Emniyet Teşkilatı'nda 2016 ve 2017 yıllarında 40 bin lise mezununun herhangi bir sınava tabi tutulmadan göreve başladıkları, dönem itibarıyla belirtilen kişilerin arazide terörle mücadele için görev yapacakları ve kent merkezlerinde asayiş olaylarıyla ilgilenmeyeceğinin belirtildiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Bu şekilde Emniyet Teşkilatı'na alınan personelin 4 ay gibi kısa süreli bir eğitimle özel harekât kadrosunda göreve başlatıldıkları bilgisi tarafımıza iletilmiştir.

Sınavsız olarak Emniyet Teşkilatı 'na alınan özel harekât kadroları 2020 yılından itibaren, özellikle çevik kuvvet kadrolarına atanmaya başlamıştır. Bu, aynı zamanda özel harekât için yeni kadro ihtiyacı doğurmuştur" dedi.

TOPLUMDA ENDİŞELERE NEDEN OLUYOR

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Bakan, sınava girmeden Emniyet Teşkilatı'na dahil edilen, çok kısa eğitim alan ve 'sadece arazide terörle mücadelede görev yapacakları' ifade edilen 40 bin özel harekatçının topluma, teşkilata ve özellikle toplumsal olaylarla ilgili görevlere uyumu ile ilgili hem Emniyet Teşkilatı'nda hem de toplumda güvenle ilgili endişelere neden olduğunu vurguladı. 

EĞİTİM ALMADAN 40 BİN KİŞİ ÖZEL HAREKATÇI OLARAK GÖREVE BAŞLATILDIĞI DOĞRU MU?

CHP'li Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, "2016 ve 2017 yıllarında 40 bin lise mezunu kişinin herhangi bir sınava tabi tutulmadan Emniyet Teşkilatı'nda özel harekatçı olarak göreve başladıkları doğru mudur? Doğruysa bunun gerekçesi nedir?" diye sordu.

Bakan şu sorularına da yanıt istedi: Sınavsız olarak göreve alınan, belirtilen kişilerin arazide terörle mücadele için görev yapacakları ve kent merkezlerinde asayiş olaylarıyla ilgilenmeyecekleri belirtilen 40 bin özel harekât kadrolarının özellikle çevik kuvvet kadrolarma atanmaya başladıkları doğru mudur? Doğruysa bunun gerekçesi nedir?

2020 ve 2021 yıllarında özel harekât kadrosunda görevli kaç memur, teşkilat içinde başka kadrolara atanmıştır? Özel harekât kadrosundaki kaç memur hangi kadrolara atanmıştır?

Polislerin, Meslek Yüksek Okulu mezunu olması gerektiği ve söz konusu 40 bin personelin bu okulda okumadan Emniyet Teşkilatı'na alındıkları göz önünde bulundurulduğunda; özellikle çevik kuvvet gibi doğrudan toplumsal olaylarda görev yaptıkları/yapacakları da düşünülürse, kadrosu değiştirilen bu personellere meslekleriyle ilgili almadıkları dersler ve ek eğitimler verilmiş midir? Detayları nedir?

Sınava dahi ginneden Emniyet Teşkilatı 'na dahil edilen, çok kısa eğitim alan ve 'sadece arazide terörle mücadelede görev yapacakları' ifade edilen 40 bin özel harekatçının topluma, teşkilata ve özellikle toplumsal olaylarla ilgili görevlere uyumla ilgili hem Emniyet Teşkilatı'nda hem toplumda en önce güvenle ilgili endişe söz konusudur. Bu haklı endişeye dair açıklamanız nedir? Bu endişelerin ortadan kalkması için hangi somut adımlar atılacaktır?

Editör: Haber Merkezi