Gizem TABAN/İZGAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü, Cumhuriyet’in 98’inci yılını coşkuyla kutladı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törende; CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP Parti Meclisi Üyeleri ve İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri, ilçe başkanları, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ve partililer yer aldı. Törende konuşan İl Başkanı Deniz Yücel, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Özuslu ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, AKP iktidarını hedef aldı, iktidar mesajı verdi.

‘CUMHURİYET DEĞERLERİYLE SAVAŞ HALİNDELER’
“Bugün, Cumhuriyetimizin 98'inci kuruluş yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” diyerek konuşmasına başlayan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, AKP iktidarınıa yüklendi. Yücel, “Cumhuriyetin gerçek anlamda hayata geçmesi, o ülkede demokrasinin tüm kurumlarıyla birlikte amasız, fakatsız, lakinsiz, her türlü çekinceden ve kayıttan uzak bir şekilde işlemesini gerektirir. Cumhuriyet; aklı, bilimi ve liyakati önceleyen bir yönetim biçimidir. Damadı hazinenin başına, oğlanı yandaş vakıfların başına oturtmak gibi liyakatsiz tasarruflarla ya da ‘Faiz, sebep enflasyon sonuçtur’ gibi hiçbir bilimsel temeli olmayan, akıl dışı önermelerle ülkeyi yönetmeyi reddeder.  Cumhuriyet rejiminin tam anlamıyla hayata geçtiği bir ülkede, bir kişi yargılandığı davada beraat ettiği ve tahliye olduğunda, sırf cezaevinden çıkamasın diye jet hızıyla yeni iddianameler düzenlenmez, yeni tutuklama kararları verilmez. Bize bugün bu tabloyu yaşatanlar Cumhuriyet ve Cumhuriyet değerleriyle savaş halindedir.  Cumhuriyeti’nin 100. Yılına yaklaşırken, Cumhuriyet değerlerinden ve demokrasiden gün geçtikçe uzaklaşan bir ülke olduk.  Üstelik bu durum günümüz iktidarının bilinçli bir tercihi ve uyguladığı cumhuriyet karşıtı politikaların sonucudur. İktidar sahipleri artık öyle bir ruh haline bürünmüşlerdir ki; saraylarıyla, yandaş vakıflarıyla, beşli çetesiyle ve yandaş şirketleriyle, başka bir Türkiye’nin varlığına inanmaktalar. Onların Türkiye’sinde adaletsizliğin, yolsuzluğun, haksızlığın, emek sömürüsünün, devletin kurumlarını arpalık olarak görmenin, anayasayı çiğnemenin ve Atatürk’e hakaret etmenin bir cezası yok” diye konuştu. 

‘İLK SEÇİMDE SANDIĞA GÖMECEĞİZ’
“İlk seçimde, içi boş tehditleri, harekete geçirmeye çalıştığınız karanlık güçleri, millete zulmettiğiniz zihniyetinizi de sandığa gömecek ve ülkemizin ihtiyacı olan huzuru ve barışı, demokrasiyi ve adaleti tesis edeceğiz” sözleriyle açıklamalarını sürdüren İl Başkanı Yücel, “Cumhuriyetimizin ışığını ve Atatürk’ün emanetini tüm kadrolarımız, dostlarımız ve halkımızla birlikte, Cumhuriyetimizin 100. Yılında, demokrasiyle taçlandıracağız. Hiç kuşkum yoktur ki, Cumhuriyetimizle hesabı olanların hesabını, halkımız ilk seçimde sandıkta kesecektir. Cumhuriyet vazgeçilmezimiz, laiklik olmazsa olmazımız, vatanımızın ve milletimizin refahı kırmızı çizgimizdir. En büyük bayramımız, Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” dedi.

‘PARLAMENTER SİSTEMİ İNŞA EDECEĞİZ’
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Özuslu, şunları söyledi: “Bugün yine çok kritik bir dönemeçten geçiyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına büyük bir özgüven ve kararlılıkla ilerliyoruz. Milletimizin adalete, hukuka, demokrasiye ve geleceğe olan umutlu bakışını görüyoruz. Cumhuriyet’in böyle bir coşkuyla yola çıktığı yerde, bütün engellere, sorunlara, eksikliklere rağmen 100’üncü yılında bizlerin de varacağı yerin önem ve gücünü kavramakta asla zorlanmıyoruz. İkinci yüzyılda sultanlık hayalleri kuranlara karşı yeniden demokratik parlamenter sistemi biz inşa edeceğiz. Türkiye’nin toplumsal barışını ve huzurunu sağlayacağız. Yurtta sulh, cihanda sulh diyerek diplomasiyi en önemli ara olarak gören kurucu irade yolunda dışarıda yeniden güveni tesis edecek, tüm komşularımızla ortak bir gelecek hayalinde buluşacağız. Cumhuriyet fazilettir, kimsesizlerin kimsesi olmaktır Yaşasın millet egemenliği, yaşasın Cumhuriyet!”

‘YAŞASIN CUMHURİYET’
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da, “Benim için Cumhuriyet, Anadolu’nun yoksul bir köyünden çıkan yetimin kaymakam, vali, polis olabilmesiydi. Bu hayali bu iktidar yok etti. Bugün bir cemaatin, iktidarın referansı olmadan yoksul ailenin çocuğu bunları olamıyor. Biz bu hayali yeniden yeşerteceğiz. 2023’te Cumhuriyeti bir Cumhuriyet Halk Partiliye emanet edeceğiz. Bu duygularla yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Cumhuriyet Halk partisi” dedi.

Editör: Haber Merkezi