Cengiz ALDEMİR- ANKARA

Rahim ağzı kanserine neden olan HPV'nin 15 farklı tipi bulunduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Tip 16 ve Tip 18 HPV'ye bağlı gelişen kanserlerin yüzde 75'ini oluşturduğunu, dünyadaki bütün uzman hekimlerin I I -12 yaşındaki çocukların aşılanmasının önemi konusunda aynı görüşte olduğunu ve HPV aşısının hem kız hem de erkek çocuklara yapılmasının önerildiği bilgisini paylaştı. 

70'DEN FAZLA ÜLKEDE ÜCRETSİZ YAPILIYOR

Bu aşıların Avustralya, Kanada, Portekiz, Norveç, Finlandiya, Danimarka gibi 70'den fazla ülkede ulusal aşı takvimi kapsamında ücretsiz olarak yapıldığını vurgulayan CHP'li Bakan, "HPV aşısı, çocuklara dokuz yaşından itibaren yapılabilmektedir. Eğer okul aşılaması kaçırıldıysa; erkeklerde 21, kızlarda ise 25 yaşına kadar telafi aşılaması yapılabilmektedir.

Yurtdışında 9'lu tipi bulunsa da Türkiye'de halihazırda ruhsatlandırılmış ve HPV'nin en yaygın 4 türüne karşı koruma sağlayan aşı bulunmaktadır. Bu, rahim ağzı kanserinin yüzde 75'inden sorumlu 16-18 tipine karşı koruyuculukları olan bir aşıdır. Ancak aşının maliyeti bugünün şartlarında 2 bin TL civarındadır. 2019 yılı sonunda ruhsatlandırılmasına rağmen Türkiye'ye tedarik edilmeyen Gardasil 9 tedarik edildiğinde ise bu maliyetin daha da büyüyeceği tahmin edilmektedir" dedi.

TOKATLI ECZACI KILIÇ AŞIYI ÜCRETSİZ YAPIYOR 

Tokat Zile'de eczacı olan Cem Kılıç'ın bu aşıyı, "Aşı Bursu Dayanışması” ile ücretsiz yaptığını bildiren Bakan, birçok sivil toplum kuruluşu ve eczacının, aşının ücretsiz olması için kampanyalar düzenlediğine dikkat çekti. CHP'li Bakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Konuyla ilgili Başkanlığa geliş tarihi 06/08/2021 esas numarası 7/48963 olan yazılı soru önergem tarafınızca yanıtlanmamış ve cevaplanmadığı gelen kağıtlarda ilan edilmiştir" eleştirisinde bulundu. 

HPV AŞISI NE ZAMAN ÜCRETSİZ OLACAK

Bakan Koca'ya, "70'den fazla ülkede ulusal aşı takvimi kapsamında ücretsiz yapılan HPV aşısı ne zaman ulusal aşı takvimine dahil edilecek ve yurttaşların aşıya ücretsiz erişmesi sağlanacaktır?" sorusunu yönelten CHP'li Bakan, şu sorularına da yanıt istedi:

"2019, 2020 ve 2021 yıllarında, yıllar bazında olmak üzere, kaç yurttaşımıza rahim ağzı kanseri teşhisi konulmuştur?

2019, 2020 ve 2021 yıllarında, yıllar bazında olmak üzere, kaç yurttaşımıza rahim ağzı kanseri sebebiyle hayatını kaybetmiştir?"

Editör: Haber Merkezi