamadım. Ve bunun gibi çok örnek var. Avrupa’daki fonların yönetiminde hükümet var ama asıl söz sahibi işveren ve isçiler. Türkiye’ye gelince söz sahibi olan siyasi iktidar. Kıdem tazminatı olmazsa isçinin iş güvencesi olmaz. Kıdem tazminatı işçilerin son kalesi ve kırmızı çizgisidir. Bireysel emeklilik fonu kesinlikle bir tuzaktır” ifadelerini kullandı.

‘HEPİMİZ ALANDA OLMALIYIZ’

Programın sonunda Kani Beko, İzmirlilere 1 Mayıs mesajı vererek, “1 Mayıs Birlik Dayanışma ve Mücadele günü ve gerçekten önemli. Hepimiz alanda olmalıyız. Sekiz milyona yakın işsiz var ve bunların iş gelecek talepleri varsa muhakkak alanda olmalılar. İş güvencesi olmayan isçilerin alanda olması lazım. Hepimizin yan tana ve omuz omuza mücadele etmesi lazım. Faşizme karşı omuz omuza mücadele etmeliyiz. Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz, birleşirsek var oluruz” cümlelerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi