İZ GAZETE- İzmir'de bir ilkokulda yaşanan akran zorbalığı sonucunda; darp edildikten sonra gözüne ağaç dalı sokulan 6 yaşındaki bir çocuk kalıcı olarak yüzde 40 görme kaybına uğradığı olayı meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, çocuğun, ömrünün sonuna kadar bu şekilde yaşayacağı, 'engelli' statüsünde yer alarak birçok hayalini gerçekleştiremeyeceğini söyledi.

ZORBALIK TÜRLERİ

Akran zorbalığının; "okul yaşantısı içinde öğrencilerin bir başka öğrenciyi, tekrarlayan aralıklarla olumsuz etkilere maruz bırakması” olarak tanımlandığını belirten CHP'li Bakan, "Taraflar arasında "eşit olmayan güç ilişkisi” içinde "sürekli” ve "kasıtlı” olarak yaşanan akran zorbalığı; fiziksel, sözel, sosyal, cinsel, siber ya da eşyalara zorbalık olarak farklı şekillerde olabilmektedir. Öreğin; itmek, dürtmek, tükürmek, vurmak, ısırmak, tekme atmak, çelme takmak, kesici veya delici aletlerle saldırmak; boy, kilo, diş yapısı, ten rengi gibi bedensel özelliklerle ya da pelteklikle, kekemelikle, aksanla ya da şiveyle dalga geçmek, küçük düşürücü lakaplar takmak, kaba ve çirkin sözlerle hitap etmek; zorbalığa maruz bırakılan öğrenciyi oyunlara almamak, görmezden gelmek, grup dışında bırakmak, diğer öğrencileri zorbalığa uğrayan öğrenciye karşı kışkırtmak. Çocuğun; agresif olması, diğer çocuklara sert davranması ve onlarla dalga geçmesi, manipüle ederek baskı kurması zorbaca davrandığını anlamak için ipuçları olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

SOSYAL STATÜ, LAKAP TAKMA ZORBALIK TÜRÜ

Bir çocuğun, sosyal statüye ve popülerliğe aşırı önem vermesinin zorbalığı işaret edebileceği gibi, arkadaşları hakkında sürekli aşağılayıcı ifadeler kullanması ve lakap takmasının da akran zorbalığına yönelik davranış biçimi olduğunu vurgulayan Bakan, Nirengi Derneği'nin bu konuda doğru bilinen yanlışlara dikkat çektiğini anımsattı.

ZORBALIK İNTİHARA KADAR GÖTÜRÜR

Zorbalığın doğal bir süreç ve karakter güçlendirmesi olmadığını belirten CHP'li Bakan, "Zorbalığa maruz kalan çocuk sosyal ve duygusal açıdan zarar görür. Çocuğun kendisini yalnız hissetmesine, öz güveninin sarsılmasına ve depresyon yaşamasına sebep olabilir. Akran zorbalığına maruz kalmanın intihara kadar varan sonuçları olabilmektedir. Zorbalığı görmezden gelmek zorba davranışlarda bulunan kişiyi cesaretlendirir; zorbalık dozunu artırmasına neden olabilir. Kız ve oğlan çocukları da zorbalık yapar. Araştırmalar oğlanların daha çok fiziksel zorbalık yaptığını, kızların ise ağırlıklı olarak duygusal ve sosyal zorbalık yaptığını ortaya koymaktadır" bilgisini paylaştı.

ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Zorbalığın sadece fiziksel olmadığını isim takma ve sosyal dışlama, dedikodu çıkarma gibi sık karşılaşılan akran zorbalığı türleri olduğunu ifade eden CHP'li Bakan, tüm zorbalık türlerinin çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

AKRAN ZORBALIĞINI ARAŞTIRDINIZ MI?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e, "Okullarda yaşanan akran zorbalığı ile ilgili bugüne kadar hangi araştırmalar yapılmış, neler tespit edilmiş ve akran zorbalığıyla mücadelede hangi adımlar atılmıştır?" sorusunu yönelten CHP'li Bakan, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak, akran zorbalığı konusunda hangi politikaları uygulamakta, hangi çalışmaları yürütmektesiniz? Detayları nedir?" diye sordu.

Editör: Haber Merkezi