Gizem TABAN/İZGAZETE - Menemen Belediye Başkanvekili seçiminde mecliste çoğunluğu bulunan Millet İttifakı’nın oylarda fire vermesi ve başkanvekilinin kurayla belli olmasının ardından tartışmalar sürüyor. 
Menemen Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddiaları üzerine tutuklanarak cezaevine gönderilen ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un yerine başkanvekili seçimi yapıldı. 15 Cumhuriyet Halk Partili (CHP) 10 AKP’li, 3 İYİ Partili, 2 MHP’li ve 1 bağımsız üyenin bulunduğu Menemen Belediye Meclisinde CHP’nin adayı Deniz Karakurt olurken, AKP’nin adayı Aydın Pehlivan oldu. 

Dört turda gerçekleşen seçimin son turunda CHP’li Karakurt ve AKP’li Pehlivan’ın eşit oy alması üzerine kura çekimi yapıldı. Kura çekiminde kazanan CHP’li Karakurt Menemen Belediyesi Başkanvekili oldu. 
Mecliste çoğunluğu bulunan Millet İttifakı’nın 4 turda da oylarda fire vermesi ve seçimin kuraya kalması tartışmaları beraberinde getirirken, AKP ise yasaya uygun yapılmadığı iddiasıyla seçime itiraz edeceğini açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır Menemen’deki başkanvekili seçimi hakkında İz Gazete’ye konuştu  

‘AKP’NİN İTİRAZIN ANLAMSIZ’
AKP’nin itirazına ilişkin konuşan Bayır, “AKP’nin itirazı çok anlamsız. Eğer itiraz edecekse orada cam fanus geldiğinde itiraz etmesi gerekiyordu. Orada ‘biz çıkarsak’ deyip kabul etmek, sonra kendilerini çıkmayınca itiraz etmeleri doğru değil. Gayet şeffaf bir kura oldu” dedi.

‘BUNLARI KİM YAZDI, ARA Kİ BULASIN!’
Mecliste çoğunluğu bulunan Millet İttifakı’nın oylarda fire vermesine yönelik açıklamalarda bulunan CHP’li Bayır, “CHP’nin 6 kişi, açık ara önde olduğu bir meclis varken, başa baş çıkması gerçekten ilginç. Bizim parti olarak, örgüt olarak buradan gerekli dersi çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Nedir bu ders? Örgütten gelmeyen, sahada çapa yapmayan insanları bu partiye alır getirirseniz böyle olayın ciddiyetinden uzak oy kullanabiliyorlar. O yüzden il başkanlığı, belediye başkanlığı, meclis üyeliği, milletvekilliği gibi örgütün bütün seçimlerinde ön seçim yapmak lazım. Burada fire verenleri kim meclis üyesi yazdı? Ara ki bulasın!  Bu isimleri kim önerdi? Biz aylarca günlerce koşturuyoruz, sonra birileri geliyor ‘ben yaptım oldu’ diyor. Bizim emeğimize de yazık!” diye konuştu.

FİRELER ADAY İLE Mİ ALAKALI?
Seçimdeki firelerin adayla alakalı olup olmadığı ihtimaline yönelik konuşan Bayır, “Olabilir. Neticede orada aday olmak isteyen başka arkadaşlar vardı, aday olmayan ama 1 oy alan arkadaş var, boş oy var. Bunlar gösteriyor ki o arkadaşla seçilen arkadaş arasında bir kutuplaşma var demek ki. Ama bu işlerde tabi ki ‘illa ben olacağım’ denmemeli. Bizler gelip geçeriz. Ne belediye başkanları ne milletvekilleri ne il başkanları gelip geçti. Burada kalıcı olan CHP’dir” dedi.

‘GRUP KARARINA UYMAYACAKSAN PARTİDEN AYRILACAKSIN’
‘Firelerle ilgili yaptırım yapılmalı mı?’ sorusuna yanıt veren Bayır, “Bununla ilgili il başkanımız deneyimli, birikimli bir iki partili arkadaşımıza görev verebilir veya genel merkez görev verebilir. Bu doğru değil, mutlaka araştırılmalı. Kötü bir örnek. Kimse partiden büyük değildir. Partinin aldığı grup kararına uymayacaksan, ki bu bizim tüzüğümüzde de vardır, o zaman partiden ayrılacaksın. Ama biz bu saatten sonra önümüze bakacağız. Menemen’de yaşanmış olumsuzlukları silmemiz lazım. Menemene halkının güvenini tekrar kazanmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi