Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyesi Avukat Murat Aydın, İz Televizyonu’nda yayınlanan Gizem Taban ile Z Raporu programına konuk oldu. Aydın, kent gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunurken partideki il başkanlığı tartışmaları konusundaki fikrini de dile getirdi. 

‘GÜNÜN FIKRASI OYDU’

İzBB AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın, meclis toplantısında, bütçe görüşmeleri esnasındaki, “2023 yılı bütçesinin yüzde 90’ı, merkezi idareden hak ettiğiniz paydan… Siz kendi işlerinizle gelir dinamiğinizi yüzde 30 artırmışsınız. Burada vardığımız sonuç şu; bu bütçeyi hazırlayan siyasi akıl ve irade ‘Ben kendime güvenmiyorum. Nasıl olsa benim güçlü bir siyasi hükümetim var ve bu hükümetin başında güçlü bir Cumhurbaşkanı var’ diye düşünüyor” sözlerinin hatırlatılması üzerine açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Bütçe görüşmelerinin en esprili anı oydu, günün fıkrası oydu. Biz eğer oraya güvenirsek, güvendiğimiz dağlara kar yağacağını çok iyi biliyoruz, ki kar yağacak bir dağımız bile yok. Şunu algılamak istemiyorlar ya da öyle dile getirmek istiyorlar; biz bütçe gelirlerimizin bir kısmını merkezi hükümetten almıyoruz, ödediğimiz vergi gelirlerimizden almamız gereken payı alıyoruz. Yani kendi paramızı alıyoruz. Hatta bu parayı bile eksik alıyoruz” diye konuştu. 

‘RET CEVABINA RAZIYIZ’

İzBB’nin hükümet nezdinde bekleyen onay, imza ve projeleri hakkında da konuşan CHP’li Aydın, “Bir imza için 8-10 ay bekliyoruz. Lütfedip cevap vermiyorlar. Ret cevabı almaya sevinir olduk. Ret cevabı almaya razıyız. En azından ‘Reddettiler, biz başka bir çözüm yolu bulalım’ diyoruz, diğer türlü oradan uzun süre cevap bekliyoruz, yolumuzu çizemiyoruz. İzmir halkının, tercihini iktidar partisinden yana kullanmaması yine iktidar partisi yüzünden… İzmir’i bu kadar ötekileştirirseniz, İzmir’in Atatürkçü ve Cumhuriyetçi değerleriyle bu kadar sorun yaşarsanız, İzmir halkı size oy vermez. Siyasi duruşları İzmir’le uyumlu değil, hizmet deseniz yok” ifadelerini kullandı. 

‘KİMSE ZAM İSTEMEZ’

İzBB’nin ulaşıma zam yapmak istemesi noktasında gelen eleştirilere yanıt veren CHP’li Aydın, şunları söyledi: “İzBB, ulaşımdan kâr etmeyi hedeflemiyor, hatta her zaman zarar etmeyi hedefliyor. İzBB, hiçbir zaman ulaşımdan para kazanmadı, ulaşım sistemini hep belli ölçüde destekledi. Eskiden bilet fiyatlarından elde edilen hasılat; tüm ulaşım sisteminin aşağı yukarı, personel gideri ile akaryakıt giderini karşılardı, kalan gideri de İzBB karşılardı. İzBB’nin, ulaşım sistemini desteklemek için kenti bütçesinden aktardığı para yüzde 8-12 arasındaydı. Bugün ise bu oran yüzde 23-24’e yükseldi. ‘İnsanlar zaten yoksul, ulaşım daha ucuz ya da ücretsiz olsun’ diyebilirsiniz. Doğru ancak bu parayı İzmir halkı yine ödüyor. Başka hizmetlerden kesilerek bu para oraya yine aktarılıyor. Bir örnek vereyim; bunların yaptığı partizanlık yüzünden biz 2023 yılında ulaşım sistemine yaklaşık 3 milyar TL civarında para ödeyeceğiz. Eğer bu para İzBB’nin cebinde olsaydı, bir Narlıdere Metrosu daha yapardı. Bu para İzmir halkının cebinden yine çıkıyor zaten… Başka türlü çıkıyor, hatta daha adaletsiz şekilde çıkıyor, bu sefer ulaşım sistemini kullanmayanlar da bu parayı ödemiş oluyor. Çünkü İzBB, bütün bütçesinden bu parayı aktarıyor. Kimse zam yapmak istemez. İzBB’nin talep ettiği bilet fiyatlarındaki artış da ulaşımı yine kârlı hale getirmeyecek, yine zarar edecek. Ama zarar biraz düşecek, ki biz onu zarar olarak da görmüyoruz, kamunun ulaşım sistemini desteklemesi olarak görüyoruz.”

‘KOMUTANIN NE İŞİ VAR?’

Ulaşıma zam konusunda UKOME ile ilgili yaşanan çıkmaza da değinen Aydın, “Yönetmelik değiştirerek, her kişiyi UKOME’ye soktular. Ege Ordusu Komutanı’nın UKOME de ne işi var? Bugüne kadar yoktu. Liman başkanlıkları, demiryolu başkanlıkları, hepsi şu an UKOME’de var. Düşünün, İzmir’in limanından sorumlu olan liman başkanı, Kiraz’ın Beydağ’daki otobüs hattı konusunda yetkili… Böyle şey olur mu? Bunun da tek sebebi; sırf UKOME’de sayısal çoğunluğu almak için bu arkadaşları buraya koydular. Aynı UKOME’nin hükümet temsilcileri; taksi, dolmuş, servis zammını onayladılar” açıklamalarında bulundu.

‘İKTİDAR DEVAM EDERSE…’

Ekonomik dalgalanmalar doğrultusunda belediyelerin bu yıl ek bütçe yapmak durumunda kaldıklarının hatırlatılması üzerine değerlendirmeler bulunan Aydın, “Geçen yıl yapılan bütçeler çöp oldu, yılın yarısında ek bütçeler yapıldı, onlar da çöp oldu. Çünkü artık bir öngörü yapamıyoruz. Kasım ayında İzBB’nin 26 milyarlık bütçesini onayladık. Bu siyasi iktidar devam ettiği sürece biz haziran-temmuz aylarında ek bütçe yaparız” dedi. 

‘HERKESİN UMURUNDA OLAN ŞEY…’

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in milletvekilliğine talip olmak için görevinden istifa etmesi durumunda partide yaşanacak il başkanı belirleme süreciyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Aydın, “Bu süreçte hiçbir kırgınlık olmaz. Çünkü tüm CHP örgütü, bu ülkeyi; yasakçı, yoksullaştırıcı, yolsuzluğa bulaşmış siyasi iktidardan kurtaracak seçime odaklanmış durumda. İl başkanlığı süreci de olursa bu minvalde yürüyüp gidecektir. Sayın Yücel, şu an herhangi bir açıklama yapmadı, çünkü karar sadece ona ait değil. Kendisi İzmir İl Örgütü’nün lideri… Kendisi ne düşünürse düşünsün bu konudaki kararı; örgüt, genel merkez, genel başkan birlikte verecektir. Biz partinin görevlendirdiği kişiler olarak, parti ‘Siz şu işi yapacaksınız’ dediğinde o işi yapacağız. Sayın Başkan da öncelikle partinin bu konudaki resmi görüşünü alacaktır ve ona göre hareket edecektir. Sayın Başkan, milletvekili olmayı sonuna kadar hak eden biri… Ama burada kimin il başkanı kimin milletvekili olacağından daha önemli bir şey var; haziran seçimini biz kazanmalıyız. O yüzden önemli olan bu olduğuna göre bakacağımız şey şu olmalı; il başkanının değişmesi, seçimler açısından yarar mı getirir zarar mı getirir ya da eğer değişecekse kimin olması fayda getirir… Buna bakılacaktır. ‘İl başkanı kim olsun, ağabey mi olsun, dışarıdan mı olsun, içeriden mi olsun’ bunların hiçbir önemi yok. Çünkü, ‘İl başkanı istifa edecek mi, etmeyecek mi’ ya da ‘Yerine şu mu gelecek, bu mu gelecek’ tartışması İzmir halkında kaç kişinin derdi? İki bin kişi var mıdır? Hadi beş bin kişi olsun. İzmir halkında 5 binden fazla kişinin umurunda mı bu tartışma? Ama herkesin umurunda olan bir şey var; haziran seçimlerini kazanacak mıyız? O yüzden bunu tartışmak anlamlı değil” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi