CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE- Sağlık Bakanlığını Aliağa Devlet Hastanesi’nde yanık ünitesi açılması için defalarca uyardıklarını ve konuyu meclis gündemine taşıdıklarını hatırlatan CHP’li Ednan Arslan gazetemize konuştu. Arslan,“Vermiş olduğumuz önergeleri dahi yanıtlamıyorlar. Bu ünitenin açılması için büyük bir kazanın olması mı bekleniyor?”diye sordu.

YANIK ÜNİTESİ 70 KM UZAKTA

İzmir’in Aliağa ilçesinin ağır sanayi iş kollarının bulunduğu bölgede yer aldığını hatırlatan Arslan, Aliağa Devlet Hastanesinde yanık ünitesinin bulunmadığını ve bu durumun da iş kazalarına müdahalede zafiyet oluşturduğu yönünde şikâyet aldığını söyledi. Durumun ciddiyetini ve bir an önce sorunun çözülmesi için harekete geçtiğini kaydeden CHP’li Arslan, “Bunun üzerine 13 Kasım 2018 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyon’unda yapılan Sağlık Bakanlığı 2019 yılı bütçe görüşmelerinde konuyu gündeme taşıdım. Aliağa ilçesine en yakın yanık ünitesinin 60-70 kilo metre uzakta olduğu ifade ederek sorunun çözülmesi gerektiğini belirttim” hatırlatmasında bulundu.

BİRİLERİNİN ÖLMESİ Mİ GEREKİYOR?

Uyarılarına rağmen konu ile ilgili bir gelişme olmadığını belirten Arslan, bölgede yaşanan bir kaza örneğini de paylaştı. Arslan, “ 2019Mayıs ayında Aliağa İlçemizde meydana gelen kazada yaklaşık 80 ton sıvı çelik işletme alanına dökülürken alanda bulunan 4’ü ağır olmak üzere 11 işçi çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Hastalardan ikisi Aliağa Devlet Hastanesinde yanık ünitesi bulunmadığı için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesine sevk edilmiştir. Yanık ünitesi için birilerinin ölmesi mi gerekiyor? Bunu sizin aracılığınızla tekrar gündeme getirmek istiyorum. Ülkemizde insan sağlığı bu kadar ucuz” sözleri ile tepki gösterdi.

"ÖNERGEMİZE YANIT YOK"

Yaşanan kaza üzerine Aliağa Hastanesinde bir yanık ünitesi sorununu 13 Mayıs 2019 tarihinde bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdığını ancak aradan geçen 6 aya rağmen söz konusu önergesine Sağlık bakanlığı tarafından bir yanıt verilmediğini hatırlatan Ednan Arslan,“Hala Aliağa Devlet Hastanemizde yanık ünitesi bulunmamaktadır. Bilindiği gibi Aliağa’da ağır sanayi olmak üzere çok sayıda fabrika bulunmaktadır. İş kazalarının yoğun yaşandığı bir bölgedir ve bu kazaların büyük bölümü yanığa bağlı yaralanmalarla sonuçlanmaktadır” diye konuştu.

"İŞ KAZALARINDA 3 KAT ARTIŞ"

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Araştırma Derneği (iSGARD) tarafından hazırlanan iş kazaları istatistiğini de paylaşan Arslan,“İzmir Aliağa bölgesinde son dokuz yıllıkdöneme ait iş kazası istatistiklerinin konunun öneminiçarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.Söz konusu istatistiklere göre "Aliağa'da 2010 yılı ile 2018 göre yılı arasında ölümlü iş kazalarının 3 kat artış gösterdiği görülmüştür. Türkiye' de ise her yıl, nüfusa oranla her 100.000 kişide yaklaşık 2 kişi iş kazalarında ölürken, Aliağa' da bu oran her 100.000 kişide: 2015 yılında 5 kişi, 2016 yılında 7 kişi, 2017 yılında yaklaşık 13 kişi, 2018 yılında ise 12 kişi olarak gerçekleşmiştir” dedi.

“Bir işçimizin hayatı, sağlığı bizim için her şeyin ötesindedir” diyen Arslan, konunun ısrarla ve sonuna kadar takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi